Διατροφή

Εύκολες αλλαγές στη διατροφή που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά

Εύκολες αλλαγές στη διατροφή που θα σας βοηθήσουν να χάσετε κιλά

Η έξυπνη διατροφή και η απώλεια βάρους για ευεξία είναι για κάποιους ανθρώπους στην κορυφή της λίστας.

Στο πλαίσιο της αυτοβελτίωσης και της τήρησης των στόχων, η διατροφολόγος και ιδιοκτήτρια του MyFitnessPal, Amanda Hamilton, πιστεύει ότι υπάρχει ένας πολύ εύκολος τρόπος για να επαναπροσδιορίσουμε την προσέγγισή μας στο κομμάτι της διατροφής και της υγείας.

Με δύο δεκαετίες εμπειρίας στο ενεργητικό της, η ειδικός λέει στο eatthis.com, ότι το κλειδί για τη δημιουργία νέων συνηθειών είναι να κάνουμε μικρά, διαχειρίσιμα βήματα.

Μικρές και εύκολες αλλαγές στη διατροφή που οδηγούν σε απώλεια βάρους

Πλούσιο πρωινό αντί για βαρύ βραδινό 

Είναι υψίστης σημασίας να οχυρώνουμε τον οργανισμό μας από νωρίς το πρωί με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες οι οποίες θα μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε την πείνα αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η πρωτεΐνη πρέπει να αποτελεί περίπου το 15 τοις εκατό της συνολικής πρόσληψης τροφής την ημέρα και συχνά τείνουμε να τρώμε το μεγαλύτερο μέρος της με το βραδινό μας γεύμα.

Η Hamilton προτείνε, να εστιάσουμε στην πρόσληψη πρωτεΐνης το πρωί, καταναλώνοντας αυγά ή πλήρες γιαούρτι καθώς τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα παχυσαρκίας σε σχέση με εκείνα που έχουν χαμηλά λιπαρά.

Η πρόσληψη ασβεστίου, επίσης, είναι σημαντική για τις γυναίκες, ειδικά στην περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση.

Φυτικές ίνες

Η λήψη αρκετών φυτικών ινών είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή λειτουργία του εντέρου- που σημαίνει λιγότερο φούσκωμα, περισσότερη ενέργεια και καθαρότερο δέρμα.

Αυτή τη στιγμή, ο μέσος ενήλικας καταναλώνει περίπου το ήμισυ της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης 30 g. Η ειδικός συνιστά να εστιάσουμε στη μέτρηση της ποσότητας φυτικών ινών που καταναλώνουμε παρά στις θερμίδες.

Μας προτρέπει να έχουμε τον στόχο των 30 γραμμαρίων στο πίσω μέρος του μυαλού μας καθώς επιλέγουμε τα γεύματά μας. Όπως εξηγεί, θα διαπιστώσουμε ότι για να φτάσουμε τον στόχο, θα χρειαστούμε πολλές φυτικές τροφές –ιδιαίτερα φυλλώδη πράσινα λαχανικά– που θα προσφέρουν επίσης μια ώθηση βιταμινών στον οργανισμό μας.

Μαρούλι αντί για λάχανο

Το μαρούλι, ειδικά το iceberg, δεν έχει μεγάλη θρεπτική αξία στη διατροφή. Γι’ αυτό, η Hamilton λέει να συμπληρώσουμε το μεσημεριανό μας γεύμα, με λάχανο. Οι λαχανοσαλάτες βασίζονται συνήθως στο ωμό λάχανο, που σημαίνει ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Το ψιλοκομμένο λάχανο, το καρότο και άλλα λαχανικά καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο πιάτο και είναι χορταστικά βοηθώντας να χορτάσουμε και να έχουμε ένα πολύ θρεπτικό γεύμα.

Επιπλέον, μάς προτείνει να χρησιμοποιήσουμε μηλόξυδο ως μέρος του ντρέσινγκ της σαλάτας για ένα πραγματικά φιλικό προς το έντερο γεύμα.

Υδατάνθρακες με μέτρο

Πρέπει πάντα να τρώμε ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή μας. Εάν μια γυναίκα είναι μετά την εμμηνόπαυση, θα έχει υψηλότερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά την κατανάλωση ενός γεύματος πλούσιου σε υδατάνθρακες από ό,τι θα συνέβαινε εάν βρισκόταν πριν από την εμμηνόπαυση, λέει η Hamilton.

Με άλλα λόγια, το ίδιο γεύμα όταν είσαι 50 ετών έχει διαφορετική επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και επομένως στα επίπεδα της ινσουλίνης, από ότι στα 40.

Όταν κάποιος έχει υψηλά επίπεδα ινσουλίνης, δεν μπορεί εύκολα να κάψει λίπος. Αυτό μπορεί επομένως να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Σε αυτή την περίπτωση, η λύση είναι να μειώσει την πρόσληψη υδατανθράκων, καταναλώνοντας όχι περισσότερο από 200-300 γραμμάρια την ημέρα.

Ωμή ντομάτα 

Η Hamilton προτρέπει, να κάνουμε το φαγητό να έχει το καλύτερο αποτέλεσμα για εμάς με το να γνωρίζουμε πώς να το προετοιμάσουμε καλύτερα. Όταν φτιάχνουμε μαγειρευτά και ζυμαρικά, λέει να δοκιμάσουμε να φτιάξουμε μια σάλτσα με βάση την ντομάτα, καθώς το μαγείρεμά της ξεκλειδώνει όλα τα οφέλη της.

Έτσι, λαμβάνουμε περισσότερο λυκοπένιο, όταν μαγειρεύουμε μια ντομάτα. Σε περίπτωση που φτιάξουμε μια σαλάτα, η ειδικός λέει να μαγειρεύουμε πρώτα τις ντομάτες. Όπως τονίζει, με αυτόν τον τρόπο έχουν επίσης πολύ καλύτερη γεύση.

Ανταλλαγή σνακ με ξηρούς καρπούς

Όταν προσπαθούν να είναι πιο υγιείς, οι άνθρωποι συχνά αφαιρούν από το σπίτι κάθε σνακ. Αλλά το να μην έχειν κανείς κανένα σνακ όταν πεινάει θα τον κάνει να υποκύψει πιο εύκολα σε μια ατασθαλία.

Προτείνει να κάνουμε πιο εύκολες τις υγιεινές μας συνήθειες έχοντας πάντα κάτι στο σπίτι για να τρώμε, όπως ξηρούς καρπούς, λαχανικά ή φρούτα. Έτσι, θα προσθέσουμε μικροθρεπτικά συστατικά όπως ψευδάργυρο και σελήνιο στη διατροφή μας, τα οποία υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Προτείνει επίσης, να βάλουμε τα αγαπημένα αυτά σνακ σε ορατό σημείο στον πάγκο της κουζίνας, ώστε να ξέρουμε ότι υπάρχει κάτι στο σπίτι και να μην τα ζητάμε ψυχαναγκαστικά αλλά να τα καταναλώνουμε όταν πραγματικά τα θέλουμε.

Πιείτε εσπρέσο αντί καπουτσίνο 

Το γάλα είναι ένα τρόφιμο που περιέχει πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες και είναι εύκολο να το πιει κανείς και με τον καφέ. Και αν κάποιος πίνει πολλούς μεγάλους λάτε καφέδες, αυτό σημαίνει και πολλές κρυμμένες θερμίδες.

Εάν κάποιος προσπαθεί να μειώσει τη συνολική πρόσληψη, πρέπει να ελέγξει την ποσότητα του γάλακτος που καταναλώνει. Η αποφυγή του καπουτσίνο, μπορεί να είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εξοικονομήσουμε αμέσως 200 θερμίδες την ημέρα.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού