Διατροφή

Γλυκάνισος: Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Υπάρχουν ορισμένα αρνητικά στη χρήση του
Γλυκάνισος: Το «θαυματουργό» μπαχαρικό με τα πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Ο γλυκάνισος είναι ένα μπαχαρικό το οποίο πέρα από μοναδική γεύση έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας.  

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον βήχα και το κρυολόγημα καθώς έχει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, που βοηθά στις λοιμώξεις.

Βοηθά επίσης σε παθήσεις της ανώτερης αναπνευστικής οδού και έχει αποχρεμπτικές ιδιότητες.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο γλυκάνισος μπορεί επίσης να είναι χρήσιμος στη θεραπεία του έρπητα ζωστήρα, καθώς περιέχει και αντιοξειδωτικά που έχουν αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση.

Ο γλυκάνισος είναι επίσης χρήσιμος και για τα προβλήματα στο στομάχι, καθώς βοηθάει στη δυσπεψία, το φούσκωμα, τον μετεωρισμό ή τη ναυτία.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για έλκη στομάχου. Επιπλέον, ο γλυκάνισος έχει την ικανότητα να διατηρεί φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου επειδή περιέχει ανηθόλη, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ο ίδιος συνιστάται επίσης για γυναίκες που αντιμετωπίζουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις, κόπωση και προβλήματα ύπνου, καθώς χρησιμοποιείται για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής που ανακουφίζουν αυτά τα συμπτώματα.

Αν και ο γλυκάνισος είναι υγιεινός, υπάρχουν ορισμένα αρνητικά στη χρήση του. Μπορεί να είναι επιβλαβές για άτομα που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες.

Δεν πρέπει να το παρακάνετε με την κατανάλωση του γλυκάνισου, ειδικά αν είστε έγκυος ή θηλάζετε. Επιπλέον, μπορεί να αλληλοεπιδράσει με φάρμακα και να επηρεάσει την επίδρασή τους.

Πώς χρησιμεύει ο γλυκάνισος στην κουζίνα

Ο γλυκάνισος έχει μια γλυκιά, ελαφρώς πικάντικη γεύση. Οι σπόροι του χρησιμοποιούνται σε μείγματα μπαχαρικών μαζί με κανέλα, γαρύφαλλο, τζίντζερ, κάρδαμο, μαύρο πιπέρι ή μοσχοκάρυδο.

Χρησιμοποιείται σε χειμωνιάτικες και γιορτινές συνταγές και ενισχύει τη γεύση του μελόψωμου, του κέικ, των μπισκότων, του τσαγιού και του καφέ.

Αυτό το μπαχαρικό είναι κατάλληλο όχι μόνο για γλυκές συνταγές, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή ψητού κρέατος ή ψαριού.

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί
29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα
29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού