Διατροφή

Δείτε ποια είναι τα πέντε μπαχαρικά που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

Δείτε ποια είναι τα πέντε μπαχαρικά που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

Αμέτρητες ερευνητικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα μπαχαρικά έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου ασθενειών όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Διαβάστε, λοιπόν, ποια μπαχαρικά πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας:

Κουρκουμάς: αποτελεσματικός στις φλεγμονές

Γνωστός για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του καθώς και για το λαμπερό χρυσαφένιο χρώμα του, «ο κουρκουμάς είναι ένας μεγάλος νικητής στον κόσμο των μπαχαρικών», λέει η Marley.

Ο κουρκουμάς έχει μια δραστική ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική. Μελέτες δείχνουν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στις αρθρώσεις σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα (μια διαδεδομένη ασθένεια των αρθρώσεων), ενώ μια μελέτη του 2020 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κουρκουμίνη μπορεί να προστατεύσει ακόμη και από καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο ακόμα και εάν δεν έχεις αρθρίτιδα, ο κουρκουμάς εξακολουθεί να αξίζει να καταναλώνεται καθώς η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα.

Ο πιο απλός τρόπος για να προσθέσεις περισσότερο κουρκουμά στα γεύματά σου; Δοκίμασε να το ανακατέψεις σε κρεμώδη κάρυ ή να το προσθέτεις σε σάλτσες ζυμαρικών.

Εξαιτίας, επίσης, της έντονη γεύσης του, μια καλή ιδέα είναι να το ανακατεύσεις με άλλα μπαχαρικά και να το πασπαλίζεις πάνω από κοτόπουλο ή λαχανικά πριν τα βάλεις στον φούρνο.

Τζίντζερ: ιδανικό για τη ναυτία

«Το τζίντζερ είναι πλούσιο σε ενώσεις που είναι ευεργετικές σε όλο το σώμα», λέει η Marley. Η τζίντζερόλη, η κύρια ένωση που βρίσκεται στο τζίντζερ, είναι ένα άλλο ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό.

Μελέτες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της ναυτίας, ιδιαίτερα της πρωινής ναυτίας και μπορεί επίσης να έχει αντιδιαβητικές ιδιότητες. Μετά την κατανάλωση σκόνης τζίντζερ σε τακτική βάση, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν σημαντική βελτίωση στο σάκχαρό τους.

Extra tip: Ανακάτεψέ λίγη σκόνη τζίντζερ με λεμόνι, μέλι και ζεστό νερό. «Το φρέσκο τζίντζερ σε κάρυ ταϊλανδέζικου στιλ είναι επίσης απαραίτητο», προσθέτει η Marley.

Κανέλα: για σταθερά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Ένα αρωματικό μπαχαρικό με τόσα πολλά οφέλη. Η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και της κυκλοφορίας του αίματος στο σώμα.

«Οι αρχαίες φυλές, όπως οι Μάγια, έκαναν την κανέλα μέρος της κουζίνας τους και πίστευαν στις θεραπευτικές της ιδιότητες. Και δεν είχαν άδικο που το έκαναν», λέει η Kuzmina. Εξηγεί ότι ένα από τα σημαντικότερα οφέλη του είναι η ευεργετική του επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

«Η κανέλα βοηθά στην διατήρηση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα πιο σταθερά, παρέχοντάς σταθερά επίπεδα ενέργειας και αποτρέποντας τις εναλλαγές της διάθεσης και την ευερεθιστότητα».

Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση κανέλας οδήγησε σε μείωση του σακχάρου στο αίμα μετά από ένα γεύμα (το οποίο είναι εξαιρετικό για τον έλεγχο της απελευθέρωσης ενέργειας). Ενώ, μια άλλη μελέτη έδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να μειώσει τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη τύπου 2.

Για προσθέσεις την κανέλα στη διατροφή σου με εύκολους τρόπους δοκίμασε να ξεκινήσεις με το πρωινό σου. Μπορείς να ξεκινήσεις λοιπόν με ένα overinight oat με κανέλα.

Σκόρδο: για δυνατό ανοσοποιητικό

Αν και δεν είναι αυστηρά μπαχαρικό, το σκόρδο χρησιμοποιείται συχνά για να προσθέσει γεύση στα πιάτα.

«Οι περισσότεροι αγαπάνε το σκόρδο και αυτό είναι πολύ καλό. Γιατί όχι μόνο δίνει στο φαγητό εκπληκτική γεύση αλλά έχει και πολλά οφέλη για την υγεία», λέει η Marley. «Είναι τέλειο για τους χειμερινούς μήνες καθώς μπορεί να υποστηρίξει το ανοσοποιητικό σύστημα».

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη 12 εβδομάδων διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν καθημερινά συμπλήρωμα σκόρδου είχαν λιγότερες πιθανότητες να κρυώσουν και ανέρρωσαν γρηγορότερα εάν μολυνθούν.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα σκόρδου είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε άτομα που έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πιπέρι καγιέν: συμβάλλει στην προστασία έναντι των κυτταρικών βλαβών

Το πιπέρι καγιέν είναι ένα από τα πιο πικάντικα μπαχαρικά που υπάρχουν. «Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να προσθέσεις μεγάλη ποσότητα για να έχεις όλα τα οφέλη, και ακόμη και ¼ του κουταλιού του γλυκού είναι αρκετό για να το προσθέσεις σε ένα γεύμα», εξηγεί η Kuzmina.

Είναι επίσης πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που βοηθούν να διατηρούνται τα κύτταρα υγιή και να τα προστατεύουν από βλάβες. Επιπλέον, η καψαϊκίνη, ένα φυτοθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στο πιπέρι καγιέν που του δίνει την πικάντικη γεύση του, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στο σώμα και ως εκ τούτου έχει προληπτική δράση έναντι χρόνιων ασθενειών.

Τελικά τι είναι καλύτερο; Φρέσκα μπαχαρικά ή αποξηραμένα;

«Αυτό εξαρτάται από το ίδιο το μπαχαρικό», λέει η Kuzmina. «Γενικός εμπειρικός κανόνας: Αν είναι ένα βότανο όπως ο βασιλικός, η ρίγανη ή η μέντα, είναι καλύτερα να το έχεις φρέσκο. Οι ιδιότητές τους τείνουν να μειώνονται κατά τη διαδικασία ξήρανσης.

Τα μπαχαρικά, αντίστοιχα, είναι υπέροχα όταν είναι φρέσκα, αλλά τα αποξηραμένα τείνουν να έχουν υψηλότερη συγκέντρωση όλων των θρεπτικών συστατικών.

Για παράδειγμα, όταν πρόκειται για πιπέρι καγιέν, η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν θα αντιμετωπίσει το επίπεδο πικάντικου περισσότερο από το ένα έκτο του φρέσκου, το οποίο έχει λιγότερα θρεπτικά συστατικά από το ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού αποξηραμένο.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού