Διατροφή

Δείτε πως το μαύρο τσάι ωφελεί την υγεία μακροπρόθεσμα

Δείτε πως το μαύρο τσάι ωφελεί την υγεία μακροπρόθεσμα

Τα φλαβονοειδή στο μαύρο τσάι έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας αργότερα στη ζωή.

Το μαύρο τσάι παρασκευάζεται από τα φύλλα του φυτού Camellia sinensis. Είναι από τα πιο δημοφιλή είδη τσαγιού στον κόσμο και είναι γνωστό για την έντονη γεύση και το σκούρο χρώμα του.

Πολύτιμα φλαβονοειδή στο μαύρο τσάι

Τα φλαβονοειδή στο μαύρο τσάι έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας αργότερα στη ζωή.

Πίνοντας ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι καθημερινά μπορεί να προσφέρει αυτά τα οφέλη, αλλά αν δεν πίνετε τσάι, υπάρχουν και άλλες διατροφικές επιλογές που περιέχουν φλαβονοειδή.

Τα φλαβονοειδή είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε πολλά κοινά τρόφιμα και ποτά, όπως το μαύρο και το πράσινο τσάι, τα μήλα, οι ξηροί καρποί, τα εσπεριδοειδή, τα μούρα και πολλά άλλα.

Τα φλαβονοειδή έχουν αναγνωριστεί εδώ και καιρό για τα οφέλη τους στην υγεία. Αλλά νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο Edith Cowan (ECU) υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι ακόμη πιο ωφέλιμα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Μια μελέτη επί 881 ηλικιωμένων γυναικών (μέση ηλικία 80 ετών) έδειξε ότι εκείνες που κατανάλωναν υψηλά επίπεδα φλαβονοειδών στη διατροφή τους ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν εκτεταμένη ασβεστοποίηση στην κοιλιακή αορτή (AAC).

Τι κάνουν τα φλαβονοειδή για την ασβεστοποίηση στην κοιλιακή αορτή

Η κοιλιακή αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία του σώματος. Παρέχει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στα κοιλιακά όργανα και τα κάτω άκρα. Η ασβεστοποίηση σε αυτήν αποτελεί προγνωστικό παράγοντα καρδιαγγειακών κινδύνων, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.

Έχει επίσης βρεθεί ότι είναι ένας αξιόπιστος προγνωστικός παράγοντας για την άνοια σε όψιμο στάδιο ζωής.

Ο ερευνητής δήλωσε ότι αν και υπάρχουν πολλές διατροφικές πηγές φλαβονοειδών, ορισμένες είχαν ιδιαίτερα υψηλές ποσότητες.

Ο ίδιος είπε σχετικά: “Στους περισσότερους πληθυσμούς, μια μικρή ομάδα τροφίμων και ποτών (με μοναδικά υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή) συμβάλλει στο μεγαλύτερο μέρος της συνολικής διατροφικής πρόσληψης φλαβονοειδών.

Οι κύριες πηγές είναι συνήθως:

  • πράσινο και μαύρο τσάι
  • βατόμουρα
  • φράουλες
  • πορτοκάλια
  • κόκκινο κρασί
  • μήλα
  • σταφίδες/σταφύλια και
  • μαύρη σοκολάτα”.

Η οικογένεια των φλαβονοειδών

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι φλαβονοειδών, όπως οι φλαβαν-3-όλες και οι φλαβονόλες, τα οποία η μελέτη έδειξε ότι φαίνεται να έχουν επίσης σχέση με την AAC. Οι συμμετέχουσες που είχαν υψηλότερη πρόσληψη ολικών φλαβονοειδών, φλαβαν-3-ολών και φλαβονολών είχαν 36-39% λιγότερες πιθανότητες να έχουν εκτεταμένη AAC.

Το μαύρο τσάι ήταν η κύρια πηγή ολικών φλαβονοειδών της έρευνας και συσχετίστηκε επίσης με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εκτεταμένης AAC.

Σε σύγκριση με τους ερωτηθέντες που δεν έπιναν τσάι, οι συμμετέχουσες που έπιναν 2-6 φλιτζάνια την ημέρα είχαν 16-42% λιγότερες πιθανότητες εκτεταμένης AAC.

Ωστόσο, ορισμένες άλλες διατροφικές πηγές φλαβονοειδών, όπως ο χυμός φρούτων, το κόκκινο κρασί και η σοκολάτα, δεν έδειξαν σημαντική ευεργετική συσχέτιση με το AAC.

Φλαβονοειδή: Ωφέλη και πέρα από το τσάι

Αν και το μαύρο τσάι ήταν η κύρια πηγή φλαβονοειδών στην μελέτη (πιθανότατα λόγω της ηλικίας των συμμετεχόντων γυναικών) ο ερευνητής είπε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα φλαβονοειδή ακόμα αν δεν πίνουν τσάι.

“Από τις γυναίκες που δεν έπιναν μαύρο τσάι, η υψηλότερη συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών (χωρίς κατανάλωση τσαγιού) φαίνεται επίσης να προστατεύει από την εκτεταμένη ασβεστοποίηση των αρτηριών. Αυτό σημαίνει ότι τα φλαβονοειδή από άλλες πηγές, πέρα από το μαύρο τσάι, μπορεί να είναι προστατευτικά έναντι της AAC”.

Ο ερευνητής, είπε ότι αυτό είναι σημαντικό καθώς επιτρέπει σε όσους δεν πίνουν τσάι να εξακολουθούν να επωφελούνται από τα φλαβονοειδή στη διατροφή τους.

“Σε άλλους πληθυσμούς ή ομάδες ανθρώπων, όπως νεαρούς άνδρες ή άτομα από άλλες χώρες, το μαύρο τσάι μπορεί να μην είναι η κύρια πηγή φλαβονοειδών. Η AAC είναι ένας σημαντικός προγνωστικός παράγοντας συμβάντων αγγειακής νόσου. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η πρόσληψη φλαβονοειδών ενάντια στην AAC, είναι εύκολα επιτεύξιμη στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων”, κατέληξε.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού