Διατροφή

Νέα έρευνα: Χρωστική ουσία που υπάρχει σε πολλές τροφές μπορεί να προκαλεί φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

Επιστήμονες από τον Καναδά, αναφέρουν πως μία χρωστική ουσία που υπάρχει σε πολλά καθημερινά σνακ μπορεί να προκαλεί σοβαρά νοσήματα του εντέρου.

Σε έρευνα που πραγματοποίησαν σε ζωικά μοντέλα ανακάλυψαν ότι η χρωστική βλάπτει την υγεία του εντέρου και ευνοεί την ανάπτυξη φλεγμονής. Έτσι αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Με τον όρο αυτό περιγράφονται νοσήματα όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

Αν και η μελέτη διεξήχθη σε ζώα, οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά της είναι σημαντικά και για τους ανθρώπους που κάνουν μακροχρόνια, συστηματική υπερκατανάλωση της ουσίας.

Η εν λόγω ουσία λέγεται Allura Red AC (ερυθρό Allura AC ή χημικό πρόσθετο Ε 129). Σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχει σε πολλά δημοφιλή τρόφιμα, στα οποία προσδίδει κυρίως ερυθρή χροιά.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται ορισμένα:

  • Τσιπς
  • Καραμέλες
  • Αναψυκτικά και ισοτονικά ροφήματα
  • Αρτοσκευάσματα
  • Μίγματα για κέικ
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Δημητριακά

Το Ε 129 προστίθεται σε αυτά τα τρόφιμα «για να τους προσδώσει χρώμα και υφή, που συχνά προσελκύουν τα παιδιά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Waliul Khan, καθηγητής στο Κέντρο Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ, στο Χάμιλτον του Οντάριο.

Όπως εξήγησε, η χρωστική Ε 129 χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο λίγες μελέτες έχουν διεξαχθεί για τις πιθανές επιδράσεις της στην υγεία του εντέρου.

Τα νέα ευρήματα

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Communications. Όπως γράφουν οι ερευνητές, η συνεχής έκθεση στην χρωστική διαταράσσει τη λειτουργία του εντέρου ως φραγμού και αυξάνει την παραγωγή της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι μία ορμόνη που επιτρέπει την επικοινωνία των νευρικών κυττάρων μεταξύ τους (νευροδιαβιβαστής).

Η αλλαγή των επιπέδων της σεροτονίνης μεταβάλλει τη σύσταση του εντερικού μικροβιώματος, δηλαδή των ωφέλιμων βακτηρίων που εκ φύσεως περιέχει. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται η ευπάθεια στην φλεγμονή και την κολίτιδα.

«Τα ευρήματα της μελέτης μάς εξέπληξαν και μας ανησύχησαν», είπε ο Dr. Khan.

«Αυτή η συνηθισμένη συνθετική χρωστική των τροφίμων μπορεί να αποτελεί πιθανή διατροφική αιτία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Η βιβλιογραφία υποδηλώνει επίσης ότι η συστηματική κατανάλωσή της επηρεάζει επίσης ορισμένες αλλεργίες και ανοσολογικές διαταραχές.

Σχετίζεται επίσης με συμπεριφορικά προβλήματα στα παιδιά, όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας».

Πολλοί παράγοντες

Ο Dr. Khan πρόσθεσε ότι τα φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου είναι χρόνιες, σοβαρές παθήσεις που επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Η ακριβής αιτία τους δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Μελέτες όμως έχουν δείξει ότι στην ανάπτυξή τους εμπλέκονται:

  • Απορρυθμισμένες ανοσολογικές αντιδράσεις
  • Γενετικοί παράγοντες
  • Διαταραχές στο μικροβίωμα του εντέρου
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Ανάμεσα στους περιβαλλοντικούς παράγοντες εξέχουσα θέση κατέχει η δυτικού τύπου διατροφή, που περιέχει πολλά χημικά πρόσθετα. Η χρωστική Ε 129 είναι ένα από αυτά, κατέληξε.

Διατροφή

08.05.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Ανακαλύψτε τη δύναμη της S-CURVE, για σφιχτούς, καλοσχηματισμένους γλουτούς με φυσική λάμψη και απαλότητα – χωρίς νυστέρι!

08.05.2025

Γυναίκα έχασε 52 κιλά χωρίς να πάει γυμναστήριο – Μόνο με τη βοήθεια ενός τοίχου στο σπίτι (φωτο)

Η Laci Gilbert έχασε συνολικά πάνω από 52,6 κιλά χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή

08.05.2025

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι – Πρέπει να το τρώτε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

08.05.2025

Ψυχική ανθεκτικότητα στην ψηφιακή εποχή: Πώς να διατηρήσεις την ψυχική υγεία σου μέσα στον καταιγισμό της πληροφορίας

07.05.2025

Ο μεσημεριανός ύπνος «κατηγορείται» για την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού – Τι έδειξε μελέτη

07.05.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα εκκολπώματα εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

07.05.2025

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σας όταν τρώτε φράουλες κάθε μέρα

07.05.2025

Το κόλπο με τον μαϊντανό για να καταπολεμήσετε την κακοσμία του στόματος

07.05.2025

Καφές: Ποια είναι η καλύτερη ώρα κατανάλωσής του ώστε να ενισχύσετε την ενέργειά σας

07.05.2025

Δείτε από ποιες παθήσεις μπορεί να μας προστατεύσει το κεφίρ

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

08.05.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Ανακαλύψτε τη δύναμη της S-CURVE, για σφιχτούς, καλοσχηματισμένους γλουτούς με φυσική λάμψη και απαλότητα – χωρίς νυστέρι!

08.05.2025

Γυναίκα έχασε 52 κιλά χωρίς να πάει γυμναστήριο – Μόνο με τη βοήθεια ενός τοίχου στο σπίτι (φωτο)

Η Laci Gilbert έχασε συνολικά πάνω από 52,6 κιλά χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή

08.05.2025

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι – Πρέπει να το τρώτε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

08.05.2025

Δείτε πώς θα καταλάβετε ότι παθαίνετε κρίση πανικού – Ποια τα συμπτώματα

08.05.2025

Ψυχική ανθεκτικότητα στην ψηφιακή εποχή: Πώς να διατηρήσεις την ψυχική υγεία σου μέσα στον καταιγισμό της πληροφορίας

08.05.2025

Ειδικός αποκαλύπτει: Γιατί ο χρόνος φαίνεται να περνά γρηγορότερα όσο μεγαλώνουμε

08.05.2025

«Άγιος Σάββας»: Υγειονομικοί υπέστησαν εγκαύματα στα χειρουργεία του «Ελπίς» από ακτινοβολία UV

07.05.2025

Η γυναίκα που μπορεί να πεθάνει από ένα φιλί: Αυτοί είναι οι κανόνες που πρέπει να ακολουθεί για να μην σκοτωθεί

07.05.2025

Ο μεσημεριανός ύπνος «κατηγορείται» για την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού – Τι έδειξε μελέτη

07.05.2025

Πώς η λουτεΐνη βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη – Τι έδειξαν μελέτες