Διατροφή

Δίαιτα Keto και δίαιτα Atkins: Ομοιότητες και διαφορές για να διαλέξετε την κατάλληλη για εσάς

Μοιάζουν επειδή και οι δύο είναι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων
Δίαιτα Keto και δίαιτα Atkins: Ομοιότητες και διαφορές για να διαλέξετε την κατάλληλη για εσάς

Οι δίαιτες Atkins και keto περιλαμβάνουν και οι δύο τη μείωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως γλυκά, ζαχαρούχα ποτά, ψωμιά, δημητριακά, φρούτα, όσπρια και πατάτες.

Αν και αυτές οι δύο δίαιτες είναι παρόμοιες, έχουν επίσης διαφορές.

Δίαιτα Atkins

Είναι μια από τις πιο γνωστές δίαιτες παγκοσμίως. Είναι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνη και υψηλή σε λιπαρά.

Αν και έχει εξελιχθεί για να υπάρχει σήμερα σε μια ποικιλία διαφοροποιημένων σχεδίων, η αρχική έκδοση (τώρα ονομάζεται Atkins 20) εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής. Κατακερματίζεται σε τέσσερις φάσεις, οι οποίες βασίζονται στην ημερήσια πρόσληψη καθαρών υδατανθράκων (συνολικοί υδατάνθρακες μείον φυτικές ίνες και αλκοόλες ζάχαρης):

  • Φάση 1 (Εισαγωγή): Αυτή η φάση επιτρέπει 20–25 γραμμάρια (g) καθαρών υδατανθράκων την ημέρα μέχρι να φτάσετε 7 κιλά (kg) μακριά από το βάρος που θέλετε.
  • Φάση 2: Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, καταναλώνετε 25–50 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων την ημέρα μέχρι να φτάσετε στα 5 κιλά από τον στόχο σας.
  • Φάση 3: Η καθαρή ποσότητα υδατανθράκων αυξάνεται στα 50-80 γραμμάρια την ημέρα μέχρι να πετύχετε τον στόχο σας και να το διατηρήσετε για 1 μήνα.
  • Φάση 4: Κατά την τελική φάση, καταναλώνετε 80–100 g καθαρών υδατανθράκων την ημέρα για συνεχή διατήρηση του βάρους.

Καθώς πλησιάζετε το βάρος-στόχο και προχωράτε σε αυτές τις φάσεις, η ημερήσια καθαρή ποσότητα υδατανθράκων αυξάνεται, επιτρέποντάς σας να ενσωματώνετε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών.

Ωστόσο, ακόμη και κατά τη Φάση 4, η οποία επιτρέπει έως και 100 g καθαρών υδατανθράκων την ημέρα, καταναλώνετε σημαντικά λιγότερους υδατάνθρακες από ό,τι οι περισσότεροι. Οπότε, ουσιαστικά, δεν σταματάτε ποτέ να κάνετε δίαιτα!

Δίαιτα Keto

Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνη και υψηλή σε λιπαρά.

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τη θεραπεία παιδιών που παρουσίαζαν επιληπτικές κρίσεις. Αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να ωφελήσει και άλλους ανθρώπους.

Ο στόχος της είναι να φέρει το σώμα στην μεταβολική κατάσταση της κέτωσης, κατά την οποία χρησιμοποιεί ως κύρια πηγή ενέργειας το λίπος και όχι τη ζάχαρη από τους υδατάνθρακες.

Στην κέτωση, το σώμα σας λειτουργεί με κετόνες: ενώσεις που σχηματίζονται κατά τη διάσπαση του λίπους από την τροφή ή από εκείνο που είναι αποθηκευμένο.

Για να επιτύχετε και να διατηρήσετε την κέτωση, πρέπει να περιορίσετε τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων στα 20-50 g την ημέρα. Η τήρηση της δίαιτας Keto συνήθως περιλαμβάνει κατανάλωση λιγότερο από 5% των θερμίδων από υδατάνθρακες, 10-30% από πρωτεΐνη και 65-90% από λίπος.

Ομοιότητες και διαφορές

Ομοιότητες

Επειδή και οι δύο είναι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, η Atkins και η Keto μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο.

Μάλιστα, η Φάση 1 (Εισαγωγή) της δίαιτας Atkins είναι παρόμοια με τη δίαιτα Keto, καθώς περιορίζει τους καθαρούς υδατάνθρακες στα 25 g την ημέρα. Αυτό πιθανότατα θα “αναγκάσει” τον οργανισμό να εισέλθει σε κέτωση και να αρχίσει να καίει λίπος ως κύρια πηγή καυσίμου.

Η Φάση 2 της δίαιτας Atkins αυξάνει την πρόσληψη υδατανθράκων στα 25-50 g την ημέρα, ποσότητα που εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλή, ώστε να είστε σε κέτωση.

Επιπλέον, και οι δύο δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους μειώνοντας τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε. Πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες -ιδιαίτερα αυτές που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως γλυκά, πατατάκια και ζαχαρούχα ποτά- είναι υψηλές σε θερμίδες και συμβάλλουν στην αύξηση βάρους.

Διαφορές

Αν και η Keto έχει μια μέτρια πρόσληψη πρωτεΐνης, με περίπου 20% των θερμίδων να προέρχεται από πρωτεΐνη, η δίαιτα Atkins επιτρέπει έως και 30% των θερμίδων από πρωτεΐνη, ανάλογα με τη φάση/στάδιο που βρίσκεστε.

Επιπλέον, στη δίαιτα Keto, ο στόχος είναι να διατηρήσετε το σώμα σας σε κέτωση, περιορίζοντας εξαιρετικά την πρόσληψη υδατανθράκων.

Από την άλλη πλευρά, η δίαιτα Atkins περιλαμβάνει σταδιακή αύξηση της πρόσληψης υδατανθράκων, η οποία τελικά θα διώξει το σώμα σας από την κέτωση.

Λόγω αυτού του ευέλικτου ορίου υδατανθράκων, η δίαιτα Atkins επιτρέπει μια ευρύτερη ποικιλία τροφίμων, όπως περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ακόμη και ορισμένα δημητριακά.

Συνολικά, η Atkins είναι μια λιγότερο περιοριστική προσέγγιση, καθώς δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε τις κετόνες ή να τηρείτε ορισμένους στόχους μακροθρεπτικών συστατικών για να παραμείνετε σε κέτωση. Από την άλλη πλευρά, μοιάζει να… μην έχει τέλος, αφού οι υδατάνθρακες δεν ξεπερνούν ποτέ τα 100 g/ημέρα.

Ποια είναι καλύτερη για εσάς

Η κετογονική δίαιτα είναι εξαιρετικά περιοριστική και δύσκολο να τηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο περιορισμός της πρόσληψης πρωτεϊνών σας στο 20% των θερμίδων, διατηρώντας παράλληλα πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και πολύ υψηλή πρόσληψη λίπους είναι δύσκολο μακροπρόθεσμα.

Μερικοί μπορεί επίσης να αισθάνονται την ανάγκη να παρακολουθούν τα επίπεδα κετόνης τους, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο και δαπανηρό.

Ακολουθώντας μια περιοριστική δίαιτα, όπως η δίαιτα Keto, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, εάν δεν προσέχετε την ποιότητα των τροφών.

Επιπλέον, τα στοιχεία σχετικά με την μακροπρόθεσμη ασφάλεια ή αποτελεσματικότητα της δίαιτας Keto είναι περιορισμένα, επομένως οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία είναι άγνωστοι.

Οι περισσότεροι μπορούν να αποκομίσουν αρκετά από τα οφέλη της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, ακόμα και χωρίς να μπαίνουν σε φάση κέτωσης.

Επομένως, ο μέτριος περιορισμός των υδατανθράκων σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, όπως η δίαιτα Atkins -σε αντίθεση με την πιο αυστηρή προσέγγιση Keto- είναι συνήθως επαρκής.

Συνολικά, είναι πολύ σημαντικό να εστιάσετε στην επιλογή υγιεινών τροφίμων, ανεξάρτητα από την αναλογία πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων που τρώτε. Για παράδειγμα, οι δίαιτες με υψηλότερους υδατάνθρακες, πλούσιες σε φυτικές τροφές, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, είναι γνωστό ότι ούτως ή άλλως ωφελούν την υγεία ποικιλοτρόπως.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι υγιεινές και ασφαλείς για τους περισσότερους. Αλλά και οι δίαιτες με υψηλότερους υδατάνθρακες, που επικεντρώνονται όμως σε ολόκληρα τρόφιμα είναι εξίσου ωφέλιμες για την υγεία με τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και υψηλών λιπαρών.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τους στόχους απώλειας βάρους, τη συνολική υγεία και τις διατροφικές προτιμήσεις σας, όταν επιλέγετε το ιδανικό διατροφικό μοτίβο για τον εαυτό σας.

Διατροφή

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

Νέα μελέτη υποστηρίζει πως οι ώρες που τρώμε θα μπορούσαν να επηρεάζουν και το πόσο υγιώς μεγαλώνουμε, επηρεάζοντας ακόμη και τη λειτουργία των μυών μας. Όλοι έχουμε ένα εσωτερικό «ρολόι», γνωστό ως κιρκάδιο ρυθμό, που ρυθμίζει τους κύκλους ύπνου και αφύπνισης. Το φως της ημέρας και το σκοτάδι επηρεάζουν τη λειτουργία αυτού του εσωτερικού «ρολογιού» […]

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες
13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά
01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;
30.04.2024

Στρατιωτική δίαιτα: Τι είναι και πως λειτουργεί;

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας
16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.05.2024

LONARID/LONALGAL: Εκτός λίστας αποζημιώσεων τα δύο παυσίπονα – Από την τσέπη των καρκινοπαθών οι συνταγές

Για άλλη μία φορά οι Έλληνες ασφαλισμένοι αναγκάζονται να πληρώσουν από την τσέπη τους συνταγές φαρμάκων, καθώς δύο δημοφιλή παυσίπονα αποσύρθηκαν από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων με απόφαση του Υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για τα φάρμακα LONARID-N και LONALGAL, τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση ισχυρών πόνων σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι ασθενείς με καρκίνο. […]

14.05.2024

Τέσσερις εβδομάδες αρκούν: Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να «αλλάξεις» το σώμα σου (βίντεο)

Το καλοκαίρι βρίσκεται προ των πυλών και πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν αποτελεσματικές ασκήσεις προκειμένου να «αλλάξουν» το σώμα τους. Τα καλά νέα είναι πως μπορείτε να δείτε εκπληκτικά αποτελέσματα σε μόλις τέσσερις εβδομάδες, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πρόγραμμα. Αρκεί να δείξετε την απαραίτητη προσήλωση. Το πρόγραμμα που ακολουθεί περιλαμβάνει ασκήσεις που εστιάζουν στις κύριες μυϊκές […]

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε
13.05.2024

Νέα μελέτη: Οι ώρες που τρώμε επηρεάζουν το πόσο υγιή μεγαλώνουμε

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;
13.05.2024

O καρκίνος συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους;

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες
13.05.2024

Αυγό: Οκτώ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο
12.05.2024

ΗΠΑ: Κατέληξε ο πρώτος ασθενής που έλαβε γενετικά τροποποιημένο νεφρό από χοίρο

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18
01.05.2024

Γαλλική έκθεση: Smartphone στα παιδιά μετά τα 13 και πρόσβαση στα social media μετά τα 18

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά
01.05.2024

Αυτά είναι τα τρόφιμα που έχουν τα περισσότερα μικροπλαστικά

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο
01.05.2024

Πώς να μειώσετε τις ραγάδες με φυσικό τρόπο

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά
30.04.2024

Πως να πλένετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά