Διατροφή

Πολλά τα οφέλη του γιαουρτιού

Το γιαούρτι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος. «Θεραπευτική ουσία» το χαρακτήρισαν οι αρχαίοι Έλληνες. Αιτία, το σύνολο των ευεργετικών ιδιοτήτων του γιαουρτιού στην ανθρώπινη υγεία. Αναφορές στο γιαούρτι έχουμε από τον ιστορικό Ηρόδοτο και από τον περίφημο γιατρό του δεύτερου π.χ. αιώνα Γαληνό. Ένας από τους πιο ένθερμους καταναλωτές του ήταν ο λόγιος και φυσιοδίφης Πλίνιος που έζησε τον πρώτο μ.Χ. αιώνα.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς πρωτοδημιουργήθηκε. Η πιο επικρατούσα προσδιορίζει ως χώρο εμφάνισης τη Μέση Ανατολή, γύρω στη νεολιθική εποχή. Είναι πιθανό ότι η ανακάλυψή του έγινε τυχαία: κάποιο δοχείο γάλα που έτυχε να ζεσταθεί κατά τυχαίο τρόπο για αρκετές ώρες, μετατράπηκε σε γιαούρτι. Το θερμό κλίμα της περιοχής προσέφερε ένα γόνιμο περιβάλλον στους βακίλους του γιαουρτιού για να πολλαπλασιαστούν με φυσικό τρόπο.

Το γιαούρτι, εξαιτίας του γαλακτικού οξέος που περιέχει, έχει μια ελαφρά όξινη και ευχάριστη γεύση, ενώ συντηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι τι φρέσκο γάλα. Οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο γιαούρτι μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, δίνοντας στο γάλα πηκτή υφή με υπόξινη γεύση και κάνει τα λιπαρά του γάλακτος πιο εύπεπτα. Επίσης, εξουδετερώνει τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, βιταμινών, μεταλλικών αλάτων (κυρίως ψευδάργυρο) και ασβεστίου. Είναι ευεργετικά για τους καπνιστές και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών, γιατί προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου. Αποτελεί μια από τις ελαφρότερες και πλουσιότερες τροφές που μπορεί να καταναλώσει κάποιος όταν υποφέρει από γρίπη, ακόμα και με υψηλό πυρετό. 

Αποκαθιστά την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, αλλά και του βλεννογόνου του στόματος όσων κάνουν μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Επιπλέον, το γιαούρτι αντικαθιστά άριστα τροφές όπως η κρέμα γάλακτος και η μαγιονέζα, που έχουν πολύ υψηλό ποσοστό θερμίδων.

Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία γιαουρτιών και επιδορπίων γιαουρτιού στο εμπόριο (με φρούτα ή/ και δημητριακά, μέλι κ.λπ.) και διαφορετικά ποσοστά λίπους, κυρίως από αγελαδινό γάλα, ενώ τα γιαούρτια από πρόβειο γάλα έχουν χαμηλότερη αποδοχή, κυρίως λόγω της έντονα ξινής γεύσης τους.

Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Βουτυρόγαλα: Πρόκειται για το υγρό που μένει, αφού το γάλα βουτυροποιηθεί. Έχει πιο έντονη γεύση και πιο παχιά υφή από το γάλα.

Κρέμα γάλακτος: Πρόκειται για ένα κρεμώδες, υπέροχο παράγωγο του γάλακτος, που δυστυχώς όμως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά(40%). Στην εκδοχή χαμηλών λιπαρών περιέχει σαφώς λιγότερα(15%).

Κουόρκ: Παρασκευάζεται συνήθως από αποβουτυρωμένο γάλα και μοιάζει με μαλακό τυρόπηγμα με ήπια και υπόξινη γεύση.

Sour cream: Για την Παρασκευή αυτής της πλούσιας σε γεύση και ελαφρά υπόξινης κρέμας, προστίθενται αβλαβή βακτήρια στην απλή κρέμα. Έχει την ίδια περιεκτικότητα σε λιπαρά με την κρέμα- κάτι λιγότερο από 20%.

Ξινόγαλο: Είναι υποπροϊόν της παρασκευής του βουτύρου, είναι υγρό πηκτό με ευχάριστα ξινή γεύση και έχει χαμηλά λιπαρά, πίνεται δε κατά προτίμηση κρύο. Στην Ήπειρο, σερβίρεται υπέροχα σαν συνοδευτικό με διάφορες πίτες!
 

Πηγή:diatrofi

Διατροφή

01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Ο ρόλος της αφυδάτωσης, της υπέρτασης και της θερμοπληξίας

01.07.2025

Nυχτερινή εργασία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

01.07.2025

Διάσειση: Δείτε πόσο σύντομα ξεκινούν τα συμπτώματα μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι

01.07.2025

Επτά σνακ για το βράδυ που ενισχύουν τον μεταβολισμό

01.07.2025

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

01.07.2025

Το γνωρίζατε; – Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος του ανθρώπου φτάνει στην κορύφωση

01.07.2025

Αντί για νερό: Αυτές είναι οι τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό

01.07.2025

Μπορείτε να κάνετε δίαιτα keto εάν έχετε υποθυρεοειδισμό; – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

01.07.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για σοκολάτα που ανεβάζει τη λίμπιντο

01.07.2025

Τι συμβαίνει όταν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες – Δείτε ποιες είναι οι συνέπειες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Ο ρόλος της αφυδάτωσης, της υπέρτασης και της θερμοπληξίας

01.07.2025

Nυχτερινή εργασία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

01.07.2025

Διάσειση: Δείτε πόσο σύντομα ξεκινούν τα συμπτώματα μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι

01.07.2025

Επτά σνακ για το βράδυ που ενισχύουν τον μεταβολισμό

01.07.2025

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

01.07.2025

Το γνωρίζατε; – Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος του ανθρώπου φτάνει στην κορύφωση

01.07.2025

Ειδικός αποκαλύπτει: Αυτό είναι το λάθος που κάνουν πολλοί ταξιδιώτες και κινδυνεύουν να κολλήσουν δερματικά

01.07.2025

After Shave Mist & Face Mist Lifting σε προσφορά: Τα βραβευμένα προϊόντα που μεταμορφώνουν την επιδερμίδα σας!

01.07.2025

Οι κίνδυνοι που «κρύβει» το κλιματιστικό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

01.07.2025

Αντί για νερό: Αυτές είναι οι τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό