Διατροφή

Δείτε για ποιο λόγο αυξάνονται τα ποσοστά λίπους στο σώμα μετά από δίαιτα

Δείτε για ποιο λόγο αυξάνονται τα ποσοστά λίπους στο σώμα μετά από δίαιτα

Η αύξηση μιας κατηγορίας βακτηρίων (Lactobacillus) και των μεταβολιτών τους μετά από δίαιτα, ενισχύει την εντερική απορρόφηση λιπιδίων και οδηγεί σε γρήγορη συσσώρευση λίπους και παχυσαρκία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες ή ειδικά αντιβιοτικά που αναστέλλουν την ανάπτυξη των γαλακτοβάκιλλων στο έντερο.

Οι δίαιτες για τη μείωση της λιπώδους μάζας και την απώλεια βάρους περιορίζουν την πρόσληψη τροφής. Η ανάκτηση βάρους μετά τη δίαιτα ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 10 διαιτητικά πρωτόκολλα για να διερευνήσουν την επίδραση της «επανατροφοδότησης» μετά τη δίαιτα στη λιπώδη μάζα ποντικιών. Τα ευρήματα έδειξαν ότι στα ποντίκια που άρχισαν να ξανατρώνε μετά από δίαιτα, αυξήθηκαν τα ποσοστά λίπους και έγιναν παχύσαρκα.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι η ενισχυμένη απορρόφηση λιπιδίων στο έντερο, ο αυξημένος αναβολισμός λιπιδίων στον λευκό λιπώδη ιστό (WAT) και η μειωμένη ολική οξείδωση των λιπιδίων είναι οι κύριες αιτίες αύξησης της λιπώδους μάζας μετά τη δίαιτα.

Για να εντοπίσουν πιθανές διατροφικές παρεμβάσεις για την πρόληψη της αύξησης της λιπώδους μάζας μετά τη δίαιτα, οι ερευνητές τάισαν ποντίκια είτε με τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, είτε με τροφές με λίγες πρωτεΐνες είτε τα υπέβαλαν σε διατροφή με κανονικές πρωτεΐνες και συμπληρώματα απαραίτητων αμινοξέων στη φάση μετά τη δίαιτα.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες απέτρεψε τη γρήγορη συσσώρευση λίπους και την παχυσαρκία, ενώ διατήρησε σε κάποιο βαθμό την απώλεια λίπους που προκαλεί η δίαιτα.

Φάνηκε επίσης ότι το περιεχόμενο της διατροφής ήταν πιο σημαντικό από τη θερμιδική πρόσληψη για τον αποκλεισμό της αύξησης της λιπώδους μάζας μετά τη δίαιτα.

Περαιτέρω δοκιμές αποκάλυψαν επίσης ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μετά από δίαιτα, μείωσε τα επίπεδα χολικών οξέων στο έντερο και στον ορό, μείωσε την εντερική απορρόφηση λιπιδίων, μείωσε τον αναβολισμό των λιπιδίων στον λευκό λιπώδη ιστό και αύξησε την ολική οξείδωση των λιπιδίων.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές ανέλυσαν τη σύνθεση της μικροχλωρίδας του εντέρου και διαπίστωσαν ότι μια διατροφή με κανονικές πρωτεΐνες μετά από δίαιτα, αύξησε σημαντικά την αφθονία των γαλακτοβάκιλλων κατά περίπου 50% και αυτή η αύξηση καταστέλλεται σημαντικά όταν η διατροφή είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.

Τα βακτήρια Lactobacillus απομονώθηκαν και αναγνωρίστηκαν ως Lam-1, που είναι πολύ ευαίσθητα στην πενικιλίνη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θεραπεία των ποντικών με πενικιλίνη ανέστειλε σημαντικά την ανάπτυξη των Lam-1, μείωσε την εντερική απορρόφηση λιπιδίων, την πρόσληψη λιπαρών οξέων στο λευκό λιπώδη ιστό και τη συσσώρευση σωματικού λίπους μετά τη δίαιτα.

Δοκιμές σε ποντίκια χωρίς βακτήρια και ειδικά παθογόνα, έδειξαν ότι τα συμπληρώματα με Lam-1 ή τους μεταβολίτες τους ενίσχυσαν σημαντικά την εντερική απορρόφηση λιπιδίων, αύξησαν την πρόσληψη λιπαρών οξέων σε λευκό λιπώδη ιστό και οδήγησαν σε αύξηση της λιπώδους μάζας και παχυσαρκία.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι η κανονική διατροφή μετά από ολιγοθερμιδική δίαιτα, συμβάλλει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Δείχνει επίσης ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ή αντιβιοτικά για τη στόχευση των γαλακτοβάκιλλων και την αναστολή της εντερικής απορρόφησης λιπιδίων είναι πιθανώς μια αποτελεσματική στρατηγική για την πρόληψη της παχυσαρκίας μετά τη δίαιτα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Metabolism.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού