Διατροφή

Είναι ασφαλή τα βιολογικά προϊόντα;

Είναι ασφαλή τα βιολογικά προϊόντα;

Σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Internal Medicine, τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι περισσότερο θρεπτικά από τα συμβατικά, ενώ είναι εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα με ορισμένα βακτήρια.

Από την άλλη, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα βιολογικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν υπολείμματα παρασιτοκτόνων ή να φιλοξενούν μικρόβια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Οι πρακτικές που εφαρμόζονται διαφέρουν από τόπο σε τόπο στις βιολογικές φάρμες ενω τα προϊόντα τους σε γενικές γραμμές αναπτύσσονται χωρίς τη χρήση χημικών φαρμάκων, αντιβιοτικών και ορμονών, καθώς δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι η αντίληψη των καταναλωτών πως τα βιολογικά προϊόντα είναι πάντα πιο θρεπτικά και ασφαλή για την υγεία, δεν είναι κατ’ ανάγκη σωστή. 

Έτσι, παραμένουν ασαφή τα συγκριτικά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωσή τους, με δεδομένο μάλιστα ότι τα βιολογικά τρόφιμα είναι πολύ ακριβότερα από τα συμβατικά (συχνά έχουν έως διπλάσια τιμή).

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Δρ Κρίσταλ Σμιθ-Σπάνγκλερ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, αξιολόγησε τα δεδομένα από 237 σχετικές έρευνες που συνέκριναν τη διατροφική αξία των βιολογικών και των συμβατικών τροφών και τις τυχόν διαφορές στο επίπεδο μικροβίων που περιέχουν. Η μετα-ανάλυση -η πιο εκτενής που έχει γίνει μέχρι σήμερα- περιέλαβε όλα τα είδη τροφίμων: φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γάλα, αυγά, κρέας κ.α.

Από τη σύγκριση δεν προκύπτει κάποια αξιοσημείωτη διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες προϊόντων όσον αφορά την περιεκτικότητά τους σε βιταμίνες (με εξαίρεση τον ελαφρώς περισσότερο φώσφορο στα βιολογικά). Επίσης δεν βρέθηκε κάποια διαφορά στην περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λίπη, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι το βιολογικό γάλα περιέχει περισσότερα ω-3 λιπαρά οξέα.

Ειδικότερα στα φρούτα και τα λαχανικά, δεν διαπιστώθηκε ότι τα βιολογικά υπερτερούν σε θρεπτική αξία. «Παρά την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι πιο θρεπτικά από τα συμβατικά, δεν βρήκαμε αξιόπιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτή την αντίληψη», όπως αναφέρουν οι ερευνητές.

Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι τα βιολογικά και τα συμβατικά τρόφιμα είναι εξίσου πιθανό να είναι μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς, όπως κολοβακτηρίδια (E.coli) και σαλμονέλα. Περίπου το 7% των βιολογικών προϊόντων και το 6% των συμβατικών βρέθηκαν να περιέχουν κολοβακτηρίδια, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τη σαλμονέλα ήσαν 34% (τα βιολογικά) και 35% (τα συμβατικά).

Αντίθετα, υπήρχε αισθητή διαφορά στη μόλυνση με παρασιτοκτόνα- εντομοκτόνα (7% στα βιολογικά έναντι 38% στα συμβατικά) και στα μικρόβια που είναι ανθεκτικά σε αντιβιοτικά (το βιολογικό/οργανικό κρέας είχε κατά μέσο όρο 33% μικρότερη περιεκτικότητα σε αυτά τα βακτήρια σε σχέση με το συμβατικό κρέας). Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι, αν και σε μικρότερο βαθμό, τα βιολογικά προϊόντα δεν είναι απαλλαγμένα τελείως (100%) από παρασιτοκτόνα- εντομοκτόνα.

«Είναι αδύνατο να πει κανείς, με βάση αυτήν τη μελέτη, αν η μία μέθοδος καλλιέργειας είναι καλύτερη από την άλλη», δήλωσε ο Δρ Τζιν Λέστερ, ειδικός στη Φυσιολογία των Φυτών στην Υπηρεσία Αγροτικών Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Όπως είπε, αν και τα νέα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα, δεν μπορούν να θεωρηθούν οριστικά, με δεδομένη τη μεγάλη ποικιλομορφία στις βιολογικές/οργανικές πρακτικές και στην υπάρχουσα δυσκολία να γίνουν διαχρονικές συγκρίσεις.

«Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα βιολογικά και στα οργανικά τρόφιμα, όσον αφορά έναν ενήλικο που θέλει να επιλέξει με βάση μόνο την υγεία του», δήλωσε η Δρ Ντένα Μπραβάτα. Σημειωτέον ότι ακόμα δεν υπάρχουν μακρόχρονες έρευνες (διάρκειας άνω των δύο ετών) που να συγκρίνουν τις τυχόν διαφορές στις επιπτώσεις για την υγεία μεταξύ όσων τρώνε μόνο συμβατικά και όσων τρώνε μόνο βιολογικά προϊόντα.

Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, πέρα από τα θέματα της υγείας, υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσε κανείς να προτιμήσει τα βιολογικά προϊόντα, όπως η (πιθανή) καλύτερη γεύση, το ενδιαφέρον του για το περιβάλλον και τα ζώα κ.α.

Πηγή: bemary.com

Διατροφή

10.09.2024

Φριτέζες αέρος ή air fryer: H επανάσταση στη μαγειρική – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Πώς η «μαγική» αυτή συσκευή θα κάνει την καθημερινότητά σας πιο εύκολη

09.09.2024

Συμβουλές για αδυνάτισμα χωρίς άσκηση

Επιλέξτε φυσικές τροφές γεμάτες θρεπτικά συστατικά

Δείτε πώς επηρεάζει τα δόντια το ανθρακούχο νερό – Τι pH έχει
09.09.2024

Δείτε πώς επηρεάζει τα δόντια το ανθρακούχο νερό – Τι pH έχει

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν
06.09.2024

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα τρία ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε
06.09.2024

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα τρία ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε

Αυτές είναι οι έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα
06.09.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

Πρωτόγαλα: To δώρο της φύσης που είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της γρίπης!
06.09.2024

Πρωτόγαλα: To δώρο της φύσης που είναι τρεις φορές πιο αποτελεσματικό από το εμβόλιο της γρίπης!

Ο ΕΟΦ ανακαλεί καθαριστικό γαλάκτωμα για το δέρμα που περιέχει απαγορευμένη ουσία
05.09.2024

Ο ΕΟΦ ανακαλεί καθαριστικό γαλάκτωμα για το δέρμα που περιέχει απαγορευμένη ουσία

Θεωρούνται υπερτροφή: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα βερίκοκα
04.09.2024

Θεωρούνται υπερτροφή: Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα βερίκοκα

Φριτέζες αέρος ή air fryer: H επανάσταση στη μαγειρική!
03.09.2024

Φριτέζες αέρος ή air fryer: H επανάσταση στη μαγειρική!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

10.09.2024

Φριτέζες αέρος ή air fryer: H επανάσταση στη μαγειρική – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Πώς η «μαγική» αυτή συσκευή θα κάνει την καθημερινότητά σας πιο εύκολη

10.09.2024

Αυτοκτονίες: Τα σημάδια που πρέπει να γνωρίζουμε για να βοηθήσουμε κάποιον

Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα καταγράφηκαν 738.753 περιστατικά αυτοχειρίας παγκοσμίως

«Βιάγκρα των Ίνκας»: Φτιάχνεται από χυμό… βατράχων Titicaca και αυξάνει τη λίμπιντο – Τα οφέλη για την υγεία
09.09.2024

«Βιάγκρα των Ίνκας»: Φτιάχνεται από χυμό… βατράχων Titicaca και αυξάνει τη λίμπιντο – Τα οφέλη για την υγεία

Συμβουλές για αδυνάτισμα χωρίς άσκηση
09.09.2024

Συμβουλές για αδυνάτισμα χωρίς άσκηση

Δείτε πώς επηρεάζει τα δόντια το ανθρακούχο νερό – Τι pH έχει
09.09.2024

Δείτε πώς επηρεάζει τα δόντια το ανθρακούχο νερό – Τι pH έχει

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών που δεν είχε επαφή με μολυσμένο ζώο
09.09.2024

ΗΠΑ: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών που δεν είχε επαφή με μολυσμένο ζώο

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν
06.09.2024

Φλούδες λεμονιού: Πώς μετατρέπονται σε μπαχαρικό σε χρόνο μηδέν

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα τρία ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε
06.09.2024

Τα γνωρίζατε; – Αυτά είναι τα τρία ψάρια που πρέπει να αποφεύγουμε

ΗΠΑ: Γυναίκα πήρε Ozempic για να αδυνατήσει και κόντεψε να πεθάνει – Αφαίρεσε το παχύ έντερο και έχει σακούλα κολοστομίας
06.09.2024

ΗΠΑ: Γυναίκα πήρε Ozempic για να αδυνατήσει και κόντεψε να πεθάνει – Αφαίρεσε το παχύ έντερο και έχει σακούλα κολοστομίας

Αυτές είναι οι έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα
06.09.2024

Αυτές είναι οι έξι τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα