Διατροφή

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Υπάρχουν πολλοί νόστιμοι τρόποι προετοιμασίας λαχανικών: Μπορείτε να τα κάνετε στον ατμό, να τα σοτάρετε, να τα ψήσετε στη σχάρα και -φυσικά- να παραλείψετε εντελώς τη διαδικασία μαγειρέματος.

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν ακόμα και την κατανάλωση ωμών λαχανικών, επειδή διατηρούν θρεπτικά συστατικά, που διαφορετικά χάνονται ή μειώνονται στο μαγείρεμα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν ωμά.

Μάλιστα, υπάρχει ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό, γιατί μπορεί ν’ αποδειχτεί πραγματικός κίνδυνος για την υγεία σας, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ωμές φύτρες λαχανικών, επειδή μπορεί να φιλοξενούν βακτήρια

Οι φύτρες λαχανικών προέρχονται από σπόρους και όσπρια κάτω από ζεστές και υγρές συνθήκες. Αλλά αυτές οι συνθήκες είναι επίσης ιδανικές για την αναπαραγωγή βακτηρίων, όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E. Coli, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Αυτά τα βακτήρια μπορεί να υπάρχουν σε οποιοδήποτε προϊόν, αλλά ο FDA λέει ότι ο τρόπος ανάπτυξης των φυτρών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος.

«Εάν υπάρχουν έστω και λίγα επιβλαβή βακτήρια μέσα ή πάνω στον σπόρο, τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της βλάστησης, ακόμη και αν καλλιεργείτε τις δικές σας φύτρες υπό συνθήκες υγιεινής στο σπίτι», προειδοποιεί ο FDA.

Πρέπει να μαγειρεύετε πάντα πολύ καλά τις φύτρες λαχανικών για να αποφύγετε τροφική δηλητηρίαση

Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος ανάπτυξης βακτηρίων, η κατανάλωση ωμών φυτρών μπορεί να σας προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ακόμα και αν απλά τα μαγειρέψετε ανεπαρκώς, είναι ικανό να οδηγήσει σε δηλητηρίαση. “Να μαγειρεύετε πολύ καλά τις φύτρες λαχανικών. Το μαγείρεμα σκοτώνει τα επιβλαβή βακτήρια και μειώνει τον κίνδυνο ασθένειας”.

Ο FDA συνιστά να πλένετε τις φύτρα κάτω από τρεχούμενο νερό προτού τις φάτε ή τις μαγειρέψετε, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τα βακτήρια που υπάρχουν. Αλλά προειδοποιεί, επίσης, ότι το πλύσιμο των φυτρών δεν πρόκειται να εξαλείψει εντελώς τα βακτήρια, οπότε το μαγείρεμα είναι απαραίτητο.

Εάν έχετε σοβαρά σημάδια ασθένειας μετά την κατανάλωση φυτρών, επισκεφτείτε έναν γιατρό

Τα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος των βακτηρίων που καταναλώσατε. Αλλά για τις περισσότερες περιπτώσεις ήπιας τροφικής δηλητηρίασης, μπορεί να εμφανίσετε κοινά συμπτώματα όπως:

  • στομαχικές διαταραχές
  • κράμπες στο στομάχι
  • ναυτία
  • έμετο
  • διάρροια
  • πυρετό

Αυτά μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ημέρες για να εκδηλωθούν. Το CDC συνιστά να πίνετε πολλά υγρά, για να αποφύγετε την αφυδάτωση αν νοσήσετε.

Εάν έχετε σημάδια σοβαρής τροφικής δηλητηρίασης, ωστόσο, θα πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως γιατρό. Σύμφωνα με το CDC, αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • αιματηρή διάρροια ή διάρροια που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες
  • υψηλό πυρετό άνω των 39°C
  • συχνός έμετος
  • λίγη ή καθόλου ούρηση
  • πολύ ξηρό στόμα και λαιμός
  • αίσθημα ζάλης όταν σηκώνεστε όρθιοι

Η τροφική δηλητηρίαση μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, όπως:

  • χρόνια αρθρίτιδα
  • εγκεφαλική και νευρική βλάβη
  • νεφρική ανεπάρκεια

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε