Διατροφή

Πρόσθετα τροφίμων: Πως επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πρόσθετα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των τροφίμων, είναι οι γαλακτωματοποιητές.

Πρόκειται για φυσικές ή χημικές ουσίες που αποτελούνται από ένα άκρο φιλικό προς το νερό και ένα άκρο φιλικό προς το λάδι. Συνήθως χρησιμοποιούνται για να συνδυάσουν συστατικά που δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους, όπως λάδι και νερό και για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Προστίθενται σε πολλά τρόφιμα, όπως ψωμιά, γλυκά, σάλτσες, μαργαρίνες, παγωτά.

Είναι γνωστό από παλαιότερες μελέτες ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να βλάψουν τον εντερικό φραγμό, οδηγώντας σε φλεγμονή και αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Επιστήμονες στη Γαλλία αναφέρουν τώρα ότι τα συγκεκριμένα συστατικά σχετίζονται με την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις τους στην υγεία, παρακολουθώντας επί επτά χρόνια 95.422 εθελοντές.

Η μελέτη εστίασε σε οκτώ ομάδες γαλακτωματοποιητών και διαπίστωσε ότι όσοι εθελοντές έτρωγαν τους περισσότερους, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό έως το τέλος της μελέτης.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέση ηλικία 43 ετών. Το 79% ήταν γυναίκες. Κανένας δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας.

Τα πρώτα δύο χρόνια της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά 24ωρα ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους. Τα τρόφιμα και τα ροφήματα έφεραν και τα στοιχεία της ετικέτας, προκειμένου να εξεταστούν με αξιοπιστία τα χημικά τους πρόσθετα. Διενεργήθηκαν επίσης εργαστηριακές εξετάσεις για να συγκεντρωθούν και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα καρδιαγγειακά επεισόδια (εμφράγματα, εγκεφαλικά), τα οποία διασταυρώθηκαν μέσω ελέγχου του ιατρικού φακέλου τους.

Μετά από 7 χρόνια παρακολούθησης, πολλοί γαλακτωματοποιητές συσχετίσθηκαν θετικά με τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Για παράδειγμα, η ολική κυτταρίνη (ή πρόσθετο Ε-460-Ε468) βρέθηκε να σχετίζεται θετικά με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Αντίστοιχα, η υπερκατανάλωση μονογλυκεριδίων και διγλυκεριδίων λιπαρών οξέων (Ε471 και Ε472) συσχετίστηκε και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Τονίζουν ωστόσο, ότι «καλό είναι να περιορίσετε τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να μειώσετε και την πρόσληψη χημικών προσθέτων».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.

Διατροφή

01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Ο ρόλος της αφυδάτωσης, της υπέρτασης και της θερμοπληξίας

01.07.2025

Nυχτερινή εργασία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

01.07.2025

Διάσειση: Δείτε πόσο σύντομα ξεκινούν τα συμπτώματα μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι

01.07.2025

Επτά σνακ για το βράδυ που ενισχύουν τον μεταβολισμό

01.07.2025

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

01.07.2025

Το γνωρίζατε; – Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος του ανθρώπου φτάνει στην κορύφωση

01.07.2025

Αντί για νερό: Αυτές είναι οι τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό

01.07.2025

Μπορείτε να κάνετε δίαιτα keto εάν έχετε υποθυρεοειδισμό; – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

01.07.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για σοκολάτα που ανεβάζει τη λίμπιντο

01.07.2025

Τι συμβαίνει όταν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες – Δείτε ποιες είναι οι συνέπειες

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Ο ρόλος της αφυδάτωσης, της υπέρτασης και της θερμοπληξίας

01.07.2025

Nυχτερινή εργασία: Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και άλλων μεταβολικών διαταραχών

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

01.07.2025

Διάσειση: Δείτε πόσο σύντομα ξεκινούν τα συμπτώματα μετά από έναν τραυματισμό στο κεφάλι

01.07.2025

Επτά σνακ για το βράδυ που ενισχύουν τον μεταβολισμό

01.07.2025

Αυτές είναι οι 6 τροφές που μας γερνάνε πιο γρήγορα

01.07.2025

Το γνωρίζατε; – Σε αυτήν την ηλικία ο εγκέφαλος του ανθρώπου φτάνει στην κορύφωση

01.07.2025

Ειδικός αποκαλύπτει: Αυτό είναι το λάθος που κάνουν πολλοί ταξιδιώτες και κινδυνεύουν να κολλήσουν δερματικά

01.07.2025

After Shave Mist & Face Mist Lifting σε προσφορά: Τα βραβευμένα προϊόντα που μεταμορφώνουν την επιδερμίδα σας!

01.07.2025

Οι κίνδυνοι που «κρύβει» το κλιματιστικό – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

01.07.2025

Αντί για νερό: Αυτές είναι οι τροφές που ενυδατώνουν τον οργανισμό