Διατροφή

Κανέλα: Τα σημαντικά οφέλη της για τους προδιαβητικούς – Τι έδειξε νέα μελέτη

Κανέλα: Τα σημαντικά οφέλη της για τους προδιαβητικούς – Τι έδειξε νέα μελέτη

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα συμπληρώματα κανέλας μειώνουν σημαντικά τις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα σε παχύσαρκα και υπέρβαρα προδιαβητικά άτομα.

Στο πλαίσιο της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές ερεύνησαν τις επιδράσεις της κανέλας στη ρύθμιση της γλυκόζης όταν προστίθεται καθημερινά σε κανονικά γεύματα. Ενώ είχαν διεξαχθεί μελέτες για το θέμα και στο παρελθόν, τα αποτελέσματά τους παραμένουν συγκεχυμένα. Για τη συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιήθηκε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διπλά τυφλή, διασταυρούμενη δοκιμή διάρκειας 12 εβδομάδων που αποκάλυψε ότι μόλις 4 g συμπληρωμάτων κανέλας που λαμβάνονται καθημερινά για τέσσερις εβδομάδες μειώνουν σημαντικά τις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα σε παχύσαρκα και υπέρβαρα προδιαβητικά άτομα.

Η μελέτη υπογραμμίζει τα οφέλη της κανέλας και άλλων μπαχαρικών πλούσιων σε πολυφαινόλες για την αποτροπή χρόνιων ασθενειών και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας.

Κανέλα, τι ιατρικές δυνατότητες έχει;

Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό που λαμβάνεται από τον εσωτερικό φλοιό πολλών ειδών δέντρων του γένους Κιννάμωμον (Cinnamomum). Παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο γένος περιλαμβάνει περισσότερα από 250 είδη, μόνο τέσσερα από αυτά αξιοποιούνται εμπορικά.

Παραδοσιακά, η κανέλα χρησιμοποιείται σε πολλούς πολιτισμούς σε ολόκληρο τον κόσμο ως αρωματικό μπαχαρικό και, λιγότερο συχνά, για τις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της ή ως συντηρητικό για τα τρόφιμα.

Κλινικά, η κανέλα έχει διερευνηθεί για τα πιθανά οφέλη της λόγω του ότι είναι πλούσια πηγή πολυφαινολών, οι οποίες θεωρείται ότι βοηθούν στον μεταβολισμό της γλυκόζης και την ομοιόσταση. Ωστόσο, οι προηγούμενες μελέτες παρουσίαζαν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα μεταξύ τους, με ορισμένες να πιστοποιούν τα οφέλη της κανέλας στη ρύθμιση της γλυκόζης και άλλες να μη δείχνουν τέτοια συσχέτιση.

Σχετικά με τη μελέτη

Η τελευταία αυτή μελέτη περιλάμβανε μια τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διπλά ανωνυμοποιημένη διασταυρούμενη δοκιμή που περιλάμβανε μια φάση εκτέλεσης 2 εβδομάδων και τέσσερις εβδομάδες παρέμβασης (συμπλήρωμα κανέλας). Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ Μαρτίου και Δεκεμβρίου 2021 με τη συμμετοχή ενηλίκων ηλικίας άνω των 18 ετών με κλινικά επιβεβαιωμένη διάγνωση παχυσαρκίας ή υπέρβαρου.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος της μελέτης περιλάμβανε ολοκληρωμένο μεταβολικό έλεγχο και αξιολόγηση γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης για να διασφαλιστεί ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν προηγουμένως δίαιτες χαμηλές σε πολυφαινόλες. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τη μία να παίρνει συμπληρώματα κανέλας και την άλλη placebo.

Στην πρώτη φάση της μελέτης, για δύο εβδομάδες οι συμμετέχοντες έκαναν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες και πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες. Έπρεπε δε να απέχουν από την κανέλα και τα προϊόντα αυτής κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Στη συνέχεια, ξεκίνησε η παρέμβαση τεσσάρων εβδομάδων. Στους συμμετέχοντες χορηγούνταν καθημερινά τέσσερα γραμμάρια κανέλας (ή ισοδύναμο εικονικό φάρμακο) με τη μορφή 32 καψουλών κανέλας (250 g την ημέρα).

Συμπεράσματα

Τα ευρήματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι η κανέλα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης νηστείας στο αίμα.

Οι συγκεντρώσεις γλυκόζης και ινσουλίνης μετά το γεύμα δεν διέφεραν σημαντικά μεταξύ των δύο ομάδων. Ωστόσο, οι τάσεις στη διαμόρφωση της γλυκόζης άλλαξαν ταχύτερα, πιο έντονα και προς το θετικότερο στην περίπτωση εκείνων που λάμβαναν συμπλήρωμα κανέλας.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι ακόμη και 4 γραμμάρια κανέλας, που καταναλώνονται ως γαρνιτούρα ή καρύκευμα σε καθημερινά γεύματα, μπορεί να βελτιώσουν την κατάσταση σε προδιαβητικό στάδιο και να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη σε υπέρβαρα άτομα.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού