Διατροφή

Τι υποστηρίζει μελέτη για την μεσογειακή διατροφή και την πιθανότητα για καταστροφική εγκυμοσύνη

Τι υποστηρίζει μελέτη για την μεσογειακή διατροφή και την πιθανότητα για καταστροφική εγκυμοσύνη

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ ενός μοτίβου μεσογειακής διατροφής και των πιθανών δυσμενών εκβάσεων της εγκυμοσύνης.

Οι δυσμενείς εκβάσεις εγκυμοσύνης (ΔΕΕ) είναι πρωταρχικοί παράγοντες κινδύνου για την μητρική νοσηρότητα και θνησιμότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πρόληψη των ΔΕΕ για τη διατήρηση και τη βελτίωση της ζωής των γυναικών.

Η μεσογειακή διατροφή περιγράφεται από την υψηλή κατανάλωση φυτικών τροφών, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια, μονοακόρεστα λίπη και ξηρούς καρπούς, καθώς και από τη χαμηλή κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων και κορεσμένων λιπαρών. Η υψηλότερη συμμόρφωση με την μεσογειακή διατροφή έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο αρκετών χρόνιων ασθενειών και θνησιμότητας.

Σχετικά με την μελέτη

Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές προσδιόρισαν εάν η τήρηση μιας μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια του τοκετού συνδέεται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης οποιασδήποτε ΔΕΕ, αλλά και συγκεκριμένων ΔΕΕ.

Η παρούσα πολυκεντρική μελέτη κοόρτης διεξήχθη σε οκτώ ιατρικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ από την 1η Οκτωβρίου 2010 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2013, με την εγγραφή 10.038 γυναικών με εγκυμοσύνη στο αρχικό τους τρίμηνο και ακολουθώντας τις μέχρι τον τοκετό. Αρχικά ελήφθησαν κοινωνικοδημογραφικά, ιατρικά δεδομένα και δεδομένα σχετικά με τον τρόπο ζωής. Οι ερευνητές έλαβαν στοιχεία για τη διατροφή των γυναικών κατά τη σύλληψη και για τη διατροφική κατανάλωση τους τελευταίους τρεις μήνες.

Η συμμόρφωση με μια μεσογειακή δίαιτα καθορίστηκε με βάση μια ειδική κλίμακα βαθμολογίας εναλλακτικής μεσογειακής διατροφής (aMed). Η βαθμολογία aMed περιελάμβανε τις εξής κατηγορίες:

  • Λαχανικά
  • Ξηρούς καρπούς
  • Όσπρια
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Ψάρια
  • Επεξεργασμένα και κόκκινα κρέατα
  • Την αναλογία μονοακόρεστων προς κορεσμένα λιπαρά
  • Αλκοόλ

Το αποτέλεσμα της κύριας μελέτης αφορούσε την εμφάνιση ΔΕΕ που ήταν η συχνότητα εμφάνισης ενός ή περισσότερων συμβάντων από τα ακόλουθα:

  • εκλαμψία ή προεκλαμψία
  • προγεννητική υπέρταση
  • διαβήτης κύησης
  • πρόωρος τοκετός
  • τοκετός νεογνού που είναι ιδιαιτέρως μικρό
  • θνησιγένεια

Αποτελέσματα

Οι συμμετέχουσες κατά τη στιγμή της σύλληψης ακολουθούσαν την μεσογειακή διατροφή σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  • Χαμηλή συμμόρφωση: 38,2%
  • Μέτρια συμμόρφωση: 31,2%
  • Υψηλή συμμόρφωση: 30,6%

Η σύγκριση των κλινικών και κοινωνικοδημογραφικών χαρακτηριστικών σε προκαθορισμένες κατηγορίες βαθμολογίας aMed έδειξε ότι οι γυναίκες με υψηλότερη βαθμολογία aMed είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι:

  • Μεγαλύτερης ηλικίας
  • Παντρεμένες
  • Μη καπνίστριες
  • Υψηλότερου επιπέδου εκπαίδευσης και
  • Μικρότερες πιθανότητες να έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) κατηγορίας παχύσαρκων

Σε σύγκριση με τις συμμετέχουσες με χαμηλό σκορ aMed, εκείνες με υψηλό σκορ aMed εμφάνισαν μειωμένες πιθανότητες ΔΕΕ, μαζί με σημαντικά χαμηλότερη συχνότητα για προεκλαμψία και για γέννηση ενός νεογνού που να είναι ιδιαιτέρως μικρό.

Σε πολυμεταβλητά μοντέλα:

  • Εκείνες με υψηλό σκορ aMed είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιαδήποτε APO από εκείνες με χαμηλό σκορ aMed
  • Μια υψηλή βαθμολογία aMed σχετιζόταν με 28% μείωση κινδύνου για εκλαμψία ή προεκλαμψία και 37% μείωση κινδύνου για διαβήτη κύησης

Οι ερευνητές δεν εντόπισαν επίσης καμία σημαντική συσχέτιση μεταξύ της βαθμολογίας aMed και της πιθανότητας πρόωρου τοκετού, προγεννητικής υπέρτασης, ή θνησιγένειας.

Τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης συσχετίστηκαν αντιστρόφως ανάλογα με τις ΔΕΕ κατά την αξιολόγηση της σχέσης μεταξύ των συστατικών της βαθμολογίας aMed και του αποτελέσματος της κύριας μελέτης:

  • Ιδιαίτερα, η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα ανάπτυξης οποιασδήποτε ΔΕΕ.
  • Η συμμόρφωση με τις κατευθυντήριες γραμμές για τα ψάρια έδειξε σημαντική συσχέτιση με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ΔΕΕ.
  • Οι βαθμολογίες για τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς, τα λιπίδια, το αλκοόλ και το κόκκινο κρέας δεν συσχετίστηκαν σημαντικά με τον κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΕ.
  • Η μεγαλύτερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και ψαριών συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εκλαμψίας και προεκλαμψίας.
  • Η μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών και η χαμηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη κύησης.

Συμπεράσματα

  • Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι κατά τη στιγμή της σύλληψης, η υψηλότερη συμμόρφωση με μια μεσογειακή δίαιτα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε ΔΕΕ, ιδιαίτερα εκλαμψίας ή προεκλαμψίας και διαβήτη κύησης.
  • Οι ερευνητές παρατήρησαν μια σχέση δόσης-απόκρισης, υποδηλώνοντας ότι οι γυναίκες που τηρούσαν αυστηρά την μεσογειακή διατροφή πριν από τη σύλληψη εμφάνιζαν την μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν ΔΕΕ.
  • Επιπλέον, η υψηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής αλέσεως και ψαριών και η χαμηλότερη κατανάλωση επεξεργασμένου και κόκκινου κρέατος συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ΔΕΕ.
  • Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η υιοθέτηση μιας μεσογειακής διατροφής μπορεί να είναι μια σημαντική παρέμβαση στον τρόπο ζωής για την πρόληψη των ΔΕΕ.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού