Διατροφή

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα καρύδια έχουν εκπληκτικά οφέλη στους φοιτητές

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα καρύδια έχουν εκπληκτικά οφέλη στους φοιτητές

Οι φοιτητές που αρχίζουν από τώρα να αγχώνονται για την εξεταστική του Φεβρουαρίου, ίσως πρέπει να προσθέσουν λίγα καρύδια στην καθημερινή διατροφή τους για τις επόμενες εβδομάδες.

Μία νέα μελέτη σε προπτυχιακούς φοιτητές έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωσή τους μπορεί να σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία και με βελτίωση ορισμένων βιοδεικτών της υγείας.

Το εύρημα αυτό είναι πολύ σημαντικό, δεδομένου ότι οι κύριες ηλικίες έναρξης των προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης. Το γεγονός αυτό καθιστά τους νεαρούς φοιτητές εξαιρετικά ευάλωτους στην ανάπτυξη προβλημάτων όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ορισμένα συστατικά τους εξουδετερώνουν τις επιπτώσεις του στρες στο μικροβίωμα του εντέρου. Το όφελος αυτό ως φαίνεται είναι ισχυρότερο στις γυναίκες.

Τα νέα ευρήματα προστίθενται σε εκείνα που συσχετίζουν τα καρύδια με βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου και του εντέρου, δήλωσε η Dr. Larisa Bobrovskaya, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην διατροφική επιθεώρηση Nutrients. Οι ερευνητές ενέταξαν σε αυτήν οκτώ προπτυχιακούς φοιτητές και τους χώρισαν σε δύο ομάδες. Η μία κατανάλωνε καρύδια επί 16 εβδομάδες και η άλλη όχι. Οι επιστήμονες τους εξέτασαν τρεις φορές:

  • Κατά την έναρξη του πανεπιστημιακού εξαμήνου
  • Στη διάρκεια της εξεταστικής και
  • Δύο εβδομάδες μετά το τέλος της εξεταστικής

Τα ευρήματα

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι φοιτητές που κατανάλωναν περίπου μισό φλιτζάνι καρύδια την ημέρα, ανέφεραν βελτιωμένη ψυχική υγεία. Κοιμόντουσαν επίσης καλύτερα το βράδυ και είχαν βελτιωμένους βιοδείκτες του μεταβολισμού.

Επιπλέον, τις εβδομάδες πριν από τις ακαδημαϊκές εξετάσεις οι φοιτητές που δεν έτρωγαν καρύδια ανέφεραν περισσότερο στρες και κατάθλιψη.

Τέλος, μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας αξιολόγησης από τους ερευνητές οι φοιτητές που έτρωγαν τους ξηρούς καρπούς ανέφεραν σημαντική μείωση σε συναισθήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη.

Τα καρύδια είναι πλούσια σε συστατικά που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου, λένε οι ερευνητές. Μεταξύ άλλων περιέχουν:

  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • Αντιοξειδωτικές ουσίες
  • Μελατονίνη (είναι η ορμόνη του ύπνου)
  • Πολυφαινόλες
  • Φολικό οξύ
  • Βιταμίνη Ε

«Οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας έχουν αυξημένη συχνότητα μεταξύ των φοιτητών», είπε η Dr. Bobrovskaya. «Αυτό όμως έχει συνέπειες τόσο στις ακαδημαϊκές επιδόσεις τους, όσο και στην σωματική υγεία τους μακροπρόθεσμα. Η συστηματική κατανάλωση καρυδιών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα υγιεινό βοήθημα καταπολέμησης του ακαδημαϊκού στρες».

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού