Διατροφή

Προσοχή: Aυτές είναι οι πέντε τροφές που δεν αντέχουν πάνω από δύο μέρες στο ψυγείο

Υπάρχουν πέντε τρόφιμα που καλό είναι να καταναλώνονται αυθημερόν μετά την προμήθειά τους ή έστω την επόμενη μέρα γιατί δεν αντέχουν πάνω από δύο μέρες στο ψυγείο.

Καθαρισμένα σφιχτά αυγά

Το τσόφλι των αυγών δρα ως προστατευτική στοιβάδα που απομακρύνει τα βακτήρια, αναφέρει το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας (USDA). Όταν η στοιβάδα αυτή αφαιρεθεί, τα βακτήρια εισβάλλουν γρήγορα στους πόρους του αυγού και το μολύνουν.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι η μόλυνση του καθαρισμένου αυγού με λιστέρια – ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη στους ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, τα νεογνά και σοβαρές επιπλοκές στα έμβρυα.

Η USDA συνιστά να βάζετε τα βρασμένα αυγά στο ψυγείο εντός 2 ωρών από το τέλος του μαγειρέματος. Ποτέ μην αφήνετε τα βρασμένα αυγά ή τα πιάτα που περιέχουν αυγό εκτός ψυγείου για περισσότερη ώρα.

Να αποφεύγετε να τα καθαρίσετε, εάν δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε αμέσως. Τα βρασμένα σφιχτά αυγά με το τσόφλι είναι ασφαλή για κατανάλωση για περίπου μία εβδομάδα, εφ’ όσον παραμένουν εντός ψυγείου.

Ωμός κιμάς

Ο κιμάς αντέχει μία ή το πολύ δύο ημέρες στο ψυγείο, πριν αρχίσει να αλλοιώνεται. Αιτία γι’ αυτό είναι το υψηλό επίπεδο υγρασίας, το οποίο τον καθιστά «μαγνήτη» για τα βακτήρια, λέει η Dr. Brigman. Επιπλέον, μπορεί στο εσωτερικό του να έχουν εισβάλλει ήδη βακτήρια από την επιφάνεια του κρέατος, κατά την πολτοποίησή του.

Ο κιμάς μπορεί να περιέχει κολοβακτηρίδιο (e.coli) και σαλμονέλα. Και τα δύο προκαλούν σοβαρές τροφικές δηλητηριάσεις.

Κομμένο πεπόνι

Ποτέ μην καταναλώνετε κομμένο πεπόνι που έχει παραμείνει επί περισσότερη από μία ημέρα στο ψυγείο, συνιστά αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικής Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Northeastern, στη Βοστώνη. Και αυτό, διότι είναι εξαιρετικά ευάλωτο στην επιμόλυνση από σαλμονέλα και λιστέρια.

«Το πεπόνι πρέπει να καταναλώνεται αμέσως μόλις κοπεί. Μην αγοράζετε ποτέ έτοιμο κομμένο πεπόνι, ούτε μισό πεπόνι», συνιστά. Όπως εξηγεί, το περίβλημά του μολύνεται από παθογόνα του χώματος, των ζώων και του νερού, και δεν μπορεί κανείς να τα αφαιρέσει όλα. Έτσι, μόλις αρχίσουμε να το κόβουμε, κάποια από αυτά περνούν στο εσωτερικό του.

Η σάρκα του διαθέτει το ιδανικό pH για να υποστηρίξει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Έτσι μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα σαλμονέλα ή άλλα βακτήρια.

Ωμό κοτόπουλο

Αν αγοράσατε κοτόπουλο και το ξεχάσατε δύο 24ωρα στο ψυγείο, είναι πιθανό να μυρίζει ήδη. Είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην ανάπτυξη σαλμονέλας, διότι έχει λιγότερο πυκνό κρέας απ’ ό,τι λ.χ. το μοσχάρι. Έτσι το βακτήριο εισδύει εύκολα στο εσωτερικό του.

Να μαγειρεύετε πολύ καλά το ωμό κοτόπουλο πριν συμπληρώσει δύο ημέρες στο ψυγείο (ιδανικά, την πρώτη μέρα). Και μετά το μαγείρεμα, να το καταναλώνετε εντός το πολύ τεσσάρων ημερών.

Μαγειρεμένο ρύζι

Αν και ωμό αντέχει επί μήνες στην τροφοθήκη, όταν μαγειρευτεί είναι ασφαλές για ελάχιστες μέρες. Είναι επιρρεπές στην μόλυνση από ένα βακτήριο που λέγεται βάκιλλος ο κηρόχρους. Αυτό υπάρχει ως σαπρόφυτο στο χώμα και μπορεί να μολύνει εύκολα το ρύζι, όσπρια, χορταρικά κ.λπ.

«Το μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα σπόρια του βακίλλου αυτού. Με την πάροδο των ημερών αυτά πολλαπλασιάζονται και παράγουν τοξίνη που προκαλεί τροφική δηλητηρίαση», εξηγεί ειδικός. «Αυτό συμβαίνει ακόμα πιο γρήγορα όταν το μαγειρεμένο ρύζι ή άλλο τρόφιμο που περιέχει τα σπόρια, παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ζεστό χώρο».

Οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι στη λοίμωξη από τον βάκιλλο αυτό. Επομένως, να καταναλώνετε το μαγειρεμένο ρύζι εντός μίας ημέρας ή έστω πριν κλείσουν οι δύο.

Διατροφή

01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Ο ρόλος της αφυδάτωσης, της υπέρτασης και της θερμοπληξίας

01.07.2025

Nυχτερινή εργασία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

01.07.2025

Διάσειση: Δείτε πόσο σύντομα ξεκινούν τα συμπτώματα μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι

01.07.2025

Επτά σνακ για το βράδυ που ενισχύουν τον μεταβολισμό

01.07.2025

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

01.07.2025

Το γνωρίζατε; – Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος του ανθρώπου φτάνει στην κορύφωση

01.07.2025

Αντί για νερό: Αυτές είναι οι τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό

01.07.2025

Μπορείτε να κάνετε δίαιτα keto εάν έχετε υποθυρεοειδισμό; – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

01.07.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για σοκολάτα που ανεβάζει τη λίμπιντο

01.07.2025

Τι συμβαίνει όταν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες – Δείτε ποιες είναι οι συνέπειες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Ο ρόλος της αφυδάτωσης, της υπέρτασης και της θερμοπληξίας

01.07.2025

Nυχτερινή εργασία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

01.07.2025

Διάσειση: Δείτε πόσο σύντομα ξεκινούν τα συμπτώματα μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι

01.07.2025

Επτά σνακ για το βράδυ που ενισχύουν τον μεταβολισμό

01.07.2025

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

01.07.2025

Το γνωρίζατε; – Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος του ανθρώπου φτάνει στην κορύφωση

01.07.2025

Ειδικός αποκαλύπτει: Αυτό είναι το λάθος που κάνουν πολλοί ταξιδιώτες και κινδυνεύουν να κολλήσουν δερματικά

01.07.2025

After Shave Mist & Face Mist Lifting σε προσφορά: Τα βραβευμένα προϊόντα που μεταμορφώνουν την επιδερμίδα σας!

01.07.2025

Οι κίνδυνοι που «κρύβει» το κλιματιστικό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

01.07.2025

Αντί για νερό: Αυτές είναι οι τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό