Διατροφή

Πρόσθετα τροφίμων: Πως επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρόσθετα τροφίμων: Πως επηρεάζουν το καρδιαγγειακό σύστημα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τα πρόσθετα, τα οποία χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία των τροφίμων, είναι οι γαλακτωματοποιητές.

Πρόκειται για φυσικές ή χημικές ουσίες που αποτελούνται από ένα άκρο φιλικό προς το νερό και ένα άκρο φιλικό προς το λάδι. Συνήθως χρησιμοποιούνται για να συνδυάσουν συστατικά που δεν αναμειγνύονται μεταξύ τους, όπως λάδι και νερό και για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής των προϊόντων.

Προστίθενται σε πολλά τρόφιμα, όπως ψωμιά, γλυκά, σάλτσες, μαργαρίνες, παγωτά.

Είναι γνωστό από παλαιότερες μελέτες ότι οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να βλάψουν τον εντερικό φραγμό, οδηγώντας σε φλεγμονή και αυξάνοντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων.

Επιστήμονες στη Γαλλία αναφέρουν τώρα ότι τα συγκεκριμένα συστατικά σχετίζονται με την καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις τους στην υγεία, παρακολουθώντας επί επτά χρόνια 95.422 εθελοντές.

Η μελέτη εστίασε σε οκτώ ομάδες γαλακτωματοποιητών και διαπίστωσε ότι όσοι εθελοντές έτρωγαν τους περισσότερους, είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό έως το τέλος της μελέτης.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν μέση ηλικία 43 ετών. Το 79% ήταν γυναίκες. Κανένας δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας.

Τα πρώτα δύο χρόνια της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν αναλυτικά 24ωρα ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους. Τα τρόφιμα και τα ροφήματα έφεραν και τα στοιχεία της ετικέτας, προκειμένου να εξεταστούν με αξιοπιστία τα χημικά τους πρόσθετα. Διενεργήθηκαν επίσης εργαστηριακές εξετάσεις για να συγκεντρωθούν και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα καρδιαγγειακά επεισόδια (εμφράγματα, εγκεφαλικά), τα οποία διασταυρώθηκαν μέσω ελέγχου του ιατρικού φακέλου τους.

Μετά από 7 χρόνια παρακολούθησης, πολλοί γαλακτωματοποιητές συσχετίσθηκαν θετικά με τον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Για παράδειγμα, η ολική κυτταρίνη (ή πρόσθετο Ε-460-Ε468) βρέθηκε να σχετίζεται θετικά με αυξημένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Αντίστοιχα, η υπερκατανάλωση μονογλυκεριδίων και διγλυκεριδίων λιπαρών οξέων (Ε471 και Ε472) συσχετίστηκε και με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Τονίζουν ωστόσο, ότι «καλό είναι να περιορίσετε τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα, ώστε να μειώσετε και την πρόσληψη χημικών προσθέτων».

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal.

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία
24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο
02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες
01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου
25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία