Διατροφή

Δώστε προσοχή: Aυτά τα τρόφιμα με ζάχαρη είναι πιο επιβαρυντικά για την υγεία της καρδιάς

Παρόλο που η ζάχαρη αποτελεί κύριο συστατικό της διατροφής μας, οι δυνητικές επιπτώσεις της στην καρδιαγγειακή υγεία δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς
Δώστε προσοχή: Aυτά τα τρόφιμα με ζάχαρη είναι πιο επιβαρυντικά για την υγεία της καρδιάς

Επιστήμονες από τη Σουηδία αναφέρουν ότι οι μικρές, σποραδικές ποσότητες από αγαπημένες, πλην παχυντικές, λιχουδιές δεν βλάπτουν την υγεία – εκτός κι αν είναι ροφήματα με ζάχαρη.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως ένα γλυκάκι που και που όχι μόνο δεν επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά ίσως δρα και προστατευτικά. Αντιθέτως, η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη αυξάνει σημαντικά ορισμένους κινδύνους.

Η διαφορά αυτή εξέπληξε και τους ίδιους τους ερευνητές. «Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης μας ήταν η διαφοροποίηση στον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών νόσων, αναλόγως με την προέλευση της ζάχαρης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Lund. «Αυτή η εκπληκτική διαφορά υποδηλώνει τη σημασία που έχει να μην εξετάζουμε μόνον την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνει κάποιος, αλλά και την πηγή της».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers in Public Health. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Ευρώπη. Η διατροφή είναι ένας από τους ισχυρότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή τους.

Παρότι όμως η ζάχαρη αποτελεί κύριο συστατικό της διατροφής μας, οι δυνητικές επιπτώσεις της στην καρδιαγγειακή υγεία δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Επιπλέον, οι περισσότερες έως τώρα μελέτες επικεντρώνονταν στα ροφήματα με ζάχαρη και όχι στην συνολική κατανάλωσή της. Αυτό όμως είναι λάθος, δεδομένου ότι από τα εν λόγω ροφήματα προσλαμβάνουμε το πολύ ένα τέταρτο της συνολικής ποσότητας, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη

Για να καλύψουν αυτό το κενό οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση ζάχαρης και επτά καρδιαγγειακές παθήσεις σε 69.705 εθελοντές. Κατά την έναρξη της μελέτης όλοι είχαν ηλικία 45 ετών και άνω. Το 47% ήσαν γυναίκες.

Το 1997 και το 2009 οι ερευνητές τούς ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και τρόπου ζωής. Από αυτά υπολόγισαν πόση ζάχαρη κατανάλωναν από τρεις κατηγορίες τροφίμων:

  • Αλείμματα (π.χ. μαρμελάδες)
  • Γλυκά
  • Ροφήματα με ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, φρουτοποτά κ.λπ.

Επιπλέον, κατέγραψαν μεταξύ τους τις εξής καρδιαγγειακές ασθένειες:

  • Ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια
  • Αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια
  • Έμφραγμα
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Ανεύρυσμα αορτής
  • Κολπική μαρμαρυγή
  • Στένωση αορτής

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους εθελοντές τους έως το 2019 ή έως ότου διαγνώστηκαν με το εκάστοτε καρδιαγγειακό πρόβλημα ή έως ότου έχασαν τη ζωή τους. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, οι 25.739 είχαν διαγνωστεί με κάποια καρδιαγγειακή νόσο.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη ήταν η πιο επιβαρυντική για την καρδιαγγειακή υγεία. Οι εθελοντές που κατανάλωναν τα περισσότερα διέτρεχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν:

  • Ισχαιμικό εγκεφαλικό
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Κολπική μαρμαρυγή
  • Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Όπως εξήγησε η ειδικός, η ζάχαρη σε υγρή μορφή, όπως αυτή που υπάρχει σε πολλά ροφήματα, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Επιπλέον, συχνά αποτελεί στοιχείο της καθημερινής διατροφής ή και σε μεγάλες ποσότητες. Στον αντίποδα, πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε καθημερινά γλυκά ή τα καταναλώνουν σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι γενικώς η ζάχαρη αύξανε τους καρδιαγγειακούς κινδύνους ακόμα και σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Ωστόσο ο μεγαλύτερος καρδιαγγειακός κίνδυνος παρατηρήθηκε στους εθελοντές που έτρωγαν τα λιγότερα γλυκά απ’ όλους. Όσοι τα κατανάλωναν έστω και περιστασιακά, είχαν καλύτερες εκβάσεις απ’ ό,τι όσοι τα απέφευγαν εντελώς.

Φυσικά η μελέτη υποδεικνύει απλώς συσχετίσεις και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος, έσπευσε να διευκρινίσει η ειδικός. Τα ευρήματά της όμως υποδηλώνουν πως «η ακραία χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης δεν είναι υποχρεωτικώς ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία. Ίσως διότι μπορεί να αντανακλά μια γενικότερα αυστηρή και στερητική διατροφή ή την ύπαρξη άλλων υποκείμενων προβλημάτων υγείας», είπε.

Διατροφή

08.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Αναγέννησε τα μαλλιά σου από τη ρίζα – Αποτελέσματα από τον 1ο μήνα!

08.07.2025

Κουκιά: Τα οφέλη τους για την υγεία μας και τα διατροφικά τους στοιχεία

Είναι πράσινα όσπρια με μια ελαφρώς γλυκιά, γήινη γεύση

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
08.07.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!
08.07.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

Για ποιο λόγο πρέπει να κάνετε παγωμένο ντους και κάθε πότε
08.07.2025

Για ποιο λόγο πρέπει να κάνετε παγωμένο ντους και κάθε πότε

Νέα μελέτη: Πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού
07.07.2025

Νέα μελέτη: Πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Κόκκινες πιπεριές: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας
07.07.2025

Κόκκινες πιπεριές: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!
07.07.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

Τι είναι η ηλίαση και τι η θερμοπληξία – Πώς να προστατευτείτε
07.07.2025

Τι είναι η ηλίαση και τι η θερμοπληξία – Πώς να προστατευτείτε

Αυτός είναι ο λόγος που πονάει ο αγκώνας σας όταν κολυμπάτε – Πώς να ανακουφιστείτε
07.07.2025

Αυτός είναι ο λόγος που πονάει ο αγκώνας σας όταν κολυμπάτε – Πώς να ανακουφιστείτε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

08.07.2025

Τσίμπημα σκορπιού: Ποια τα συμπτώματα και πώς να το αντιμετωπίσετε

Τι να κάνετε αν σας συμβεί

08.07.2025

Αυτές είναι οι αιτίες που «κρύβονται» πίσω από τη λευκή γλώσσα

Πότε να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό ή τον οδοντίατρό σας

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!
08.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Κουκιά: Τα οφέλη τους για την υγεία μας και τα διατροφικά τους στοιχεία
08.07.2025

Κουκιά: Τα οφέλη τους για την υγεία μας και τα διατροφικά τους στοιχεία

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
08.07.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!
08.07.2025

Άμεση ανακούφιση από πόνους: Δοκιμάστε τα ισχυρά Valsamo & Blue Gel – Διπλή προσφορά 1+1 δώρο!

Βουητό στο αυτί που επιμένει – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.07.2025

Βουητό στο αυτί που επιμένει – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Για ποιο λόγο πρέπει να κάνετε παγωμένο ντους και κάθε πότε
08.07.2025

Για ποιο λόγο πρέπει να κάνετε παγωμένο ντους και κάθε πότε

ΕΟΦ: Ανακαλεί οφθαλμικές σταγόνες – Κίνδυνος μικροβιακής μόλυνσης του προϊόντος
08.07.2025

ΕΟΦ: Ανακαλεί οφθαλμικές σταγόνες – Κίνδυνος μικροβιακής μόλυνσης του προϊόντος

Νέα μελέτη: Πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού
07.07.2025

Νέα μελέτη: Πόσα ποτήρια νερό πρέπει να πίνετε την ημέρα για να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού