Διατροφή

Σκόρδο: Δείτε ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωσή του

Το σκόρδο μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, ωστόσο θα πρέπει να γίνει γνωστό πώς δεν μπορούν όλοι να καταναλώσουν με ασφάλεια.

Σε ορισμένα άτομα, μπορεί να προκαλέσει αρνητικές αντιδράσεις, να παρέμβει με φάρμακα ή να επιδεινώσει ορισμένες καταστάσεις υγείας.

Άτομα με αιμορραγικές διαταραχές ή που παίρνουν αραιωτικά αίματος

Το σκόρδο έχει φυσικές ιδιότητες αραίωσης του αίματος, οι οποίες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας.

Τα άτομα με αιμορροφιλία ή διαταραχές αιμοπεταλίων θα πρέπει να αποφεύγουν το σκόρδο καθώς μπορεί να μειώσει περαιτέρω την ικανότητα πήξης του αίματος.

Όσοι λαμβάνουν φάρμακα για την αραίωση του αίματος όπως η βαρφαρίνη, η ασπιρίνη και η κλοπιδογρέλη, θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη σκόρδου, για να αποτρέψουν υπερβολική αιμορραγία και εύκολους μώλωπες.

Εάν έχει προγραμματιστεί χειρουργική ή οδοντιατρική επέμβαση, οι γιατροί συστήνουν συχνά την αποφυγή του σκόρδου για τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επέμβαση.

Άτομα με συγκεκριμένα γαστρεντερικά προβλήματα

Το σκόρδο μπορεί να ερεθίσει την πεπτική οδό και να επιδεινώσει τα συμπτώματα σε άτομα με ευαίσθητο στομάχι ή προϋπάρχουσες παθήσεις, όπως:

  • Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS): Το σκόρδο περιέχει φρουκτάνες, έναν τύπο υδατανθράκων που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κράμπες στο στομάχι σε άτομα με IBS.
  • Παλινδρόμηση οξέος: Το σκόρδο χαλαρώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο στομαχικό οξύ να ρέει πίσω, οδηγώντας σε καούρα, ναυτία και δυσφορία.

Όσοι είναι επιρρεπείς σε παλινδρόμηση οξέος ή πεπτικές ενοχλήσεις θα πρέπει να περιορίζουν ή να αποφεύγουν το σκόρδο, ειδικά σε ακατέργαστη μορφή (ωμό).

Άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες στο σκόρδο

Αν και σπάνια, μερικοί άνθρωποι έχουν αλλεργικές αντιδράσεις στο σκόρδο, οι οποίες μπορεί να προκαλέσουν:

  • Δερματικές αντιδράσεις (εξάνθημα, κνησμός ή κνίδωση)
  • Αναπνευστικά συμπτώματα (καταρροή, φτέρνισμα, δυσκολία στην αναπνοή)
  • Πεπτική δυσφορία (ναυτία, έμετος ή διάρροια)
  • Άτομα με αλλεργίες στο άλλιο (allium), που υπάρχει και σε κρεμμύδια, πράσα και σχοινόπρασο, μπορεί επίσης να αντιδράσουν αρνητικά στο σκόρδο. Εάν εμφανιστούν συμπτώματα μετά την κατανάλωση σκόρδου, συνιστάται σχετικό τεστ αλλεργίας.

Άτομα που λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα

Το σκόρδο μπορεί να επηρεάσει διάφορα φάρμακα, αλλοιώνοντας την αποτελεσματικότητά τους.

  • Αραιωτικά αίματος (βαρφαρίνη, ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη): Αυξάνει τον κίνδυνο υπερβολικής αιμορραγίας
  • Φάρμακα κατά του HIV (σακουιναβίρη, ριτοναβίρη): Μειώνει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου
  • Από του στόματος αντισυλληπτικά: Μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητά τους
  • Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση: Μπορεί να προκαλέσει υπερβολικές πτώσεις της αρτηριακής πίεσης
  • Φάρμακα για τον διαβήτη (μετφορμίνη, ινσουλίνη): Μπορεί να μειώσουν υπερβολικά το σάκχαρο στο αίμα

Έγκυες και θηλάζουσες

Ενώ το σκόρδο είναι γενικά ασφαλές σε ποσότητες τροφίμων, η κατανάλωσή του σε φαρμακευτικές δόσεις (π.χ. συμπληρώματα σκόρδου) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει:

  • Πεπτικές ενοχλήσεις για την μητέρα
  • Αλλαγές στη γεύση του μητρικού γάλακτος, που δυνητικά επηρεάζουν τη συμπεριφορά σίτισης στα βρέφη

Άτομα επιρρεπή σε χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση)

Το σκόρδο είναι γνωστό ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο για άτομα που:

  • Έχουν φυσικά χαμηλή αρτηριακή πίεση (υπόταση)
  • Παίρνουν φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, όπως βήτα-αναστολείς ή αναστολείς ΜΕΑ

Άτομα με ηπατικές παθήσεις

Ενώ το σκόρδο είναι γνωστό για τα αποτοξινωτικά του αποτελέσματα, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ηπατική τοξικότητα σε ορισμένα άτομα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση σκόρδου (ειδικά σε μορφή συμπληρώματος) μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων, δυνητικά καταπονώντας το συκώτι.

Τα άτομα με ηπατική νόσο (π.χ. κίρρωση, ηπατίτιδα) θα πρέπει να συμβουλευτούν γιατρό πριν καταναλώσουν σκόρδο σε μεγάλες ποσότητες.

Άτομα που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση

Οι γιατροί συστήνουν συχνά την αποφυγή του σκόρδου πριν από χειρουργική επέμβαση, επειδή μπορεί να:

  • Αραιώσει το αίμα, αυξάνοντας τους κινδύνους αιμορραγίας κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση
  • Αλληλεπιδράσει με φάρμακα αναισθησίας και πόνου

Οι ασθενείς που έχουν προγραμματιστεί για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση θα πρέπει να σταματήσουν να καταναλώνουν σκόρδο τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση, εκτός εάν τους υποδείξει διαφορετικά ο γιατρός τους.

Σύναψη

Ενώ το σκόρδο προσφέρει πολλά οφέλη υγείας, ορισμένοι θα πρέπει να περιορίσουν ή να αποφεύγουν την κατανάλωσή του λόγω ιατρικών παθήσεων, αλληλεπιδράσεων φαρμάκων ή πεπτικών προβλημάτων.

Τα άτομα που πρέπει να αποφεύγουν το σκόρδο είναι:

  • Άτομα με αιμορραγικές διαταραχές ή όσοι λαμβάνουν αραιωτικά αίματος
  • Άτομα με IBS ή παλινδρόμηση οξέος
  • Όσοι είναι αλλεργικοί ή ευαίσθητοι στο σκόρδο
  • Άτομα σε φαρμακευτική αγωγή που αλληλεπιδρά με το σκόρδο
  • Έγκυες ή θηλάζουσες (ειδικά για συμπληρώματα σκόρδου)
  • Άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση ή ηπατική νόσο
  • Όποιος υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση

Για όσους έχουν ιατρικές ανησυχίες ή αλληλεπιδράσεις με φάρμακα, η συμβουλή γιατρού ή διαιτολόγου είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσουν εάν το σκόρδο είναι ασφαλές για αυτούς.

Διατροφή

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Είναι πιστοποιημένη προπονήτρια και έχει εκδώσει το δικό της βιβλίο

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Μπορεί να αποτελέσει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

28.04.2025

Ασβαγκάντα: Το αρχαίο βότανο που μειώνει το στρες και ενισχύει την αθλητική απόδοση

28.04.2025

Αυτός είναι ο καλύτερος τύπος μαύρης σοκολάτας για απώλεια βάρους

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Είναι πιστοποιημένη προπονήτρια και έχει εκδώσει το δικό της βιβλίο

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν 1.595 έφηβοι από την ηλικία των 17 έως 24 ετών

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

HAPI END: Η 100% φυτική λύση για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και απόδοσης (βίντεο)