Διατροφή

Γλυκοπατάτα: Πώς να μαγειρέψετε το πεντανόστιμο θρεπτικό τρόφιμο

Γλυκοπατάτα: Πώς να μαγειρέψετε το πεντανόστιμο θρεπτικό τρόφιμο

Οι γλυκοπατάτες είναι ένας «μικρός θησαυρός» της φύσης.

Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες, Β- καροτίνη, μέταλλα, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Τις βρίσκουμε σε μία ποικιλία μεγεθών, αλλά και χρωμάτων, με τις πιο συνηθισμένες να είναι οι λευκές και οι πορτοκαλί. Όμως, μπορεί να τις δούμε και βιολετί, κόκκινες, αλλά και κίτρινες. Οι γλυκοπατάτες είναι ο μακρινός συγγενής της γνωστής μας πατάτας και μαγειρεύεται με τον ίδιο τρόπο. Όμως, γνωρίζουμε πως τα λαχανικά όσο μαγειρεύονται μπορεί να χάσουν αρκετά από τα θρεπτικά τους συστατικά. Υπάρχει τρόπος ώστε οι γλυκοπατάτες να διατηρήσουν όσα περισσότερα θρεπτικά συστατικά γίνεται;

 Το χρώμα τους

Όταν τις διαλέγετε στο σούπερ μάρκετ, η ένταση του χρώματος της σάρκας της συσχετίζεται άμεσα με το θρεπτικό της περιεχόμενο, οπότε όσο πιο έντονο το χρώμα τους, τόσο καλύτερα.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψετε τις γλυκοπατάτες;

Το βράσιμο είναι εκείνο που μπορεί να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος της αντιοξειδωτικής δύναμης των γλυκοπατατών, σε σύγκριση με το ψήσιμο και τον ατμό.
Αν συγκρίνουμε το ψήσιμο με το βράσιμό τους, το βράσιμο βοηθά στη λέπτυνση των κυτταρικών τοιχωμάτων και στη ζελατινοποίηση του αμύλου, γεγονός που μπορεί να ενισχύσει τη βιοδιαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών. Παράλληλα, ο γλυκαιμικός δείκτης των βρασμένων γλυκοπατατών είναι περίπου ο μισός, οπότε οι βρασμένες γλυκοπατάτες μας δίνουν λιγότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

 Ο ρόλος της φλούδας τους

Η φλούδα της γλυκοπατάτας είναι άκρως θρεπτική. Μάλιστα, έχει σχεδόν δεκαπλάσια αντιοξειδωτική δύναμη από τη σάρκα της. Ωστόσο, η θρεπτική αξία της φλούδας δέχεται πραγματικό πλήγμα όταν ψήνεται, γεγονός που εξαφανίζει πάνω από τα δύο τρίτα των αντιοξειδωτικών, ενώ το μαγείρεμα στο φούρνο μικροκυμάτων ή το βράσιμο είναι συγκριτικά πολύ πιο ήπιο. Το ίδιο ισχύει και για την υπόλοιπη γλυκοπατάτα. Το ψήσιμο μπορεί επίσης να προκαλέσει 80% πτώση στα επίπεδα της βιταμίνης Α, διπλάσια από το βράσιμο. Επομένως, από διατροφική άποψη, για το μαγείρεμα της γλυκοπατάτας θα πρέπει να συνιστάται το βράσιμο αντί του ψησίματος.

Το βράσιμο μπορεί θεωρητικά να είναι καλύτερο, αλλά οι γλυκοπατάτες είναι αρκετά υγιεινές σε όποια μορφή κι αν καταναλωθούν. Απλώς, φροντίστε να τις έχετε πλύνει πολύ καλά πριν τις μαγειρέψετε.

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία
24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο
02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες
01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου
25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία