Διατροφή

Μπορεί το μέλι να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση απέναντι στη ζάχαρη;

Μπορεί το μέλι να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση απέναντι στη ζάχαρη;

Μπορεί το μέλι να αποτελέσει την εναλλακτική λύση απέναντι στη ζάχαρη; Νέα μελέτη δείχνει τα οφέλη του για την υγεία.

Η κατανάλωση ακατέργαστου μελιού από μία μόνο πηγή λουλουδιών μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης, όταν λαμβάνεται στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nutrition Reviews.

«Τα αποτελέσματα αυτά προκαλούν έκπληξη, επειδή το μέλι αποτελείται κατά 80% από ζάχαρη», ανέφερε δελτίο Τύπου του Tauseef Khan, επικεφαλής ερευνητή της μελέτης και ερευνητικού συνεργάτη στις επιστήμες διατροφής στην Ιατρική Σχολή Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

«Δεν λέμε ότι πρέπει να αρχίσετε να τρώτε μέλι εάν σήμερα αποφεύγετε τη ζάχαρη», πρόσθεσε ο Khan. «Το συμπέρασμα αφορά περισσότερο την αντικατάσταση», είπε.

«Εάν χρησιμοποιείτε επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι ή άλλο γλυκαντικό, η αλλαγή αυτών των σακχάρων με μέλι μπορεί να μειώσει τους καρδιομεταβολικούς κινδύνους», ανέφερε στην ίδια έρευνα.

Τι ακριβώς είναι το μέλι;

«Το μέλι είναι μια πλούσια σύνθεση σακχάρων (κοινών και σπάνιων), οργανικών οξέων, ενζύμων, πρωτεϊνών, αμινοξέων, μετάλλων, βιταμινών και βιοδραστικών ουσιών που παρασκευάζονται από τις μέλισσες από το νέκταρ των λουλουδιών», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Το μέλι και η ζάχαρη είναι αμφότερα υδατάνθρακες. Αυτό σημαίνει ότι αποτελούνται από γλυκόζη και φρουκτόζη, αλλά το καθένα έχει διαφορετικό προφίλ θρεπτικών συστατικών, υφής και γεύσης, δήλωσε στο Fox News Digital η Emma Laing, PhD, RDN, διευθύντρια Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια και εθνική εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

«Το μέλι διαφημίζεται ως πιο υγιεινό από ορισμένες διατροφικές απόψεις», δήλωσε η ίδια. «Ωστόσο, η ζάχαρη προτιμάται λόγω γεύσης και προσιτής τιμής».

«Οι γλυκαντικές ουσίες γενικά θεωρούνται ανθυγιεινές, αλλά η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων δεν προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στους περισσότερους ανθρώπους, οπότε δεν πρέπει να τις φοβόμαστε», είπε.

Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα αυτών των συστατικών, μπορεί να παρουσιάσουν σημαντικές αλλαγές στο σάκχαρο του αίματος, αίσθημα γαστρεντερικής δυσφορίας ή αυξημένο κίνδυνο τερηδόνας.

Η Laing δήλωσε, επίσης, ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα συστατικά του μελιού και ότι το μέλι δεν είναι ασφαλές για παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών.

Η υψηλή πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων έχει συντελέσει στην αύξηση της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.

«Το μέλι μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα και τη χοληστερόλη»
Ερευνητές από το Τορόντο διεξήγαγαν δοκιμές, με πάνω από 1.100 συμμετέχοντες, για να προσδιορίσουν αν η κατανάλωση μελιού απειλεί την καρδιά και τον μεταβολισμό, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της μελέτης.

«Στη μελέτη μας συνδυάσαμε τα αποτελέσματα όλων των δοκιμών που έγιναν σε ανθρώπους που καταναλώνουν μέλι και αφορούσαν μεταβολικές ασθένειες», δήλωσε στο Fox News Digital ο Khan.

«Αξιολογήσαμε τις μελέτες που αναφέρθηκαν σε μέλια από τριφύλλι, ροβίνια και διάφορους τύπους επεξεργασίας, τα οποία αποδείχθηκε ότι έχουν όφελος στον μεταβολισμό, όπως και το ακατέργαστο μέλι», επισήμανε ο Khan.

Η κατανάλωση μελιού συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης αίματος νηστείας, ολικής χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων.

Ο Khan δήλωσε, πάντως, στο Fox News Digital ότι η μείωση της γλυκόζης και της χοληστερόλης ήταν «κλινικά πολύ μικρή».

«Η μείωση της γλυκόζης ήταν 0,2 mmol/L, η οποία είναι αρκετά μικρή – αν και όχι ασήμαντη», πρόσθεσε. «Το ίδιο και με τη χοληστερόλη, η οποία μειώθηκε κατά 0,18 mmol/L. Αυτή η μείωση είναι επίσης ασήμαντη σε σύγκριση με τα φάρμακα. Ωστόσο, δείχνει ότι η κατανάλωση μελιού δεν προκαλεί βλάβη και ότι μια μικρή μείωση της γλυκόζης μπορεί να είναι ευεργετική μακροπρόθεσμα».

Ωμό μέλι αντί για επεξεργασμένο

Ο Khan σημείωσε πως υπάρχει διαφορά μεταξύ του επεξεργασμένου και του ακατέργαστου μελιού όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία.

«Η συμβατική επεξεργασία του μελιού περιλαμβάνει στράγγισμα και φιλτράρισμα και στη συνέχεια θέρμανση για σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μειωθούν η υγρασία και η μαγιά», δήλωσε ο Khan στο Fox News Digital.

Αυτό επιτρέπει τον ευκολότερο χειρισμό του μελιού, αλλά στην πραγματικότητα βλάπτει το μέλι και πολλές από τις βιοδραστικές ενώσεις του χάνουν την επίδρασή τους, όπως είπε. «Το ακατέργαστο μέλι στραγγίζεται και φιλτράρεται αλλά δεν θερμαίνεται», σημείωσε.

Μειονεκτήματα της μελέτης

Ο Khan υπογράμμισε πως ένα σημαντικό μειονέκτημα της συγκεκριμένης μελέτης είναι ότι τα αποτελέσματα από τη διαθεσιμότητα των δεδομένων είναι φτωχά.

«Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μελιού η κατανάλωση των οποίων δεν έχει μελετηθεί, οπότε δεν μπορούσαμε να τις αξιολογήσουμε», εξήγησε.

«Ένα άλλο μειονέκτημα ήταν ότι αρκετές μελέτες χρησιμοποίησαν μέλι από πολύφυλλο, το οποίο είναι ένα μεικτό μέλι και δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει από ποια πηγή λουλουδιών προέρχεται» πρόσθεσε.

Σημείωσε, επίσης, ότι «χρειάζονται περισσότερες μελέτες από μοναδικές πηγές μεμονωμένων λουλουδιών».

«Συνολικό θρεπτικό διατροφικό πρότυπο»
Η Laing συνέστησε στους ανθρώπους να εξετάσουν το ενδεχόμενο να προσθέσουν μέλι στη διατροφή τους εάν απολαμβάνουν τη γεύση του και επιδιώκουν να προσθέσουν ποικιλία σε ένα συνολικό θρεπτικό διατροφικό πρότυπο.

Ακόμη, ανέφερε ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να πειραματιστούν με την αντικατάσταση ενός γλυκαντικού από ζάχαρη με μέλι, έχοντας κατά νου ότι το μέλι έχει πιο γλυκιά γεύση, οπότε θα χρειάζονταν μικρότερες ποσότητες.

Από την πλευρά του, ο Khan προτείνει να προμηθευόμαστε ακατέργαστο μέλι από τοπικούς μελισσοκόμους ή από μελισσοκομικές φάρμες.

Η επίδραση της μελέτης

«Τα δεδομένα αυτής της μελέτης δεν δικαιολογούν από μόνα τους αλλαγή των σημερινών συστάσεων για την κατανάλωση μελιού», σημείωσε η Laing.

Πρόσθεσε ότι η μελέτη «είναι ισχυρή από επιστημονική άποψη, ωστόσο χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες έως ότου μπορέσουμε να αποδείξουμε ευρύτερα ότι υπάρχει αντίκτυπος της κατανάλωσης μελιού στον γλυκαιμικό έλεγχο και στα επίπεδα των λιπιδίων».

Επισήμανε, επίσης: «Οι θετικές επιδράσεις στην υγεία δεν έχουν να κάνουν με την πρόσληψη ενός και μόνο τροφίμου όπως το μέλι. Συνδέονται με διατροφικά πρότυπα που περιλαμβάνουν λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, άπαχο κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, ξηρούς καρπούς και ακόρεστα φυτικά έλαια».

Σε κάθε περίπτωση, όσοι σκέφτονται να αλλάξουν τη διατροφή τους θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούν επαγγελματίες υγείας.

Διατροφή

21.03.2023

Δείτε με τι πρέπει να αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες για να ζήσετε περισσότερο αν έχετε διαβήτη τύπου 2

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, διαπιστώθηκε πως η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ζήσουν περισσότερο, αρκεί να αντικαταστήσουν τη ζάχαρη με λαχανικά αντί για κρέας. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 10.000 Αμερικανοί με διαβήτη τύπου 2 και διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν σχετικά λιγότερους υδατάνθρακες, είχαν λιγότερες πιθανότητες […]

21.03.2023

Αξίζει να τις εντάξετε στη διατροφή σας: Οι πέντε τροφές που χρειάζεται το μυϊκό μας σύστημα

Για να έχει κανείς δυνατούς και αθλητικούς μύες δεν αρκεί να γυμνάζεται απλά, καθώς πρέπει οι διατροφικές του συνήθειες να βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που είναι προωθητικές στην δημιουργία δυνατών μυών και αν συνδυάζονται με συστηματική άσκηση είναι χρήσιμες για τον συγκεκριμένο σκοπό. Ακολουθούν πέντε χαρακτηριστικά παραδείγματα τροφών που βοηθούν την […]

Το τσάι Matcha τονώνει τη διάθεση και ενισχύει την πνευματική απόδοση
21.03.2023

Το τσάι Matcha τονώνει τη διάθεση και ενισχύει την πνευματική απόδοση

Η ασυνήθιστη διατροφική συμπεριφορά που παρουσιάζει το 70% των παιδιών με αυτισμό
20.03.2023

Η ασυνήθιστη διατροφική συμπεριφορά που παρουσιάζει το 70% των παιδιών με αυτισμό

Δείτε μερικές από τις πιο επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις τροφών με φάρμακα
13.03.2023

Δείτε μερικές από τις πιο επικίνδυνες αλληλεπιδράσεις τροφών με φάρμακα

Το τεστ με το λεμόνι που υπόσχεται να σας αποκαλύψει αν είστε εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς (βίντεο)
10.03.2023

Το τεστ με το λεμόνι που υπόσχεται να σας αποκαλύψει αν είστε εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς (βίντεο)

Βιταμίνη Β12: Τι μπορείτε να φάτε για να πάρετε τα πολύτιμα οφέλη της
09.03.2023

Βιταμίνη Β12: Τι μπορείτε να φάτε για να πάρετε τα πολύτιμα οφέλη της

Αβοκάντο: Πότε μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση εάν δεν διατηρηθεί φρέσκο
09.03.2023

Αβοκάντο: Πότε μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση εάν δεν διατηρηθεί φρέσκο

Άνδρες σας ενδιαφέρει: Αυτά είναι τα οφέλη της γιόγκα στη στύση
07.03.2023

Άνδρες σας ενδιαφέρει: Αυτά είναι τα οφέλη της γιόγκα στη στύση

Επτά τροφές που βοηθούν τους μύες σας να επανέλθουν μετά το γυμναστήριο
06.03.2023

Επτά τροφές που βοηθούν τους μύες σας να επανέλθουν μετά το γυμναστήριο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Healthy pets
2

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Διατροφή
3

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Φάρμακα
4

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Περισσότερα

23.03.2023

Έχετε μόνιμη κούραση; – Αυτές είναι οι τέσσερις τροφές που σας προκαλούν κόπωση και εξάντληση

Τα τρόφιμα που τρώτε, ακόμα και κάποια πολύ υγιεινά, ή κάποια ροφήματα μπορεί να είναι ένας λόγος που αισθάνεστε κούραση και εξάντληση. Οι ειδικοί λένε ότι τα θρεπτικά τρόφιμα και ποτά προσφέρουν την ενέργεια που χρειάζεστε για να παραμείνετε δραστήριοι και να κάνετε πράγματα που αγαπάτε. Κι όμως, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να σας […]

23.03.2023

Νέα μελέτη: Οι υψηλές τιμές χοληστερόλης δεν απειλούν μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο

Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι οι υψηλές τιμές χοληστερόλης δεν απειλούν μόνο την καρδιά αλλά και τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης Αλτσχάιμερ. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο A&M του Τέξας υποστηρίζουν ότι η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τις τοξικές πρωτεΐνες που συνδέονται με το Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας, η οποία καταστρέφει σταδιακά τα […]

Όραση: Πόσο ανησυχητικά είναι τα «μυγάκια» και οι ξαφνικές λάμψεις
22.03.2023

Όραση: Πόσο ανησυχητικά είναι τα «μυγάκια» και οι ξαφνικές λάμψεις

Αυτό το ήξερες; – Γιατί οι γάτες φοβούνται το νερό;
21.03.2023

Αυτό το ήξερες; – Γιατί οι γάτες φοβούνται το νερό;

Τεστ παρατηρητικότητας: Μπορείτε να βρείτε το διαφορετικό γράμμα σε 21 δευτερόλεπτα; – Θα χρειαστεί να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά
21.03.2023

Τεστ παρατηρητικότητας: Μπορείτε να βρείτε το διαφορετικό γράμμα σε 21 δευτερόλεπτα; – Θα χρειαστεί να σκεφτείτε λίγο διαφορετικά

Γλαύκωμα: Ο ρόλος της κληρονομικότητας στην εμφάνισή του
21.03.2023

Γλαύκωμα: Ο ρόλος της κληρονομικότητας στην εμφάνισή του

Εξογκώματα και καρκίνος του μαστού: Πότε είναι καλοήθης νόσος του μαστού
21.03.2023

Εξογκώματα και καρκίνος του μαστού: Πότε είναι καλοήθης νόσος του μαστού

Δείτε με τι πρέπει να αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες για να ζήσετε περισσότερο αν έχετε διαβήτη τύπου 2
21.03.2023

Δείτε με τι πρέπει να αντικαταστήσετε τους υδατάνθρακες για να ζήσετε περισσότερο αν έχετε διαβήτη τύπου 2

Ρόδος: Καταγγελίες για τριτοκοσμικές εικόνες στο νοσοκομείο με τρωκτικά, γάτες και περιστέρια
21.03.2023

Ρόδος: Καταγγελίες για τριτοκοσμικές εικόνες στο νοσοκομείο με τρωκτικά, γάτες και περιστέρια

Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας
21.03.2023

Αυτά είναι τα πέντε χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την ευτυχία μας