Διατροφή

Μήλα: Πού κάνουν καλό και ποια ποικιλία είναι καλύτερη

Πώς πρέπει να τα τρώμε, με τη φλούδα ή χωρίς;
Μήλα: Πού κάνουν καλό και ποια ποικιλία είναι καλύτερη

Είναι γνωστό ότι τα μήλα είναι γεμάτα οφέλη για την υγεία.

Ας δούμε αναλυτικά κάποια από αυτά:

Κάνουν καλό στο έντερο

Τα μήλα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έναν τύπο σύνθετου υδατάνθρακα που το σώμα μας δεν είναι σε θέση να χωνέψει από μόνο του. Αυτές οι φυτικές ίνες λειτουργούν ως τροφή για πολλά από τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερό μας. Αυτά τα βακτήρια έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην υγεία μας, επηρεάζοντας τα πάντα, από τον κίνδυνο καρκίνου μέχρι το βάρος και τη διάθεσή μας.

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον αριθμό των ωφέλιμων βακτηρίων και μειώνει τον αριθμό των επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο, λέει επιστήμονας διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Μέμφις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερη συνολική υγεία, προσθέτει.

Επιπλέον, τα ίδια τα μήλα περιέχουν πλήθος ωφέλιμων βακτηρίων. Αν και αυτό ισχύει για όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, τα μήλα αποδεικνύεται πως έχουν μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων από τα περισσότερα. Όταν τρώτε ένα μήλο, μερικά από αυτά τα βακτήρια μπορεί να γίνουν μέρος του μικροβιώματός σας. Το μήλο «δρα σαν πρεβιοτικό, αλλά και σαν προβιοτικό», εξηγεί.

Τα μήλα κάνουν καλό στην καρδιά

Τα μήλα έχουν υψηλές ποσότητες πηκτίνης, μιας διαιτητικής ίνας που μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υγιή επίπεδα χοληστερόλης. Σε μελέτη του 2012, 160 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έτρωγαν είτε 75 γραμμάρια αποξηραμένων μήλων (που αντιστοιχούν σε περίπου δύο μεσαίου μεγέθους μήλα) είτε δαμάσκηνα κάθε μέρα για έναν χρόνο. Μετά από έξι μήνες, οι γυναίκες που κατανάλωναν μήλα παρουσίασαν 13% πτώση της συνολικής χοληστερόλης τους και 24% πτώση της «κακής» LDL χοληστερόλης, ενώ οι γυναίκες που έτρωγαν δαμάσκηνα παρουσίασαν 3,5% πτώση της συνολικής χοληστερόλης και 8% πτώση της LDL χοληστερόλης.

Τα μήλα είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες διατροφικές πηγές πολυφαινολών – μικροσκοπικών, καλών για την υγεία μορίων που παράγουν τα φυτά για να αμυνθούν στα στοιχεία της φύσης. Ορισμένες πολυφαινόλες στα μήλα, που ονομάζονται φλαβονοειδή, είναι ιδιαίτερα καλές στο να διεγείρουν την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, ενός αερίου που διαρρέει τα αιμοφόρα αγγεία μας, προκαλώντας τη διαστολή τους. Αυτό είναι καλό για την αρτηριακή πίεση, λέει μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Καρκίνου της Δανίας, ο οποίος έχει συνυπογράψει αρκετές μελέτες για τα μήλα.

Μπορούν να μειώσουν τη χρόνια φλεγμονή

Οι πολυφαινόλες στα μήλα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή – και, με τη σειρά τους, ενδεχομένως να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών.

Ερευνητές δημοσίευσαν τον Αύγουστο μία μελέτη που ανέλυε στοιχεία για την υγεία περισσοτέρων από 119.000 ανθρώπων τα οποία συλλέγονταν για σχεδόν 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων αρχείων για ό,τι έτρωγαν όλο το 24ωρο σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις. Η μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι ανέφεραν ότι έτρωγαν περισσότερα από δύο μήλα την ημέρα είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

«Είδαμε οφέλη ακόμη και με μόλις μισή μερίδα την ημέρα», ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen’s του Μπέλφαστ, από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η συσχέτιση μεταξύ των μήλων και του κινδύνου εμφάνισης χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας συνδέεται επίσης με μείωση των δεικτών φλεγμονής.

Πώς να τα απολαύσετε

Τα μήλα είναι πιο θρεπτικά όταν τα τρώτε με τη τη φλούδα τους, λέει ο ειδικός. Εξάλλου, η φλούδα είναι αυτή που περιέχει αυτές τις ισχυρές πολυφαινόλες (και μεγάλο μέρος των φυτικών ινών). Ωστόσο, πρέπει να τα πλένετε καλά πριν τα φάτε, για να αποφύγετε την έκθεση σε φυτοφάρμακα.

Σε γενικές γραμμές, ένα μήλο με πιο σκούρο χρώμα θα έχει μεγαλύτερη ποικιλία από πολυφαινόλες, τονίζει η ειδικός. Αλλά πιο σημαντικό από το να επιλέγετε το πιο βαθύ κόκκινο μήλο που μπορείτε να βρείτε είναι να τρώτε διαφορετικές ποικιλίες μήλων, ώστε να απορροφάτε όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές πολυφαινόλες.

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία
24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο
02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες
01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου
25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία