Διατροφή

Πρόσθετα τροφίμων: Πως επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρόσθετα τροφίμων: Πως επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πρόσθετα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των τροφίμων, είναι οι γαλακτωματοποιητές.

Πρόκειται για φυσικές ή χημικές ουσίες που αποτελούνται από ένα άκρο φιλικό προς το νερό και ένα άκρο φιλικό προς το λάδι. Συνήθως χρησιμοποιούνται για να συνδυάσουν συστατικά που δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους, όπως λάδι και νερό και για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Προστίθενται σε πολλά τρόφιμα, όπως ψωμιά, γλυκά, σάλτσες, μαργαρίνες, παγωτά.

Είναι γνωστό από παλαιότερες μελέτες ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να βλάψουν τον εντερικό φραγμό, οδηγώντας σε φλεγμονή και αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Επιστήμονες στη Γαλλία αναφέρουν τώρα ότι τα συγκεκριμένα συστατικά σχετίζονται με την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις τους στην υγεία, παρακολουθώντας επί επτά χρόνια 95.422 εθελοντές.

Η μελέτη εστίασε σε οκτώ ομάδες γαλακτωματοποιητών και διαπίστωσε ότι όσοι εθελοντές έτρωγαν τους περισσότερους, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό έως το τέλος της μελέτης.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέση ηλικία 43 ετών. Το 79% ήταν γυναίκες. Κανένας δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας.

Τα πρώτα δύο χρόνια της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά 24ωρα ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους. Τα τρόφιμα και τα ροφήματα έφεραν και τα στοιχεία της ετικέτας, προκειμένου να εξεταστούν με αξιοπιστία τα χημικά τους πρόσθετα. Διενεργήθηκαν επίσης εργαστηριακές εξετάσεις για να συγκεντρωθούν και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα καρδιαγγειακά επεισόδια (εμφράγματα, εγκεφαλικά), τα οποία διασταυρώθηκαν μέσω ελέγχου του ιατρικού φακέλου τους.

Μετά από 7 χρόνια παρακολούθησης, πολλοί γαλακτωματοποιητές συσχετίσθηκαν θετικά με τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Για παράδειγμα, η ολική κυτταρίνη (ή πρόσθετο Ε-460-Ε468) βρέθηκε να σχετίζεται θετικά με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Αντίστοιχα, η υπερκατανάλωση μονογλυκεριδίων και διγλυκεριδίων λιπαρών οξέων (Ε471 και Ε472) συσχετίστηκε και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Τονίζουν ωστόσο, ότι «καλό είναι να περιορίσετε τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να μειώσετε και την πρόσληψη χημικών προσθέτων».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.

Διατροφή

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Διατηρήστε αναλλοίωτη τη νεανικότητα και την ευεξία σας

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε
16.11.2025

Υπάρχουν 7 τύποι ξεκούρασης – Πώς θα καταλάβετε ποιον χρειάζεστε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
14.11.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
13.11.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
04.11.2025

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε
01.11.2025

Δείτε γιατί «κόβεται» η ανάσα κατά τη διάρκεια του ύπνου – Τα σημάδια που πρέπει να προσέξετε

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

28.11.2025

Το τρόφιμο που θωρακίζει «αθόρυβα» τα οστά σε κάθε ηλικία… δεν είναι το γάλα!

Η φυσική φθορά που ξεκινά μετά τα 50

19.11.2025

Τα συμπληρώματα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης

Είναι μια βασική ορμόνη που βοηθά στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της αρτηριακής πίεσης

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη
19.11.2025

Τους γνωρίζατε; – Δείτε ποιοι είναι οι 8 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για καταρράκτη

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;
19.11.2025

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν υπερβολικά;

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας
17.11.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή
17.11.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
17.11.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
17.11.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση
17.11.2025

Πέντε πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από μια χειρουργική επέμβαση

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
16.11.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε