Διατροφή

Νέα έρευνα: Η δίαιτα κέτο μπορεί να είναι επικίνδυνη για την καρδιά

Νέα έρευνα: Η δίαιτα κέτο μπορεί να είναι επικίνδυνη για την καρδιά

Οι δίαιτες που συνιστούν λίγους υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά, όπως η κέτο, μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνες για την καρδιά, εάν κάποιος τις ακολουθεί για καιρό, προειδοποιούν επιστήμονες από τον Καναδά.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες αυτές σχετίζονται μακροπρόθεσμα με υψηλότερα επίπεδα «κακής» (LDL) χοληστερόλης και διπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι τα οφέλη που παρέχει η κετογονική διατροφή υπερκαλύπτουν τα δυνητικά οφέλη της, λέει ένας κορυφαίος ερευνητής της δίαιτας κέτο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ειδικοί αναφέρουν ότι η εξαιρετικά δημοφιλής δίαιτα κέτο είναι στην πραγματικότητα ένα από τα χειρότερα προγράμματα διατροφής που υπάρχουν. Και αυτό διότι αποκλείει τους υδατάνθρακες, για να αναγκάσει τον οργανισμό να κάψει περισσότερο λίπος, και ταυτοχρόνως συνιστά άφθονα λιπαρά.

Υδατάνθρακες περιέχουν πολύτιμα για την υγεία τρόφιμα, όπως τα φρούτα, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Αναλόγως με το είδος της κετογονικής διατροφής που επιλέγει κάποιος, οι υδατάνθρακες περιορίζονται σε λιγότερο από το 30% των ημερήσιων θερμίδων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αν φάει κάποιος μία μέτρια μπανάνα ή μήλο, έχει υπερκαλύψει τους υδατάνθρακες της ημέρας.

Η υψηλή περιεκτικότητα της κετογονικής διατροφής σε λιπαρά επίσης είναι πρόβλημα. Στην καλύτερη περίπτωση φθάνει στο 70% των ημερήσιων θερμίδων. Αυτή την ποσότητα μπορεί κάποιος να προσλάβει από υγιεινές πηγές ακόρεστων λιπαρών, όπως:

  • Τα αβοκάντο
  • Το ελαιόλαδο
  • Το τόφου
  • Οι σπόροι και ορισμένοι ξηροί καρποί

Ωστόσο μπορεί άνετα να τρώει και λαρδί, βούτυρο γάλακτος, πλήρη γαλακτοκομικά, κρέμες γάλακτος, μπριζόλες, μαγιονέζα, παχιά τυριά κ.λπ. Όλ’ αυτά περιέχουν άφθονα κορεσμένα λιπαρά, τα οποία αυξάνουν την παραγωγή LDL χοληστερόλης από το ήπαρ. Η περίσσειά της συσσωρεύεται στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών προκαλώντας στενώσεις και ανοίγοντας τον δρόμο στην καρδιοπάθεια.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες εξέτασαν διαιτολόγια παρόμοια αλλά λιγότερο αυστηρά από την δίαιτα κέτο, τα οποία παρείχαν:

  • Το τουλάχιστον 45% των ημερήσιων θερμίδων από λιπαρά
  • Το 25% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες

Στη μελέτη εντάχθηκαν 305 εθελοντές που ακολουθούσαν τέτοιου είδους διατροφή και 1.220 οι οποίοι έτρωγαν πιο συμβατικά. Το 73% των συμμετεχόντων σε κάθε ομάδα ήταν γυναίκες. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 54 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι εθελοντές που ακολουθούσαν τις παρόμοιες με την κέτο δίαιτες κατανάλωναν διπλάσια ζωικής προελεύσεως τρόφιμα απ’ ό,τι όσοι έτρωγαν συμβατικά. Στην πραγματικότητα, από ζωικές πηγές προερχόταν:

  • Το 33% των ημερήσιων θερμίδων στην ομάδα των κετογονικών διατροφικών προγραμμάτων
  • Το 16% των ημερήσιων θερμίδων στην ομάδα της συμβατικής διατροφής

Επιπλέον, οι εθελοντές που έτρωγαν πολλά λιπαρά και λίγους υδατάνθρακες είχαν υψηλότερα επίπεδα:

  • Ολικής χοληστερόλης
  • LDL χοληστερόλης
  • Απολιποπρωτεΐνης Β

Η απολιποπρωτεΐνη Β είναι μία ουσία στο αίμα, που αποτελεί ισχυρότερο δείκτη καρδιοπάθειας απ’ όσο τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Επιπλέον, μετά από 11,8 χρόνια παρακολούθησης οι εθελοντές που έτρωγαν πολλά λιπαρά είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως:

  • Στενώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες που χρειάζονταν διάνοιξη με στεντ
  • Έμφραγμα
  • Εγκεφαλικό
  • Περιφερική αρτηριακή νόσο

«Αποφασίσαμε να διεξαγάγουμε τη μελέτη μας διότι βλέπαμε πολλούς ασθενείς στην Κλινική μας με υπερχοληστερολαιμία που έκαναν την δίαιτα κέτο. Αυτό μας έκανε να αναρωτηθούμε εάν η διατροφή τους ήταν η αιτία της υψηλής χοληστερόλης τους. Και αν ναι, αν μπορούσε να τους οδηγήσει στην καρδιοπάθεια», δήλωσε ερευνήτρια από το Νοσοκομείο St. Paul’s και το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ.

«Η μελέτη μας έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση πολλών λιπαρών και λίγων υδατανθράκων σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα «κακής» χοληστερόλης και κινδύνου αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου», πρόσθεσε.

«Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι οι δυνητικοί κίνδυνοι (από τη δίαιτα κέτο) υπερκαλύπτουν τα δυνητικά οφέλη», σχολίασε καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ ο οποίος έχει μελετήσει εκτενώς τη δίαιτα αυτή. «Η αυξημένη LDL δεν μπορεί να υποτιμηθεί ως μία ασήμαντη παρενέργεια της κετογονική διατροφής. Και αυτό διότι σχετίζεται με αυξημένα καρδιαγγειακά επεισόδια».

Τα νέα ευρήματα παρουσιάσθηκαν στο 72ο Ετήσιο Συνέδριο Scientific Session του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (ACC23).

Διατροφή

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Οι αγκινάρες, μπορεί να μην αποτελούν από τα πιο αγαπημένα φαγητά ωστόσο θα πρέπει να γίνει γνωστό πως  είναι γεμάτες βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και πολύτιμα φυτοχημικά συστατικά που καταπολεμούν ασθένειες. “Η καρδιάς της αγκινάρας είναι μαλακιά και σαρκώδης. Αλλά τα πέταλα και οι μίσχοι του φυτού είναι εξίσου νόστιμα και θρεπτικά. Δεν είναι τόσο δύσκολο […]

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Ιατρεία Advanced Derma: Όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες αισθητικής στις πιο προσιτές τιμές – Βοtox, laser & υαλουρονικό από τη γιατρό Χ.Ζησίμου
07.02.2024

Ιατρεία Advanced Derma: Όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες αισθητικής στις πιο προσιτές τιμές – Βοtox, laser & υαλουρονικό από τη γιατρό Χ.Ζησίμου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό