Διατροφή

Νέα μελέτη: Όταν τρώμε ολόκληρα τα μικρά ψάρια μειώνουμε τον κίνδυνο θνησιμότητας και εμφάνισης καρκίνου

Μια νέα μελέτη από την Ιαπωνία υποδεικνύει τα οφέλη που έχει η κατανάλωση των μικρών ψαριών στην υγεία μας.

Η μελέτη, η οποία έγινε από τον Δρ. Chinatsu Kasahara, τον αναπληρωτή καθηγητή Takashi Tamura και τον καθηγητή Kenji Wakai στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Nagoya στην Ιαπωνία, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Public Health Nutrition.

Οι Ιάπωνες τρώνε συνήθως μικρά ψάρια, ενώ είναι συνήθης η πρακτική να τα τρώνε ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων, τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως ασβέστιο και βιταμίνη Α.

Τι έδειξε η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα ερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στους Ιάπωνες. Η μελέτη περιελάμβανε 80.802 συμμετέχοντες (34.555 άνδρες και 46.247 γυναίκες) ηλικίας 35 έως 69 ετών.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες κατά μέσο όρο για εννέα χρόνια. Κατά την περίοδο παρακολούθησης, καταγράφηκαν 2.482 θάνατοι από άτομα που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, με περίπου το 60% (1.495 θάνατοι) από αυτούς να σχετίζονται με καρκίνο.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης ήταν η σημαντική μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες και από καρκίνο μεταξύ των γυναικών που τρώνε συνήθως μικρά ψάρια.

  • Οι γυναίκες που τρώνε μικρά ψάρια 1-3 φορές το μήνα είχαν 0,68 μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας (0,72 για την εμφάνιση καρκίνου)
  • Οι γυναίκες που τρώνε, 1-2 φορές την εβδομάδα είχαν 0,72 μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας (0,71 για την εμφάνιση καρκίνου)
  • Οι γυναίκες που τρώνε 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν 0,69 φορές μικρότερο κίνδυνο θνησιμότητας (0,64 για την εμφάνιση καρκίνου), σε σύγκριση με εκείνους που σπάνια τρώνε μικρά ψάρια.

Τα μικρά ψάρια συμβάλλουν στην μακροζωία

Μετά τον έλεγχο παραγόντων που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας, όπως η ηλικία των συμμετεχόντων, το κάπνισμα και οι συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, ο ΔΜΣ και η πρόσληψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών και τροφών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες στη μελέτη που έτρωγαν συχνά μικρά ψάρια είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ενσωμάτωση κατανάλωσης μικρών ψαριών στην καθημερινή τους διατροφή θα μπορούσε να είναι μια απλή αλλά αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση του κινδύνου θνησιμότητας μεταξύ των γυναικών. Ο κίνδυνος θνησιμότητας από κάθε αιτία και καρκίνο στους άνδρες παρουσίασε παρόμοια τάση με αυτή των γυναικών, αν και δεν ήταν στατιστικά σημαντικός.

«Αν και τα ευρήματά μας αφορούσαν μόνο τους Ιάπωνες, θα πρέπει να είναι σημαντικά και για άλλες εθνικότητες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

Όπως εξήγησε ο ειδικός, «Τα μικρά ψάρια τρώγονται εύκολα από όλους και μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, συμπεριλαμβανομένων του κεφαλιού, των οστών και των οργάνων. Θρεπτικά συστατικά και δραστικές ουσίες μοναδικές για τα μικρά ψάρια θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας. Η σχέση μεταξύ της πρόσληψης μικρών ψαριών και του κινδύνου θνησιμότητας στις γυναίκες υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των τροφών με θρεπτικά συστατικά στη διατροφή των ανθρώπων».

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε