Διατροφή

Νέα μελέτη: Η πρωτεΐνη σόγιας μειώνει την χοληστερόλη – Η σύγκριση με τις στατίνες

Η υψηλή χοληστερόλη είναι γνωστό πως αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, επομένως η εύρεση τρόπων να μειωθεί είναι σημαντική.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σόγιας μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης (γνωστής και ως “κακή” χοληστερόλη) έως και 4%.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Illinois Urbana-Champaign εξέτασαν πρόσφατα διάφορες ποικιλίες σόγιας για να καταλάβουν το γιατί μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη.

Χοληστερόλη και καρδιακές παθήσεις

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης ουσία που μοιάζει με λίπος και βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος.

Η χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL) χοληστερόλη είναι ένας τύπος που οι γιατροί θεωρούν ως “κακή” χοληστερόλη. Ο άλλος τύπος είναι η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) χοληστερόλη, την οποία χαρακτηρίζεται “καλή”.

Εάν τα επίπεδα της LDL είναι πολύ υψηλά, η συσσώρευσή της μπορεί να σχηματίσει πλάκες στα τοιχώματα των αρτηριών. Αυτό συμβάλλει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

HDL και LDL χοληστερόλη

Η HDL “απορροφά” την χοληστερόλη στο αίμα και την μεταφέρει πίσω στο ήπαρ, το οποίο την φιλτράρει και την αποβάλλει από το σώμα. Το να έχετε υψηλότερα επίπεδα HDL είναι καλό και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Οι ειδικοί συνιστούν τα ακόλουθα επίπεδα χοληστερόλης:

  • Ολική: περίπου 150 mg/dL
  • LDL: περίπου 100 mg/dL
  • HDL: 40 mg/dL και άνω στους άνδρες και 50 mg/dL και άνω στις γυναίκες

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης δεν έχουν τυπικά συμπτώματα. Επομένως είναι σώφρον να κάνετε τακτικές εξετάσεις αίματος και να τις συζητάτε με τον γιατρό σας.

Εάν κάποιος έχει υψηλή χοληστερόλη, μπορεί να το αντιμετωπίσει με αλλαγές στον τρόπο ζωής (διατροφή και άσκηση) ή φάρμακα (στατίνες ή αναστολείς απορρόφησης χοληστερόλης).

Δύο πρωτεΐνες σόγιας που μειώνουν την LDL

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει τη θετική επίδραση της κατανάλωσης περισσότερης σόγιας στα επίπεδα χοληστερόλης των ανθρώπων. Αυτή η νέα μελέτη είχε στόχο να κατανοήσει τον μηχανισμό πίσω από τα ευρήματα.

Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι αυτή η θετική επίδραση θα μπορούσε να αποδοθεί σε δύο πρωτεΐνες: τη γλυκινίνη και Β-κονγλυκινίνη.

Πώς έγινε η έρευνα

Επέλεξαν 19 ποικιλίες σόγιας, καθεμία από τις οποίες περιείχε διαφορετικά επίπεδα γλυκινίνης και Β-κονγλυκινίνης. Οι αλεσμένοι σπόροι σόγιας απολιπάνθηκαν και μελετήθηκαν σε πειράματα προσομοίωσης γαστρεντερικής πέψης.

Στα πειράματα για την μίμηση της πέψης των τροφίμων, το απολιπασμένο αλεύρι σόγιας αναμειγνύεται με υγρά και ένζυμα από την πέψη του στόματος, του στομάχου, του εντέρου και του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές προσομοίωσαν αυτήν την λειτουργία χρησιμοποιώντας λιπαρά κύτταρα.

Αφού πέρασαν κάθε ποικιλία αλεύρου σόγιας μέσω αυτής της διαδικασίας, μέτρησαν πόσο καλά απορροφήθηκε η LDL χοληστερόλη.

“Μετρήσαμε πολλές παραμέτρους που σχετίζονται με τον μεταβολισμό της χοληστερόλης και των λιπιδίων και διάφορους άλλους δείκτες (πρωτεΐνες και ένζυμα) που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τον μεταβολισμό των λιπιδίων”, λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Η πρωτεΐνη σόγιας μειώνει τα λιπίδια στο μισό

Τα ευρήματα της μελέτης υποστήριξαν την αρχική υπόθεση των ερευνητών:

Οι δύο πρωτεΐνες που βρίσκονται στη σόγια (γλυκινίνη και Β-κονγλυκινίνη) συμβάλλουν στην ικανότητα της σόγιας να μειώνει την χοληστερόλη.

“Η σόγια επηρεάζει τη σύνθεση πρωτεϊνών και την απελευθέρωση πεπτιδίων υπό προσομοιωμένες γαστρεντερικές συνθήκες”, γράφουν οι συγγραφείς.

Η πρωτεΐνη Β-κονγλυκινίνη έχει ιδιαίτερα καλές ιδιότητες μείωσης της χοληστερόλης. Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι “μείωσε την έκφραση του HMGCR, τη συγκέντρωση εστεροποιημένης χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, την απελευθέρωση του ANGPTL3 και την παραγωγή MDA κατά την οξείδωση της LDL”.

Ορισμένες ποικιλίες σόγιας εμπόδισαν τη σύνθεση λιπαρών οξέων αλλά και πυροδοτούσαν την απορρόφηση της LDL στο ήπαρ. Αυτό θα μπορούσε, θεωρητικά, να οδηγήσει σε μείωση της λιπώδους νόσου του ήπατος.

“Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η πρόσληψη επιλεγμένων ποικιλιών σόγιας μπορεί να ρυθμίσει την ομοιόσταση της χοληστερόλης και της LDL και, κατά συνέπεια, να ενισχύσει την πρόληψη των αθηροσκληρωτικών καρδιαγγειακών παθήσεων”, όπως έγραψαν οι συγγραφείς.

Σύγκριση σόγιας με στατίνες

Οι ερευνητές συνέκριναν επίσης τα οφέλη του αλεύρου σόγιας με ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της υψηλής χοληστερόλης.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι τα πεπτίδια από τα άλευρα σόγιας είχαν παρόμοια ιδιότητα μείωσης των λιπιδίων με το φάρμακο.

“Τα πεπτίδια της χωνεμένης σόγιας μπόρεσαν να μειώσουν τη συσσώρευση λιπιδίων κατά 50-70%, και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αυτό ήταν συγκρίσιμο με τη στατίνη, η οποία την μείωσε κατά 60%”, είπε η δρ. de Mejia.

Είναι η σόγια υγιεινή για όλους;

Καρδιολόγος, είπε:

“Η σόγια είναι γνωστό ότι μειώνει τα τριγλυκερίδια, τη συνολική χοληστερόλη και την LDL, συμβάλλοντας έτσι πιθανώς σε ένα πιο υγιές προφίλ καρδιάς και να γίνει μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής για την καρδιά. Αυτή η μελέτη το συμπληρώνει περαιτέρω”.

Η καρδιολόγος ανέφερε ότι θα ήθελε να δει περισσότερες μελέτες για το πώς η σόγια επηρεάζει τις γυναίκες:

“Οι επιπτώσεις της σόγιας στα οιστρογόνα, ειδικά σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες για την υγεία των γυναικών, δεν εξετάστηκαν, παρά μόνο η εστίαση σε διαφορετικά είδη και την πέψη. Θα ήθελα πολύ να δω πληροφορίες για τη σόγια και τον καρκίνο του μαστού επίσης. Και πάλι, περισσότερες μελέτες να επικεντρωθούν ειδικά στις γυναίκες”.

Αν και οι ερευνητές δοκίμασαν 19 ποικιλίες σόγιας, υπάρχουν περισσότερες από 2.500 ποικιλίες συνολικά.

Αυτό καθιστά δύσκολο για τους ανθρώπους να γνωρίζουν τι πρέπει να καταναλώνουν για να λάβουν τα οφέλη.

Εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο Memorial Hermann στο Χιούστον, εν τω μεταξύ, προειδοποίησε ότι “η κατανάλωση σόγιας δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία για την υγεία της καρδιάς (…) Πιστεύω στα οφέλη της ενσωμάτωσης μιας φυτικής διατροφής για την υγεία της καρδιάς. Αυτό θα περιλαμβάνει επίσης την κατανάλωση μιας ποικιλίας φυτικών πηγών όπως βρώμη, ξηρούς καρπούς και φασόλια”.

Διατροφή

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Η καθιστική δουλειά δεν σημαίνει απαραίτητα και ανθυγιεινή ζωή

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα

Με το περπάτημα πετυχαίνουμε επίσης χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη διάθεση και καλύτερη πέψη.

29.08.2025

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που δεν πρέπει ποτέ να αναμιγνύετε με μηλόξυδο

29.08.2025

Νέα μελέτη: Τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να μειώσουν έως και 61% τον κίνδυνο άνοιας

29.08.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

29.08.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

29.08.2025

Φριτέζες αέρος: Απόλαυση χωρίς κόπο & ενοχές – Υγιεινό, γρήγορο & ελαφρύ φαγητό για όλες τις ώρες!

28.08.2025

Αυτό συμβαίνει στον οργανισμό σας όταν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες

28.08.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

28.08.2025

6+1 ροφήματα για τη δυσκοιλιότητα: Φυσικές λύσεις για καλύτερη πέψη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

11.09.2025

Η πρωτεΐνη που θα τρώει τα κύτταρα που μας αρρωσταίνουν

Τι κάνει το νέο «εργαλείο»

09.09.2025

Οι ενέσεις αδυνατίσματος μπήκαν στη λίστα του ΠΟΥ με τα «βασικά φάρμακα»

Περισσότεροι από 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν το 2021 από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία

09.09.2025

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για συμπλήρωμα διατροφής με μη εγκεκριμένη ουσία – Δείτε ποιο αφορά

08.09.2025

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν απρόσμενο λόγο για τον οποίο οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερη ζάχαρη

08.09.2025

Τι αποκαλύπτουν τα τατουάζ για την προσωπικότητά μας

08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

08.09.2025

Γιατί τα νήπια κλαίνε όταν πάνε σχολείο; Πόσο καιρό παίρνει η προσαρμογή τους;

08.09.2025

3+1 περίεργα σημάδια που δείχνουν ότι γερνάμε – Από το ύψος μέχρι και την φωνή

08.09.2025

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση κρέατος με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου; – Tι δείχνει νέα έρευνα

08.09.2025

Αυτή η τεχνική στο περπάτημα μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε ένα κιλό την εβδομάδα