Διατροφή

Είσαι λάτρης των πικάντικων φαγητών; – Δες ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία

Είσαι λάτρης των πικάντικων φαγητών; – Δες ποια είναι τα οφέλη τους για την υγεία

Αν είσαι λάτρης των πικάντικων φαγητών, τότε θα πρέπει να μάθεις ότι τα μπαχαρικά όπως οι πιπεριές και τα τσίλι έχουν αρκετά οφέλη για την υγεία.

Οι ενώσεις στα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη διαχείριση του βάρους και στην ενίσχυση της μακροζωίας. Ωστόσο, τα πικάντικα τρόφιμα δεν είναι για όλους, ειδικά αν έχεις πεπτικά προβλήματα.

Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση πικάντικων τροφών.

Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, δύο βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Για παράδειγμα, μελέτες του 2022 διαπίστωσαν ότι τα πικάντικα τρόφιμα και οι πιπεριές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό.

Επιπλέον, μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι τα πικάντικα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ημερήσια πρόσληψη αλατιού, την ατομική προτίμηση αλατιού και την αρτηριακή πίεση, τροποποιώντας τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τις αλμυρές γεύσεις.

Μπορούν να βοηθήσουν στη μακροζωία

Ίσως το πιο πολλά υποσχόμενο όφελος από τα πικάντικα τρόφιμα είναι η δυνατότητά τους να αυξήσουν τη μακροζωία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση της καψαϊκίνης.

Μια ανάλυση του 2021 εξέτασε τέσσερις μελέτες με συνολικά 564.748 ενήλικες συμμετέχοντες, προκειμένου να εξετάσει τη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης πικάντικων τροφίμων (πιπεριά τσίλι, σάλτσα τσίλι ή λάδι τσίλι) και της θνησιμότητας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν τακτικά πικάντικα τρόφιμα, οι τακτικοί καταναλωτές είχαν 12% μειωμένο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες.

Μπορούν να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους

Σε μια μελέτη του 2021, το 63% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι αισθάνθηκε μεγαλύτερη ικανοποίηση από το γεύμα μετά την κατανάλωση ενός πικάντικου φαγητού με καψαϊκίνη. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα που κατανάλωναν σπάνια πικάντικα τρόφιμα είχαν περισσότερες πιθανότητες να κατηγοριοποιηθούν ως άτομα «όχι αδύνατα».

Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφών μπορεί να υποστηρίξει τη διαχείριση του βάρους αυξάνοντας την ενεργειακή δαπάνη και την καύση λίπους, καταστέλλοντας την όρεξη και βελτιώνοντας τη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου.

Μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου

Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία μας. Η ανισορροπία των βακτηρίων στο έντερο έχει συσχετιστεί με γαστρεντερικές (GI) και μεταβολικές διαταραχές όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) και ο διαβήτης.

Ενώ τα πικάντικα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν πεπτική δυσφορία σε μερικούς ανθρώπους, μπορεί στην πραγματικότητα να ωφελήσουν την υγεία του εντέρου όταν καταναλώνονται με μέτρο.

Η έρευνα δείχνει ότι η καψαϊκίνη μπορεί να βελτιώσει την υγεία του εντέρου αυξάνοντας την ποσότητα των καλών βακτηρίων στο έντερο, ενώ μειώνει την αφθονία των βακτηρίων που προκαλούν ασθένειες.

Χαμηλές δόσεις καψαϊκίνης μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην απομάκρυνση οξέων από το στομάχι, βοηθώντας την επούλωση των ελκών του στομάχου.

Το συμπέρασμα:

Τα πικάντικα τρόφιμα που περιέχουν καψαϊκίνη μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, του κορεσμού, της υγείας του εντέρου και της μακροζωίας. Ωστόσο, χρειάζεται ακόμα έρευνα για πιο σίγουρα συμπεράσματα.

Από την άλλη πλευρά η υψηλή πρόσληψη πικάντικων τροφών μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, όπως ναυτία, πόνο στο στομάχι και διάρροια. Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν σε άτομα με πεπτικά προβλήματα.

Εάν θέλεις να αυξήσεις την πρόσληψη πικάντικων τροφών, είναι σημαντικό να το κάνεις σταδιακά για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανές παρενέργειες.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού