Διατροφή

Δίαιτα Keto και δίαιτα Atkins: Ομοιότητες και διαφορές για να διαλέξετε την κατάλληλη για εσάς

Μοιάζουν επειδή και οι δύο είναι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων
Δίαιτα Keto και δίαιτα Atkins: Ομοιότητες και διαφορές για να διαλέξετε την κατάλληλη για εσάς

Οι δίαιτες Atkins και keto περιλαμβάνουν και οι δύο τη μείωση των τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως γλυκά, ζαχαρούχα ποτά, ψωμιά, δημητριακά, φρούτα, όσπρια και πατάτες.

Αν και αυτές οι δύο δίαιτες είναι παρόμοιες, έχουν επίσης διαφορές.

Δίαιτα Atkins

Είναι μια από τις πιο γνωστές δίαιτες παγκοσμίως. Είναι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνη και υψηλή σε λιπαρά.

Αν και έχει εξελιχθεί για να υπάρχει σήμερα σε μια ποικιλία διαφοροποιημένων σχεδίων, η αρχική έκδοση (τώρα ονομάζεται Atkins 20) εξακολουθεί να είναι η πιο δημοφιλής. Κατακερματίζεται σε τέσσερις φάσεις, οι οποίες βασίζονται στην ημερήσια πρόσληψη καθαρών υδατανθράκων (συνολικοί υδατάνθρακες μείον φυτικές ίνες και αλκοόλες ζάχαρης):

  • Φάση 1 (Εισαγωγή): Αυτή η φάση επιτρέπει 20–25 γραμμάρια (g) καθαρών υδατανθράκων την ημέρα μέχρι να φτάσετε 7 κιλά (kg) μακριά από το βάρος που θέλετε.
  • Φάση 2: Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, καταναλώνετε 25–50 γραμμάρια καθαρών υδατανθράκων την ημέρα μέχρι να φτάσετε στα 5 κιλά από τον στόχο σας.
  • Φάση 3: Η καθαρή ποσότητα υδατανθράκων αυξάνεται στα 50-80 γραμμάρια την ημέρα μέχρι να πετύχετε τον στόχο σας και να το διατηρήσετε για 1 μήνα.
  • Φάση 4: Κατά την τελική φάση, καταναλώνετε 80–100 g καθαρών υδατανθράκων την ημέρα για συνεχή διατήρηση του βάρους.

Καθώς πλησιάζετε το βάρος-στόχο και προχωράτε σε αυτές τις φάσεις, η ημερήσια καθαρή ποσότητα υδατανθράκων αυξάνεται, επιτρέποντάς σας να ενσωματώνετε μεγαλύτερη ποικιλία τροφών.

Ωστόσο, ακόμη και κατά τη Φάση 4, η οποία επιτρέπει έως και 100 g καθαρών υδατανθράκων την ημέρα, καταναλώνετε σημαντικά λιγότερους υδατάνθρακες από ό,τι οι περισσότεροι. Οπότε, ουσιαστικά, δεν σταματάτε ποτέ να κάνετε δίαιτα!

Δίαιτα Keto

Η κετογονική δίαιτα είναι μια δίαιτα με πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, μέτρια σε πρωτεΐνη και υψηλή σε λιπαρά.

Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά για τη θεραπεία παιδιών που παρουσίαζαν επιληπτικές κρίσεις. Αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μπορεί να ωφελήσει και άλλους ανθρώπους.

Ο στόχος της είναι να φέρει το σώμα στην μεταβολική κατάσταση της κέτωσης, κατά την οποία χρησιμοποιεί ως κύρια πηγή ενέργειας το λίπος και όχι τη ζάχαρη από τους υδατάνθρακες.

Στην κέτωση, το σώμα σας λειτουργεί με κετόνες: ενώσεις που σχηματίζονται κατά τη διάσπαση του λίπους από την τροφή ή από εκείνο που είναι αποθηκευμένο.

Για να επιτύχετε και να διατηρήσετε την κέτωση, πρέπει να περιορίσετε τη συνολική πρόσληψη υδατανθράκων στα 20-50 g την ημέρα. Η τήρηση της δίαιτας Keto συνήθως περιλαμβάνει κατανάλωση λιγότερο από 5% των θερμίδων από υδατάνθρακες, 10-30% από πρωτεΐνη και 65-90% από λίπος.

Ομοιότητες και διαφορές

Ομοιότητες

Επειδή και οι δύο είναι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων, η Atkins και η Keto μοιάζουν κατά κάποιο τρόπο.

Μάλιστα, η Φάση 1 (Εισαγωγή) της δίαιτας Atkins είναι παρόμοια με τη δίαιτα Keto, καθώς περιορίζει τους καθαρούς υδατάνθρακες στα 25 g την ημέρα. Αυτό πιθανότατα θα “αναγκάσει” τον οργανισμό να εισέλθει σε κέτωση και να αρχίσει να καίει λίπος ως κύρια πηγή καυσίμου.

Η Φάση 2 της δίαιτας Atkins αυξάνει την πρόσληψη υδατανθράκων στα 25-50 g την ημέρα, ποσότητα που εξακολουθεί να είναι αρκετά χαμηλή, ώστε να είστε σε κέτωση.

Επιπλέον, και οι δύο δίαιτες μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους μειώνοντας τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνετε. Πολλές τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες -ιδιαίτερα αυτές που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως γλυκά, πατατάκια και ζαχαρούχα ποτά- είναι υψηλές σε θερμίδες και συμβάλλουν στην αύξηση βάρους.

Διαφορές

Αν και η Keto έχει μια μέτρια πρόσληψη πρωτεΐνης, με περίπου 20% των θερμίδων να προέρχεται από πρωτεΐνη, η δίαιτα Atkins επιτρέπει έως και 30% των θερμίδων από πρωτεΐνη, ανάλογα με τη φάση/στάδιο που βρίσκεστε.

Επιπλέον, στη δίαιτα Keto, ο στόχος είναι να διατηρήσετε το σώμα σας σε κέτωση, περιορίζοντας εξαιρετικά την πρόσληψη υδατανθράκων.

Από την άλλη πλευρά, η δίαιτα Atkins περιλαμβάνει σταδιακή αύξηση της πρόσληψης υδατανθράκων, η οποία τελικά θα διώξει το σώμα σας από την κέτωση.

Λόγω αυτού του ευέλικτου ορίου υδατανθράκων, η δίαιτα Atkins επιτρέπει μια ευρύτερη ποικιλία τροφίμων, όπως περισσότερα φρούτα και λαχανικά, ακόμη και ορισμένα δημητριακά.

Συνολικά, η Atkins είναι μια λιγότερο περιοριστική προσέγγιση, καθώς δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε τις κετόνες ή να τηρείτε ορισμένους στόχους μακροθρεπτικών συστατικών για να παραμείνετε σε κέτωση. Από την άλλη πλευρά, μοιάζει να… μην έχει τέλος, αφού οι υδατάνθρακες δεν ξεπερνούν ποτέ τα 100 g/ημέρα.

Ποια είναι καλύτερη για εσάς

Η κετογονική δίαιτα είναι εξαιρετικά περιοριστική και δύσκολο να τηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο περιορισμός της πρόσληψης πρωτεϊνών σας στο 20% των θερμίδων, διατηρώντας παράλληλα πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων και πολύ υψηλή πρόσληψη λίπους είναι δύσκολο μακροπρόθεσμα.

Μερικοί μπορεί επίσης να αισθάνονται την ανάγκη να παρακολουθούν τα επίπεδα κετόνης τους, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο και δαπανηρό.

Ακολουθώντας μια περιοριστική δίαιτα, όπως η δίαιτα Keto, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, εάν δεν προσέχετε την ποιότητα των τροφών.

Επιπλέον, τα στοιχεία σχετικά με την μακροπρόθεσμη ασφάλεια ή αποτελεσματικότητα της δίαιτας Keto είναι περιορισμένα, επομένως οι μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία είναι άγνωστοι.

Οι περισσότεροι μπορούν να αποκομίσουν αρκετά από τα οφέλη της δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων, ακόμα και χωρίς να μπαίνουν σε φάση κέτωσης.

Επομένως, ο μέτριος περιορισμός των υδατανθράκων σε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, όπως η δίαιτα Atkins -σε αντίθεση με την πιο αυστηρή προσέγγιση Keto- είναι συνήθως επαρκής.

Συνολικά, είναι πολύ σημαντικό να εστιάσετε στην επιλογή υγιεινών τροφίμων, ανεξάρτητα από την αναλογία πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων που τρώτε. Για παράδειγμα, οι δίαιτες με υψηλότερους υδατάνθρακες, πλούσιες σε φυτικές τροφές, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα, είναι γνωστό ότι ούτως ή άλλως ωφελούν την υγεία ποικιλοτρόπως.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι υγιεινές και ασφαλείς για τους περισσότερους. Αλλά και οι δίαιτες με υψηλότερους υδατάνθρακες, που επικεντρώνονται όμως σε ολόκληρα τρόφιμα είναι εξίσου ωφέλιμες για την υγεία με τις δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων και υψηλών λιπαρών.

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τους στόχους απώλειας βάρους, τη συνολική υγεία και τις διατροφικές προτιμήσεις σας, όταν επιλέγετε το ιδανικό διατροφικό μοτίβο για τον εαυτό σας.

Διατροφή

28.09.2023

Μπάμιες: Η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας

Οι μπάμιες μπορεί να μην είναι τόσο γευστικές ωστόσο είναι ένας μικρός, θρεπτικός θησαυρός! Η διατροφική ανάλυσή τους αποκαλύπτει πως είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φτωχές σε θερμίδες (εκτός κι είναι τηγανητές). Παρέχουν επίσης σημαντικά οφέλη στην υγεία, λέει διαιτολόγος  στο Νοσοκομείο Mercy της Cleveland Clinic, στο Canton του Οχάιο. Η θρεπτικά αξία τους […]

27.09.2023

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας

Το αβοκάντο είναι ένα από τα πιο γευστικά φρούτα και η κατανάλωσή του έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για τον οργανισμό. Ωστόσο, η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά οξέα, αυξάνει τη θερμιδική του αξία και μία ερώτηση που προκύπτει είναι η εξής: Κάνει να τρως αβοκάντο κάθε μέρα; Η απάντηση είναι ναι και ιδού τέσσερις […]

Αρθρίτιδα: Δείτε ποια είναι τα 5 μπαχαρικά που μειώνουν τον πόνο και την φλεγμονή
27.09.2023

Αρθρίτιδα: Δείτε ποια είναι τα 5 μπαχαρικά που μειώνουν τον πόνο και την φλεγμονή

Αυτές είναι οι υπερτροφές του φθινοπώρου για υγεία και ευεξία
26.09.2023

Αυτές είναι οι υπερτροφές του φθινοπώρου για υγεία και ευεξία

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε
26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

Αυτή η πρωτεΐνη βάζει «στοπ» στη γήρανση και ενισχύει το ανοσοποιητικό
25.09.2023

Αυτή η πρωτεΐνη βάζει «στοπ» στη γήρανση και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%
22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

Πέντε έξυπνες αλλαγές στο πρωινό για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας
21.09.2023

Πέντε έξυπνες αλλαγές στο πρωινό για να ρυθμίσετε το σάκχαρό σας

Με αυτά τα λαχανικά πείτε «αντίο» στη δυσκοιλιότητα
20.09.2023

Με αυτά τα λαχανικά πείτε «αντίο» στη δυσκοιλιότητα

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Διατροφή
2

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
3

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

29.09.2023

Έξι «υποτιμημένοι» ευρωπαϊκοί προορισμοί που αξίζει να τους επισκεφθείτε – Θα σας «μαγέψουν»

Την ώρα που οι πιο εμβληματικοί προορισμοί της Ευρώπης παλεύουν με τον υπερτουρισμό, πολλοί είναι εκείνοι πλέον που αναζητούν πόλεις λιγότερο γνωστές που μπορούν να γίνουν ο επόμενος ταξιδιωτικός προορισμός τους. Και (ευτυχώς) υπάρχουν πολλοί! Εδώ θα δείτε 6 ευρωπαϊκές πόλεις που είναι πιθανό να σας εκπλήξουν, καθώς δεν φιγουράρουν σε λίστες με τοπ προορισμούς […]

29.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Έστειλαν σπίτι του ασθενή που πήγε να χειρουργηθεί λόγω έλλειψης μηχανημάτων

Μια ακόμη καταγγελία που δείχνει την θλιβερή κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) έρχεται στη δημοσιότητα, καθώς ένας ασθενής που πήγε να χειρουργηθεί στο νοσοκομείο Μεταξά εκδιώχθηκε γιατί δεν υπήρχε η δέουσα καρδιολογική υποστήριξη. Ένα απαράδεκτο περιστατικό βγάζει στο φως της δημοσιότητας ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑΤΤ), το οποίο αφορά μάλιστα σε συνδικαλιστή, μέλος του […]

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την κατάθλιψη μετά από αναβολές δεκαετιών
29.09.2023

Εγκρίθηκε νέο φάρμακο για την κατάθλιψη μετά από αναβολές δεκαετιών

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)
29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες
28.09.2023

Νέα μελέτη: Αυτή είναι η επέμβαση που μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του αίματος στις γυναίκες

Σουδάν: Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση της χολέρας και του δάγκειου πυρετού
28.09.2023

Σουδάν: Γιατροί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση της χολέρας και του δάγκειου πυρετού

Μπάμιες: Η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας
28.09.2023

Μπάμιες: Η θρεπτική τους αξία και τα οφέλη που έχουν για την υγεία μας

Μαγνήσιο: Τελικά βοηθάει στον ύπνο; Τι λένε οι ειδικοί
28.09.2023

Μαγνήσιο: Τελικά βοηθάει στον ύπνο; Τι λένε οι ειδικοί

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;
27.09.2023

Λιγούρες: Γιατί πεινάμε πιο πολύ πριν την περίοδο;

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας
27.09.2023

Γιατί αξίζει να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα – Τι θα συμβεί στο σώμα σας