Διατροφή

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το σπανάκι – Ποιοι δεν πρέπει να το καταναλώνουν

Τι περιέχουν 30 γραμμάρια ωμό σπανάκι
Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία το σπανάκι – Ποιοι δεν πρέπει να το καταναλώνουν

Το σπανάκι πέρα από μοναδική γεύση έχει και πολλά οφέλη για την υγεία, καθώς είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Μπορείτε να απολαύσετε το σπανάκι με αρκετούς τρόπους: ωμό σε σαλάτες, smoothies, σάντουιτς ή μαγειρεμένο ως συνοδευτικό ή μέρος ενός κυρίως πιάτου.

Προάγει την υγεία των ματιών

Το σπανάκι περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη (καροτενοειδή), τα οποία συσσωρεύονται στον αμφιβληστροειδή, ιδιαίτερα στην ωχρά κηλίδα και είναι γνωστά ως χρωστικές της ωχράς κηλίδας.

Τόσο η λουτεΐνη, όσο και η ζεαξανθίνη, ως αντιοξειδωτικά, προάγουν την υγεία των ματιών, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες στους ιστούς των ματιών.

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εκφύλισης της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Τα καροτενοειδή στο σπανάκι συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρκίνου, αποτρέποντας τη βλάβη στο DNA από τις ελεύθερες ρίζες, που ευνοούν το σχηματισμό καρκινικών όγκων.

Τα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στο αίμα σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και του πνεύμονα.

Επιπλέον, το μαγειρεμένο σπανάκι περιέχει φυτικές ίνες, αποτρέποντας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Το σπανάκι συγκαταλέγεται στα λαχανικά με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα. Κάτι που σημαίνει ότι αυξάνει την ποσότητα νιτρικού οξειδίου, μιας ένωσης που προκαλεί χαλάρωση και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση, κάτι που συνεπάγεται προστασία της καρδιάς.

Το μαγειρεμένο σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αποβάλλοντας επιπλέον νάτριο από το σώμα μέσω των ούρων.

Το κάλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Βοηθά στη διαχείριση του διαβήτη

Το σπανάκι έχει αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλά χαμηλή σε υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

Το σπανάκι περιέχει επίσης άλφα-λιποϊκό οξύ (ALA), που είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να καταπολεμήσει τις επιπλοκές που προκαλεί ο διαβήτης.

Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα από το λαχανικό βελτίωσαν το σάκχαρο στο αίμα, οδηγώντας στην γρηγορότερη επούλωση πληγών σε ποντίκια με διαβήτη. Ωστόσο, απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη του λαχανικού στους πάσχοντες από διαβήτη.

Βελτιώνει τα συμπτώματα του άσθματος

Η μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερη εμφάνιση άσθματος. Τα αντιοξειδωτικά στο σπανάκι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών, ανακουφίζοντας τον οργανισμό από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση των ανοσολογικών αποκρίσεων που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του άσθματος.

Υποστηρίζει την υγεία των οστών

Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη πρόσληψη βιταμίνης Κ σχετίζεται με βελτιωμένη οστική πυκνότητα και χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων, ειδικά του ισχίου.

Το σπανάκι περιέχει επίσης ασβέστιο, το οποίο είναι επίσης σημαντικό για την υγεία των οστών.

Προωθεί την κινητικότητα του εντέρου

Το μαγειρεμένο σπανάκι είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συμβάλλουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος, πέραν του γεγονότος ότι προκαλούν αίσθημα πληρότητας.

Οι φυτικές ίνες συντελούν στο να μαλακώσουν τα κόπρανα, αποτρέποντας τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας.

Προωθεί την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών

Το σπανάκι προσφέρει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C και K, σιδήρου και φυλλικού οξέος, τα οποία προωθούν την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών.

Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Α μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ξηροδερμίας και στην προώθηση της ανάπτυξης υγιών νέων κυττάρων στο δέρμα, βελτιώνοντας την εμφάνιση της επιδερμίδας.

Η βιταμίνη C βοηθά στην τόνωση της παραγωγής κολλαγόνου. Το κολλαγόνο είναι μια δομική πρωτεΐνη που βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος.

Τα 30 γραμμάρια από ωμό σπανάκι παρέχουν:

  • Θερμίδες : 6,9
  • Πρωτεΐνη : 0,86 γρ
  • Λιπαρά : 0,12 γρ
  • Υδατάνθρακες : 1,09 γρ
  • Φυτικές ίνες : 0,66 γρ
  • Νερό : 91%
  • Μαγγάνιο : 0,27 χιλιοστόγραμμα (mg)
  • Βιταμίνη C : 8,4 mg
  • Μαγνήσιο : 23,7 mg
  • Σίδηρος : 0,81 mg
  • Βιταμίνη Κ : 145 μικρογραμμάρια (mcg)
  • Βιταμίνη Α : 141 mcg
  • Φολικό οξύ : 58,2 mcg

Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε σπανάκι

Εάν έχετε ιστορικό πέτρας στα νεφρά:

Όταν υπάρχει μεγάλη ποσότητα οξαλικού οξέος (ένωση που εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου) στον οργανισμό λόγω της υψηλής κατανάλωσης του λαχανικού, το σώμα μας δυσκολεύεται να το απομακρύνει επιτυχώς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση λίθων οξαλικού ασβεστίου στα νεφρά, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα νεφρά.

Εάν υποφέρετε από προβλήματα στις αρθρώσεις:

Μαζί με το οξαλικό οξύ, το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε πουρίνες. Αυτές οι δύο ενώσεις μαζί μπορεί να προκαλέσουν ουρική αρθρίτιδα, μια επώδυνη μορφή φλεγμονώδους αρθρίτιδας. Για όσους υποφέρουν ήδη από πόνο στις αρθρώσεις, πρήξιμο και φλεγμονή, η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Εάν λαμβάνετε αντιπηκτικά φάρμακα:

Το σπανάκι αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης Κ, που μπορεί να αντιδράσει με αντιπηκτικά φάρμακα. Έτσι, μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα της βαρφαρίνης (αραιωτικό του αίματος), ενός φαρμάκου που αποτρέπει τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί
29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα
29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50
30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης
30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό
30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια
30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου
30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!
30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό
29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού
29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού