Διατροφή

Κάλιο: Τα οφέλη που έχει για την υγεία – Σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Κάλιο: Τα οφέλη που έχει για την υγεία – Σε ποιες τροφές θα το βρείτε

Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στο σώμα, από τη διατήρηση του καρδιακού παλμού σε σταθερό ρυθμό έως τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων υγρών μέσα στα κύτταρα.

Οι επιστήμονες μαθαίνουν επίσης διαρκώς περισσότερα για τον ρόλο που μπορεί να παίξει το κάλιο στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και ακόμη και στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Πιθανότατα έχετε ακούσει ότι οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, αλλά αυτό το μέταλλο είναι επίσης διαθέσιμο σε μια ποικιλία άλλων τροφών.

Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε γιατί χρειαζόμαστε το κάλιο και τι συμβαίνει όταν δεν παίρνουμε αρκετό:

Τι είναι το κάλιο

Το κάλιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που βρίσκεται σε πολλά διαφορετικά τρόφιμα. Είναι επίσης ένας ηλεκτρολύτης: ένα σωματίδιο που μεταφέρει ένα μικρό ηλεκτρικό φορτίο και βοηθά τα κύτταρα, τα νεύρα και τους ιστούς του σώματος να λειτουργήσουν.

Το σώμα χρειάζεται κάλιο για σχεδόν κάθε του λειτουργία. Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να δημιουργήσει μόνος του κάλιο, επομένως είναι σημαντικό να λαμβάνουμε αρκετό μέσω της διατροφής μας.

Κάλιο: Οφέλη υγείας

Βοηθά κυρίως στις μυϊκές συσπάσεις, στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και στην καλή ενυδάτωση, κυρίως στα επίπεδα υγρών στο κύτταρα. Υποστηρίζει επίσης τη συνολική καρδιακή λειτουργία και την υγεία των οστών.

Καρδιαγγειακή υγεία

Τα χαμηλά επίπεδα καλίου συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως η υπέρταση και το εγκεφαλικό. Αλλά μέχρι πρόσφατα οι ειδικοί στον τομέα της υγείας δεν καταλάβαιναν το γιατί.

Ωστόσο, μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JCI Insight έδειξε ότι σε ποντίκια, τα χαμηλά επίπεδα καλίου στη διατροφή τους είχαν ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ασβεστίου στα μυϊκά κύτταρα εντός των αρτηριών. Αυτό προκάλεσε την σκλήρυνση των αρτηριών και την μείωση της ροής του αίματος. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να μειωθεί με την αύξηση της πρόσληψης καλίου.

Ωστόσο, αυτή ήταν μια μελέτη σε ζώα, επομένως τα ευρήματα δεν μεταφράζονται απαραίτητα σε ανθρώπους. Αλλά υποστηρίζουν μια θεωρία σχετικά με το πώς τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να συνδέονται με καρδιαγγειακά προβλήματα.

Πέτρες στους νεφρούς

Μια χαμηλή σε κάλιο διατροφή αυξάνει τον κίνδυνο συσσώρευσης ασβεστίου στα ούρα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χαμηλή πρόσληψη καλίου μειώνει την επαναρρόφηση του ασβεστίου στα νεφρά. Η υπερβολική ποσότητα ασβεστίου μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση κρυστάλλων στους νεφρούς, δηλαδή πέτρες στα νεφρά.

Έλεγχος σακχάρου στο αίμα και διαβήτης τύπου 2

Οι επιστήμονες έχουν εξετάσει τον ρόλο που παίζει το κάλιο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μια μελέτη του 2017 που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορεί να αποτελούν προγνωστικό παράγοντα του διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί το πώς το κάλιο μπορεί να ελέγξει το σάκχαρο στο αίμα και τον ρόλο του στην μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2.

Υγεία των οστών

Η υψηλότερη πρόσληψη καλίου έχει επίσης συσχετιστεί με αυξημένη οστική πυκνότητα και αντοχή των οστών. Αν και οι ερευνητές δεν είναι ξεκάθαροι ως προς το γιατί, μια θεωρία είναι ότι το κάλιο βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων που εμφανίζονται φυσικά όταν τρώμε ζωική πρωτεΐνη και νάτριο.

Χωρίς επαρκές κάλιο για την εξουδετέρωση αυτών των οξέων, την δουλειά την αναλαμβάνει το ασβέστιο. Μόνο που τότε ο οργανισμός αποτραβά ασβέστιο από τα οστά για να γίνει αυτό. Έτσι τα οστά στερούνται ασβεστίου και γίνονται πιο αδύναμα.

Μυϊκοί σπασμοί

Τα ηλεκτρικά σήματα που απελευθερώνονται από το κάλιο βοηθούν τους μύες να συστέλλονται σωστά χωρίς να προκαλούν κράμπες, αδυναμία ή πόνο. Ρυθμίζουν επίσης τις συσπάσεις στον πιο σημαντικό μυ του σώματος, την καρδιά, με αποτέλεσμα έναν σωστό καρδιακό παλμό.

Τα χαμηλά επίπεδα καλίου (υποκαλιαιμία) μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μη φυσιολογικού καρδιακού ρυθμού, ο οποίος μπορεί να είναι απειλητικός για τη ζωή.

Πόσο κάλιο χρειάζεται ο οργανισμός

Επί του παρόντος δεν υπάρχει συνιστώμενη διατροφική δόση (RDA) για το κάλιο, αλλά υπάρχει επαρκής πρόσληψη (AI).

Σύμφωνα με ειδικούς:

 • Στις ενήλικες γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω συνιστάται AI 2.600 mcg την ημέρα
 • Εκείνες που είναι έγκυες ή θηλάζουν χρειάζονται λίγο περισσότερο (2.900 mcg και 2.800 mcg, αντίστοιχα)
 • Στους άνδρες συνιστάται πρόσληψη ΑΙ 3.400 mcg την ημέρα

Για όσους πάσχουν από κάποια ιατρική πάθηση ή λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν την ποσότητα καλίου που εκκρίνεται μέσω των ούρων, οι παραπάνω συστάσεις ενδέχεται να μην ισχύουν. Μιλήστε με έναν επαγγελματία υγείας για το πόσο κάλιο χρειάζεστε.

Οποιαδήποτε από τις ακόλουθες καταστάσεις μπορεί να υποδεικνύει χαμηλή πρόσληψη καλίου:

 • Μυϊκές κράμπες και σπασμοί
 • Πέτρες στα νεφρά
 • Μειωμένη υγεία των οστών
 • Αυξημένη αρτηριακή πίεση
 • Αίσθημα παλμών της καρδιάς
 • Μυϊκή αδυναμία και κόπωση

Ποιες τροφές περιέχουν κάλιο

Πολλά τρόφιμα περιέχουν κάλιο, συμπεριλαμβανομένων πολλών φρούτων και λαχανικών. Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα θα πρέπει να είναι αρκετή για να πάρετε όλο το κάλιο που χρειάζεται το σώμα σας.

Αν μια τροφή αναγράφει στην ετικέτα ότι έχει 20% ή περισσότερο κάλιο ανά μερίδα, θεωρείται ως υψηλή πηγή καλίου.

Οι ακόλουθες τροφές είναι καλές πηγές καλίου:

 • Αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα και σταφίδες)
 • Μπανάνες
 • Πορτοκάλι (και χυμός πορτοκαλιού)
 • Πεπόνι
 • Σπανάκι
 • Παντζάρια
 • Μπρόκολο
 • Πατάτες
 • Κολοκυθάκια
 • Ντομάτες
 • Φασόλια
 • Φακές
 • Κοτόπουλο
 • Σολομός
 • Κάσιους
 • Αμύγδαλα
 • Γάλα με χαμηλά λιπαρά
 • Νερό καρύδας

Η ανεπάρκεια καλίου είναι σπάνια, επομένως η λήψη καλίου ως συμπλήρωμα δεν είναι απαραίτητη εκτός εάν κάποιος έχει μια συγκεκριμένη ιατρική πάθηση. Μιλήστε με έναν διαιτολόγο και τον γιατρό σας για να ξέρετε αν χρειάζεται να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα.

Η πρόσληψη περισσότερου καλίου από όσο χρειάζεστε μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως:

 • Αίσθημα παλμών
 • Δύσπνοια
 • Πόνος στο στήθος
 • Ναυτία
 • Έμετος

Διατροφή

12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Ο πρωινός καφές είναι ο λόγος που κάποιοι άνθρωποι σηκώνονται το πρωί από το κρεβάτι και έτσι προετοιμάζονται για την μέρα που ακολουθεί. Επιστήμονες ανακάλυψαν πως δεν είναι καλό να πίνουμε καφέ πριν από τις 9:30 το πρωί κι αυτό γιατί ο καφές εκείνη την ώρα κάνει κάτι πολύ κακό στον οργανισμό μας που ούτε […]

09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

 Εάν ο στόχος σας είναι να κάνετε αμέσως τα γεύματά σας πιο υγιεινά (και να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας στη διαδικασία) φάτε ένα από αυτά τα λαχανικά κάθε μέρα. Σπανάκι Τα σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι είναι «γεμισμένα με θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την απώλεια βάρους και τον μεταβολισμό και μπορούν εύκολα να προστεθούν […]

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Ιατρεία Advanced Derma: Όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες αισθητικής στις πιο προσιτές τιμές – Βοtox, laser & υαλουρονικό από τη γιατρό Χ.Ζησίμου
07.02.2024

Ιατρεία Advanced Derma: Όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες αισθητικής στις πιο προσιτές τιμές – Βοtox, laser & υαλουρονικό από τη γιατρό Χ.Ζησίμου

Τι συμβαίνει με την διατροφή μας; – Το ’70 οι άνθρωποι έτρωγαν περισσότερη ζάχαρη & κόκκινο κρέας αλλά σήμερα είναι παχύσαρκοι!
07.02.2024

Τι συμβαίνει με την διατροφή μας; – Το ’70 οι άνθρωποι έτρωγαν περισσότερη ζάχαρη & κόκκινο κρέας αλλά σήμερα είναι παχύσαρκοι!

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2
07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Κανέλα: Τα σημαντικά οφέλη της για τους προδιαβητικούς – Τι έδειξε νέα μελέτη
05.02.2024

Κανέλα: Τα σημαντικά οφέλη της για τους προδιαβητικούς – Τι έδειξε νέα μελέτη

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο;
05.02.2024

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο;

Μέλι: Τα οφέλη για την υγεία – Ποιοι πρέπει να το καταναλώνουν με μέτρο
05.02.2024

Μέλι: Τα οφέλη για την υγεία – Ποιοι πρέπει να το καταναλώνουν με μέτρο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Φάρμακα
2

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Healthy pets
4

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Περισσότερα

22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Η SCYTALYS, εταιρία σχεδιασμού και ανάπτυξης αμυντικού λογισμικού, διοργανώνει το δεύτερο «Bootcamp for Software Engineers and Software Testers», σε συνεργασία με το Code.hub, κορυφαίο εκπαιδευτικό κέντρο προγραμματισμού στην Ελλάδα. Το «Bootcamp» θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου  2024 και θα διαρκέσει 2 μήνες. Απευθύνεται σε  νέους απόφοιτους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, Πληροφορικής και Θετικών Επιστημών, που έχουν πάθος […]

22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Η μηνιγγίτιδα, θα πρέπει να γίνει γνωστό πως είναι μια φλεγμονή στις προστατευτικές μεμβράνες (μήνιγγες) που περιβάλλουν τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, η οποία μπορεί να προσβάλλει οποιονδήποτε και εάν δεν διαγνωστεί εγκαίρως μπορεί να είναι πολύ σοβαρή και να έχει ποικίλες επιπλοκές. Είναι πιο συχνή στα βρέφη, τα μικρά παιδιά, τους εφήβους και […]

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα
20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ
15.02.2024

Βέλγιο: 13χρονος έγινε ο πρώτος ασθενής που θεραπεύτηκε από θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου – Τα συμπτώματα του ΔΔΓΓ

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα