Διατροφή

Δώστε προσοχή: Aυτά τα τρόφιμα με ζάχαρη είναι πιο επιβαρυντικά για την υγεία της καρδιάς

Παρόλο που η ζάχαρη αποτελεί κύριο συστατικό της διατροφής μας, οι δυνητικές επιπτώσεις της στην καρδιαγγειακή υγεία δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς
Δώστε προσοχή: Aυτά τα τρόφιμα με ζάχαρη είναι πιο επιβαρυντικά για την υγεία της καρδιάς

Επιστήμονες από τη Σουηδία αναφέρουν ότι οι μικρές, σποραδικές ποσότητες από αγαπημένες, πλην παχυντικές, λιχουδιές δεν βλάπτουν την υγεία – εκτός κι αν είναι ροφήματα με ζάχαρη.

Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως ένα γλυκάκι που και που όχι μόνο δεν επιβαρύνει την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά ίσως δρα και προστατευτικά. Αντιθέτως, η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη αυξάνει σημαντικά ορισμένους κινδύνους.

Η διαφορά αυτή εξέπληξε και τους ίδιους τους ερευνητές. «Το πιο εντυπωσιακό εύρημα της μελέτης μας ήταν η διαφοροποίηση στον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιαγγειακών νόσων, αναλόγως με την προέλευση της ζάχαρης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Lund. «Αυτή η εκπληκτική διαφορά υποδηλώνει τη σημασία που έχει να μην εξετάζουμε μόνον την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνει κάποιος, αλλά και την πηγή της».

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Frontiers in Public Health. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στην Ευρώπη. Η διατροφή είναι ένας από τους ισχυρότερους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξή τους.

Παρότι όμως η ζάχαρη αποτελεί κύριο συστατικό της διατροφής μας, οι δυνητικές επιπτώσεις της στην καρδιαγγειακή υγεία δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Επιπλέον, οι περισσότερες έως τώρα μελέτες επικεντρώνονταν στα ροφήματα με ζάχαρη και όχι στην συνολική κατανάλωσή της. Αυτό όμως είναι λάθος, δεδομένου ότι από τα εν λόγω ροφήματα προσλαμβάνουμε το πολύ ένα τέταρτο της συνολικής ποσότητας, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η μελέτη

Για να καλύψουν αυτό το κενό οι ερευνητές εξέτασαν την κατανάλωση ζάχαρης και επτά καρδιαγγειακές παθήσεις σε 69.705 εθελοντές. Κατά την έναρξη της μελέτης όλοι είχαν ηλικία 45 ετών και άνω. Το 47% ήσαν γυναίκες.

Το 1997 και το 2009 οι ερευνητές τούς ζήτησαν να συμπληρώσουν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και τρόπου ζωής. Από αυτά υπολόγισαν πόση ζάχαρη κατανάλωναν από τρεις κατηγορίες τροφίμων:

  • Αλείμματα (π.χ. μαρμελάδες)
  • Γλυκά
  • Ροφήματα με ζάχαρη, όπως αναψυκτικά, φρουτοποτά κ.λπ.

Επιπλέον, κατέγραψαν μεταξύ τους τις εξής καρδιαγγειακές ασθένειες:

  • Ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια
  • Αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια
  • Έμφραγμα
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Ανεύρυσμα αορτής
  • Κολπική μαρμαρυγή
  • Στένωση αορτής

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους εθελοντές τους έως το 2019 ή έως ότου διαγνώστηκαν με το εκάστοτε καρδιαγγειακό πρόβλημα ή έως ότου έχασαν τη ζωή τους. Έως το τέλος της περιόδου παρακολουθήσεως, οι 25.739 είχαν διαγνωστεί με κάποια καρδιαγγειακή νόσο.

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, η κατανάλωση ροφημάτων με ζάχαρη ήταν η πιο επιβαρυντική για την καρδιαγγειακή υγεία. Οι εθελοντές που κατανάλωναν τα περισσότερα διέτρεχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν:

  • Ισχαιμικό εγκεφαλικό
  • Καρδιακή ανεπάρκεια
  • Κολπική μαρμαρυγή
  • Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής

Όπως εξήγησε η ειδικός, η ζάχαρη σε υγρή μορφή, όπως αυτή που υπάρχει σε πολλά ροφήματα, μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση. Επιπλέον, συχνά αποτελεί στοιχείο της καθημερινής διατροφής ή και σε μεγάλες ποσότητες. Στον αντίποδα, πολλοί άνθρωποι δεν τρώνε καθημερινά γλυκά ή τα καταναλώνουν σε πολύ μικρότερες ποσότητες.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι γενικώς η ζάχαρη αύξανε τους καρδιαγγειακούς κινδύνους ακόμα και σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Ωστόσο ο μεγαλύτερος καρδιαγγειακός κίνδυνος παρατηρήθηκε στους εθελοντές που έτρωγαν τα λιγότερα γλυκά απ’ όλους. Όσοι τα κατανάλωναν έστω και περιστασιακά, είχαν καλύτερες εκβάσεις απ’ ό,τι όσοι τα απέφευγαν εντελώς.

Φυσικά η μελέτη υποδεικνύει απλώς συσχετίσεις και όχι σχέση αιτίας-αποτελέσματος, έσπευσε να διευκρινίσει η ειδικός. Τα ευρήματά της όμως υποδηλώνουν πως «η ακραία χαμηλή πρόσληψη ζάχαρης δεν είναι υποχρεωτικώς ωφέλιμη για την καρδιαγγειακή υγεία. Ίσως διότι μπορεί να αντανακλά μια γενικότερα αυστηρή και στερητική διατροφή ή την ύπαρξη άλλων υποκείμενων προβλημάτων υγείας», είπε.

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία
24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο
02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες
01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου
25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία