Διατροφή

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτό είναι το ρόφημα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων
Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτό είναι το ρόφημα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου

Μία νέα έρευνα υποστηρίζει ότι η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου ροφήματος μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σχεδόν κατά 1/5.

Η συγκεκριμένη μελέτη περιέλαβε περισσότερες από μισό εκατ. γυναίκες και αποκάλυψε ότι το γάλα είναι το καθημερινό ρόφημα που μπορεί να κάνει μας καλό σε πολύ περισσότερα από τα οστά και τα δόντια.

Η επιπλέον πρόσληψη 300 mg ασβεστίου την ημέρα – ποσότητα που περιέχεται περίπου σε ένα μεγάλο ποτήρι γάλα – θα μπορούσε να συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά 17%.

Τι έδειξε η έρευνα για το ρόφημα και τη σύνδεση με την πρόληψη του καρκίνου

Οι επιστήμονες ανέλυσαν διατροφικά δεδομένα από περισσότερες από 542.000 γυναίκες για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ 97 προϊόντων και θρεπτικών συστατικών και των πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι τροφές και ποτά πλούσια σε ασβέστιο, όπως το γάλα και το γιαούρτι, συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου σε διάστημα 16 ετών.

Το ασβέστιο βρέθηκε να έχει παρόμοια επίδραση τόσο από γαλακτοκομικές όσο και από μη γαλακτοκομικές πηγές, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου.

Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τυριού ή παγωτού δεν είχε καμία διαφορά, όπως διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, ενίσχυσαν τον σαφή σύνδεσμο μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και του αυξημένου κινδύνου καρκίνου του εντέρου.

Η κατανάλωση επιπλέον 20g αλκοόλ την ημέρα – ποσότητα που αντιστοιχεί σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί – βρέθηκε ότι αυξάνει τον κίνδυνο κατά 15% στο σύνολο της μελέτης.

Το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας συγκαταλέγονταν στις διατροφικές κατηγορίες που συνδέονται με υψηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του εντέρου, με επιπλέον 30g την ημέρα να σχετίζονται με αύξηση του κινδύνου κατά 8%.

Η Δρ Κέρεν Παπιέρ, κύρια ερευνήτρια και ανώτερη διατροφική επιδημιολόγος στο Oxford Population Health, δήλωσε: «Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη μεμονωμένη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ για τη σχέση μεταξύ διατροφής και καρκίνου του εντέρου και υπογραμμίζει τον προστατευτικό ρόλο του ασβεστίου στην ανάπτυξη αυτής της νόσου».

«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της αύξησης του ασβεστίου στην υγεία διαφορετικών πληθυσμών».

Η ερευνητική ομάδα ανέφερε ότι ο προστατευτικός ρόλος του ασβεστίου μπορεί να οφείλεται στην ικανότητά του να δεσμεύει τα χολικά οξέα και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα στο παχύ έντερο, μειώνοντας έτσι τις δυνητικά καρκινογόνες επιδράσεις τους.

Η Σοφία Λόουζ, υπεύθυνη ενημέρωσης για θέματα υγείας στο Cancer Research UK, που χρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε: «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, μπορούν επίσης να αποτελέσουν μέρος μιας διατροφής που μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου».

Ανεξάρτητοι ειδικοί χαιρέτισαν τη μελέτη, χαρακτηρίζοντάς την ως μια «καλοσχεδιασμένη ανάλυση» και τόνισαν ότι θα μπορούσε να έχει ευεργετικές επιπτώσεις πολλές γυναίκες.

Ο Καθηγητής Άντριου Πρέντις, ειδικός στη διατροφή από το London School of Hygiene & Tropical Medicine, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν ότι η κατανάλωση γάλακτος είναι ιδιαίτερα ευεργετική και παρέχουν ενδείξεις ότι αυτή η επίδραση μπορεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ασβέστιο που περιέχει το γάλα, εγείροντας το ερώτημα αν τα συμπληρώματα ασβεστίου θα μπορούσαν επίσης να έχουν προστατευτική δράση».

«Η επιστημονική κοινότητα δεν έχει καταλήξει ακόμη, αλλά ως διατροφολόγος, θα συνεχίσω να λαμβάνω το ασβέστιό μου από το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα οποία είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά», δήλωσε ο καθηγητής Τομ Σάντερς, ειδικός στη διατροφή από το King’s College London.

Ο καθηγητής ανέφερε επίσης ότι τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες έρευνες που δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να προστατεύσουν από τον καρκίνο, αν και ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου αυτό συμβαίνει παραμένει άγνωστος.

Διατροφή

13.02.2025

Αυτές είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε αν υπερκαταναλώσατε φαγητό

Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά τρόφιμα είναι ένας νόστιμος και εύκολος τρόπος για να εξουδετερώσετε το οξειδωτικό στρες

13.02.2025

Μελέτη: Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Το Bifidobacterium είναι μεταξύ των σημαντικών προβιοτικών βακτηριακών στελεχών στο γιαούρτι

Αντζούγιες: Το ψάρι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης
13.02.2025

Αντζούγιες: Το ψάρι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης

Δείτε γιατί «τρέχει» η μύτη σας κάθε φορά που τρώτε καυτερά φαγητά
13.02.2025

Δείτε γιατί «τρέχει» η μύτη σας κάθε φορά που τρώτε καυτερά φαγητά

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπέικον
12.02.2025

Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε μπέικον

Μελέτη αποκαλύπτει: Η διαλειμματική νηστεία «φρενάρει» την άνοια
12.02.2025

Μελέτη αποκαλύπτει: Η διαλειμματική νηστεία «φρενάρει» την άνοια

Δείτε πώς θα φροντίσετε και θα διατηρήσετε το στομάχι σας υγιές
12.02.2025

Δείτε πώς θα φροντίσετε και θα διατηρήσετε το στομάχι σας υγιές

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτή είναι η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου
12.02.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτή είναι η ιδανική διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου

Ozempic: Τι κρύβεται πίσω από τις αναφορές για σοβαρές παρενέργειες και περιστατικά απώλειας όρασης!
12.02.2025

Ozempic: Τι κρύβεται πίσω από τις αναφορές για σοβαρές παρενέργειες και περιστατικά απώλειας όρασης!

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν τα δαμάσκηνα για την υγεία
12.02.2025

Αξίζουν μια θέση στο πιάτο μας: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν τα δαμάσκηνα για την υγεία

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.02.2025

VIP με σοκολάτα: Ο απόλυτος συνδυασμός σοκολάτας και αφροδισιακών ουσιών που θα διεγείρει τις αισθήσεις σας!

Φέτος, κάντε τον Άγιο Βαλεντίνο πραγματικά ξεχωριστό με μια σοκολατένια εμπειρία που θα σας απογειώσει!

14.02.2025

Την εμφάνιση θανατηφόρου ιού που σκοτώνει τους μισούς ανθρώπους που προσβάλλει επιβεβαίωσε ο ΠΟΥ

Φόβοι για μελλοντική εξάπλωση

Καταγγελίες-σοκ για Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων: Έγκλειστοι, παραμελημένοι και χωρίς ιατρική περίθαλψη
13.02.2025

Καταγγελίες-σοκ για Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων: Έγκλειστοι, παραμελημένοι και χωρίς ιατρική περίθαλψη

Αυτές είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε αν υπερκαταναλώσατε φαγητό
13.02.2025

Αυτές είναι οι τροφές που θα σας βοηθήσουν να επανέλθετε αν υπερκαταναλώσατε φαγητό

«Μαύρος Θάνατος»: DNA αποκαλύπτει πώς ξεκίνησε η πανώλη
13.02.2025

«Μαύρος Θάνατος»: DNA αποκαλύπτει πώς ξεκίνησε η πανώλη

Μελέτη: Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου
13.02.2025

Μελέτη: Η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού συνδέεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Αντζούγιες: Το ψάρι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης
13.02.2025

Αντζούγιες: Το ψάρι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης

Δείτε γιατί «τρέχει» η μύτη σας κάθε φορά που τρώτε καυτερά φαγητά
13.02.2025

Δείτε γιατί «τρέχει» η μύτη σας κάθε φορά που τρώτε καυτερά φαγητά

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Ψυχολογική στήριξη στους κατοίκους από κλιμάκια ψυχικής υγείας
13.02.2025

Σεισμοί στη Σαντορίνη: Ψυχολογική στήριξη στους κατοίκους από κλιμάκια ψυχικής υγείας

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Η σημασία του έρωτα & της αγάπης
12.02.2025

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου: Η σημασία του έρωτα & της αγάπης