Διατροφή

Τα θρεπτικά συστατικά των καρότων – Πέντε σημαντικά οφέλη για την υγεία σας

Το καρότο είναι ένα ιδιαίτερα «ευέλικτο» λαχανικό, καθώς μπορούν να καταναλωθούν σε διάφορες μορφές: ωμό ως σνακ, ψιλικομμένο σε σαλάτες, μαγειρεμένο σε διάφορες συνταγές ή ακόμα και πολτοποιημένο σε κάποιο γλυκό, οι τρόποι που μπορείτε να το απολαύσετε είναι πολλοί.

Σύμφωνα με το «Healthstat.gr», αν και οι περισσότεροι από εμάς συνδέουμε τα καρότα με το έντονο πορτοκαλί χρώμα τους, τα καρότα αρχικά ήταν κίτρινα και μοβ. Το πιο συνηθισμένο μέρος του φυτού που τρώγεται είναι η ρίζα, αν και ο μίσχος και τα φύλλα είναι επίσης βρώσιμα και χρησιμοποιούνται σε ορισμένα μέρη του κόσμου ως βότανο ή φύλλο σαλάτας.

Στη δυτική διατροφή, τα καρότα αποτελούν σημαντική πηγή διαιτητικών καροτενίων και συμβάλλουν σημαντικά στην κάλυψη των αναγκών μας σε βιταμίνη Α, όπως αναφέρει το bbcgoodfood.

Μια μερίδα καρότων (ωμά) 80 γρ:

27kcals/117KJ
0,4g πρωτεΐνης
0,3g λίπους
6,2g υδατάνθρακες
3,1g φυτικές ίνες
142mg καλίου
2mg βιταμίνη C

Μια μερίδα καρότων 80g συνεισφέρει ένα από τα πέντε τρόφιμα της ημέρας.

Τα 5 οφέλη των καρότων για την υγεία

1. Πλούσια πηγή διαιτητικών καροτενοειδών

Όπως υποδηλώνει το όνομά τους, τα καρότα είναι πλούσια σε φυτικές ενώσεις που ονομάζονται καροτενοειδή – οι ενώσεις αυτές συσσωρεύονται στη ρίζα, το μέρος που απολαμβάνουμε περισσότερο να τρώμε. Περίπου το 80% των καροτενίων στα καρότα είναι ένας τύπος που ονομάζεται β-καροτένιο και συχνά αναφέρονται ως προ-βιταμίνη Α, επειδή τα μετατρέπουμε σε βιταμίνη Α στο έντερό μας.

Η πλειονότητα αυτών των καροτενοειδών βρίσκεται στη σάρκα ή στο εξωτερικό τμήμα της ρίζας και όχι στον πυρήνα. Τα καροτενοειδή παίζουν σημαντικό ρόλο στην όραση.

Τα καροτενοειδή συμβάλλουν επίσης στη διατήρηση ενός καλά λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος, είναι σημαντικά για το δέρμα μας και την υγιή γήρανση και υποστηρίζουν τις βλεννογόνες μεμβράνες μας σε σημαντικούς τομείς όπως το αναπνευστικό σύστημα.

Είναι ενδιαφέρον ότι όταν μαγειρεύουμε τα καρότα με ψήσιμο ή στον φούρνο μικροκυμάτων μπορούμε να βελτιώσουμε ή τουλάχιστον να διατηρήσουμε την περιεκτικότητά τους σε καροτενοειδή. Αν τα πολτοποιήσετε και τα απολαύσετε με λίγο λίπος ή λάδι, θα αυξήσετε ακόμη περισσότερο την ικανότητά σας να απορροφήσετε την περιεκτικότητα σε προβιταμίνη Α.

2. Μπορεί να βοηθήσει στην ισορρόπηση της χοληστερόλης

Τα καρότα αποτελούν πηγή φυτικών ινών καθώς και βιταμίνης C, οι οποίες συμβάλλουν στις προστατευτικές για την καρδιά ιδιότητές τους. Τα καρότα φαίνεται επίσης να βοηθούν στην τροποποίηση της απορρόφησης της χοληστερόλης και ως εκ τούτου μπορεί να βελτιώσουν την ισορροπία της χοληστερόλης.

Ωστόσο, πολλά από αυτά τα στοιχεία προέρχονται από μελέτες σε ζώα και χρειάζονται περισσότερες δοκιμές σε ανθρώπους πριν επιβεβαιωθούν τα οφέλη για την καρδιά.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους

Χαμηλή σε θερμίδες και καλή πηγή φυτικών ινών, οι έρευνες δείχνουν ότι η συμπερίληψη λαχανικών, όπως τα καρότα, στη διατροφή σας συμβάλλει στην αύξηση του κορεσμού και της αίσθησης κορεσμού.

Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα προγράμματα απώλειας βάρους, όπως τα προγράμματα διατροφής με πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες, συμβουλεύουν να αποφεύγετε τα καρότα, επειδή συμβάλλουν περισσότερο με τη μορφή απλών υδατανθράκων. Αυτή η προσέγγιση αγνοεί τα άλλα οφέλη των καρότων για την υγεία και το γεγονός ότι, όταν καταναλώνονται ολόκληρα, η δομή, οι φυτικές ίνες και η υψηλή περιεκτικότητα των καρότων σε νερό βοηθούν στην ανάσχεση της όρεξης. Η φυσική τους γλυκύτητα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση άλλων σακχάρων στη διατροφή.

4. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου

Οι προστατευτικές φυτικές ενώσεις σημαίνουν ότι τα καρότα έχουν συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αν και τα στοιχεία που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο είναι ασαφή.

Ο μειωμένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα καρότα τα απολαμβάνουν άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να τρώνε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε μεγάλη ποικιλία λαχανικών.

5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου

Μια μελέτη σε νεαρές γυναίκες που έτρωγαν επαρκή ποσότητα καρότων ώστε να παρέχουν 15 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως για περίοδο τριών εβδομάδων ανέφερε ότι οι φυτικές ίνες ήταν ιδιαίτερα ζυμώσιμες.

Επιπλέον, μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το λαχανικό έχει πρεβιοτικό ρόλο, πράγμα που σημαίνει ότι οι ίνες καρότου αποτελούν καλή πηγή καυσίμων για τα ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο. Πολλά από αυτά τα βακτήρια του εντέρου παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, τα οποία έχουν οφέλη όχι μόνο για το έντερο αλλά και για την ευρύτερη υγεία μας.

Διατροφή

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Η καθιστική δουλειά δεν σημαίνει απαραίτητα και ανθυγιεινή ζωή

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα

Με το περπάτημα πετυχαίνουμε επίσης χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη πέψη.

29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

29.08.2025

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας

29.08.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

29.08.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

29.08.2025

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!

28.08.2025

Αυτό συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες

28.08.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

28.08.2025

6+1 ροφήματα για τη δυσκοιλιότητα: Φυσικές λύσεις για καλύτερη πέψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2021 από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία

09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα