Διατροφή

Αβοκάντο: Πότε μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση εάν δεν διατηρηθεί φρέσκο

Αβοκάντο: Πότε μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση εάν δεν διατηρηθεί φρέσκο

Το αβοκάντο, αποτελεί μια ισχυρή, υγιεινή τροφή που όλοι θα μπορούσαν να επωφεληθούν αν προσθέσουν στη διατροφή τους.

Με την ακρίβεια να «στραγγίζει» το πορτοφόλι μας πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο, πολλοί αναζητούν τρόπους να παρατείνουν τη διάρκεια των τροφίμων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ένα τέτοιος τρόπος που υποτίθεται ότι διατηρεί το αβοκάντο φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα, έχει γίνει viral στο TikTok, τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βίντεο προτείνει στους ανθρώπους να βυθίζουν τα αβοκάντο στο νερό, μια κίνηση που σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και άλλες παρενέργειες.

Οι υποστηρικτές αυτής της τάσης ισχυρίζονται ότι αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης, εμποδίζοντας ουσιαστικά το αγαπημένο φρούτο να ωριμάσει πολύ σύντομα.

Πέρα όμως του ότι επιβραδύνει το μαύρισμα του φρούτου, δεν προσφέρει κάτι άλλο. Αντίθετα, η συγκεκριμένη μέθοδος αποθήκευσης δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η μέθοδος ευνοεί τη ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα, στην επιφάνεια του αβοκάντο.

Και οι δύο κατηγορίες μικροβίων, μπορούν να αρρωστήσουν σοβαρά τους καταναλωτές, προκαλώντας διάρροια.

Η βύθιση του αβοκάντο στο νερό επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης που προκαλεί υπερωρίμανση του αβοκάντο.

Αν και είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αυτό το κόλπο διατηρεί τα αβοκάντο πιο φρέσκα για περισσότερο διάστημα, δεν θα πρέπει να προτείνετε αυτή τη μέθοδο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς είναι επικίνδυνη.

Ο καθηγητής Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο Aston, Duane Mellor, επίσης αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να ακολουθήσουν αυτή την τάση.

«Αποθηκεύοντας τα αβοκάντο στο νερό, είναι πιθανότερο να αυξηθεί ο κίνδυνος αυτών των βακτηρίων που υπάρχουν σε αβλαβείς ποσότητες στον φλοιό του φρούτου».

Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή κατάσταση που προκαλείται από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν βακτήρια λιστέρια.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τα μωρά, τις έγκυες γυναίκες, ανθρώπους άνω των 65 ετών και οποιονδήποτε άνθρωπο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Τα βακτήρια αποτελούν κοινό πρόβλημα στα κατεψυγμένα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, σύμφωνα με το NHS.

Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι το πλύσιμο των αβοκάντο πριν τη βύθισή τους στο νερό, δεν εμποδίζει την εξάπλωση των βακτηρίων.

Μερικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πιστεύουν ότι μπορούν να απολυμάνουν τη φλούδα από τα επιβλαβή παθογόνα. Αλλά η λιστέρια μπορεί να διεισδύσει στην ψίχα του αβοκάντο.

Αν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του αβοκάντο σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το τυλίξετε σε μεμβράνη, διατηρώντας το κουκούτσι μέσα στο φρούτο ή να το αποθηκεύσετε μαζί με ψιλοκομμένα κρεμμύδια, λένε οι ειδικοί.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού