Διατροφή

Πόση ώρα αντέχει το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου το καλοκαίρι – Τι συμβαίνει όταν το ξαναζεσταίνουμε

Ο μεγάλος κίνδυνος και οι κρίσιμες θερμοκρασίες
Πόση ώρα αντέχει το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου το καλοκαίρι – Τι συμβαίνει όταν το ξαναζεσταίνουμε

Πόσο σωστό είναι να βάζουμε το καλοκαίρι το φαγητό στο ψυγείο μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που τελειώνει το μαγείρεμα και να το ξαναζεσταίνουμε το βράδυ για να το καταναλώσουμε;

Όχι και τόσο, απαντούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νεμπράσκα, στο Λίνκολν. Τα ευπαθή τρόφιμα και το μαγειρεμένο φαγητό αντέχουν το πολύ 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, τονίζουν. Όταν όμως έχει πολλή ζέστη στην κουζίνα (θερμοκρασίες πάνω από 32 βαθμούς Κελσίου) δεν αντέχουν ούτε 1 ώρα.

Μάλιστα σε αυτό το χρονικό διάστημα συμπεριλαμβάνεται ο χρόνος που περνάει έως ότου τελειώσετε το γεύμα σας!

Έστω και 1 βακτήριο να υπάρχει στο φαγητό, διπλασιάζεται κάθε 20 λεπτά, αναφέρουν. Μέσα σε 7 ώρες ή 420 λεπτά στο φαγητό μπορεί να έχουν αναπτυχθεί 2.097.152 βακτήρια!

Ποια τρόφιμα όμως θεωρούνται ευπαθή; Είναι πολλά και συμπεριλαμβάνουν:

  • Κρέας, πουλερικά, θαλασσινά και τόφου
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Μαγειρεμένα ζυμαρικά, ρύζι και λαχανικά
  • Φρέσκα, ξεφλουδισμένα και/ή κομμένα φρούτα και λαχανικά

Ο μεγάλος κίνδυνος

Το μεγάλο πρόβλημα με το ξαναζεσταμένο φαγητό είναι πως ακόμα κι αν ξαναβράσει, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι είναι ασφαλές. Εάν έχει παραμένει πολλές ώρες εκτός ψυγείου, ορισμένα βακτήρια όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος θα έχουν την ευκαιρία να παράγουν μία τοξίνη ανθεκτική στη θερμότητα. Ακόμα λοιπόν κι αν ξαναβράσετε το φαγητό σας, η τοξίνη δεν θα καταστραφεί.

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα συνηθισμένο βακτήριο που υπάρχει στο σώμα πολλών ανθρώπων. Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων & Φαρμάκων (FDA) αναφέρει ότι το τουλάχιστον 50% των υγιών ανθρώπων είναι φορείς του. Μπορεί να τον έχουν στη μύτη και στον λαιμό τους, καθώς και στα σπυράκια στο πρόσωπο, στις πληγές και στις εκδορές (γρατζουνιές) στο δέρμα.

Ακόμα χειρότερα, δε, είναι αδύνατον να γνωρίζετε εκ των προτέρων εάν έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο το φαγητό σας. Θα το μάθετε μόνον εάν κάποιος αρρωστήσει, λένε οι ειδικοί.

Οι κρίσιμες θερμοκρασίες

Για να είναι το φαγητό σας ασφαλές πρέπει να το κρατάτε μακριά από τις επικίνδυνες θερμοκρασίες, τονίζουν επιστήμονες από την Υπηρεσία Ασφαλείας & Ελέγχου των Τροφίμων (FSIS) του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Όπως εξηγούν, τα βακτήρια αναπτύσσονται γρήγορα στις θερμοκρασίες μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου. Όταν, λοιπόν, τελειώσει το μαγείρεμα, το φαγητό είναι ασφαλές μόνον εφ’ όσον διατηρηθεί σε θερμοκρασία πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου, ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη βακτηρίων.

Όταν περάσουν το πολύ 2 ώρες από τη στιγμή που θα το βγάλετε από το μάτι της κουζίνας, πρέπει να μπει στο ψυγείο. Για να κρυώσει πιο γρήγορα, μοιράστε όσο περισσέψει σε μικρότερα δοχεία. Κόψτε επίσης τα μεγάλα κομμάτια φαγητού (π.χ. ένα μεγάλο κομμάτι κρέας ή ένα παστίτσιο) σε μερίδες.

Για να κρυώσετε γρήγορα το καυτό φαγητό, μπορείτε να το βάλετε σε μεταλλικό σκεύος. Τοποθετήστε το στη συνέχεια σε ταψί με πάγο. Μόλις μειωθεί λίγο η θερμοκρασία του, βάλτε το αμέσως στο ψυγείο, συνιστά η FSIS.

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία
24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο
02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες
01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου
25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία