Διατροφή

Σκόρδο το «θαυματουργό»: Μειώνει την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης και ενισχύει το ανοσοποιητικό

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι το σκόρδο, έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης και ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Τα οφέλη του σκόρδου απορρέουν από την πληθώρα φυσικών ενώσεων που περιέχει, ιδιαίτερα αλισίνης, η οποία ευθύνεται και για την έντονη μυρωδιά του.

Ανασκόπηση μελετών του 2018 από το Πανεπιστήμιο του Nottingham κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του σκόρδου «οφείλονται στις θειούχες ενώσεις που απορροφά το φυτό από το έδαφος, οι οποίες διασπώνται σε περίπου 50 διαφορετικές ενώσεις που περιέχουν θείο κατά την προετοιμασία και την πέψη των τροφών».

Οι ενώσεις αυτές παραμένουν βιολογικά ενεργές μέσα στα κύτταρά μας.

Ειδικότερα, οι ενώσεις αυτές φαίνεται να ενισχύουν την παραγωγή από το σώμα μορίων, που αποτελούν το κλειδί για την κυτταρική επικοινωνία. Τα χαμηλά επίπεδα αυτών των μορίων σχετίζονται με σοβαρές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων.

Ανασκόπηση δοκιμών, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Experimental and Therapeutic Medicine το 2020, διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση που έλαβαν 600-900 mg συμπληρώματος σκόρδου για τρεις μήνες, παρουσίασαν πτώση της αρτηριακής τους πίεσης, ανάλογη με αυτή που προκαλεί η φαρμακευτική αγωγή με αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (α-ΜΕΑ).

Πιστεύεται ότι η αλισίνη διεγείρει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου, το οποίο διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και αναστέλλει τη δραστηριότητα του ενζύμου μετατροπής της αγγειοτενσίνης, προκαλώντας μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν επίσης ότι η αλισίνη και άλλες ενώσεις στο σκόρδο έχουν αντι-ιικές ιδιότητες.

Η Δρ. Jenna Macciochi, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο του Sussex, τονίζει ότι υπάρχουν δύο σημαντικές μελέτες σε ανθρώπους: η μία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν 180 mg αλισίνης για τρεις μήνες, υπέστησαν λιγότερα κρυολογήματα από αυτούς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η λήψη 2,56 g παλαιωμένου εκχυλίσματος σκόρδου, βελτίωσε τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού, γεγονός που θα μπορούσε να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του κρυολογήματος και της γρίπης.

«Μπορούμε να πούμε ότι το σκόρδο φαίνεται να παίζει ανοσο-υποστηρικτικό και αντι-ιικό ρόλο και μπορεί να συμβάλλει στη μειωμένη σοβαρότητα των κρυολογημάτων, αν και η κατανάλωση μικρής ποσότητας ως μέρος ενός γεύματος μπορεί να μην παρέχει αρκετή δόση για τη βελτίωση των συμπτωμάτων του ιού», λέει η Δρ. Macciochi.

Για να λάβει κάποιος τη θεραπευτική δόση των περίπου 900 mg (που ισοδυναμεί με 3-8 mg αλισίνης) πρέπει να τρώει περίπου μια σκελίδα ωμό σκόρδο κάθε μέρα.

Η αλισίνη σχηματίζεται όμως, μόνο όταν ο βολβός κόβεται ή συνθλίβεται.

Μελέτες έχουν δείξει ότι σταματά να σχηματίζεται μόλις εκτεθεί στη θερμότητα.

Επομένως, πρέπει να το αφήσετε για περίπου 10 λεπτά μετά τον τεμαχισμό για να διασφαλίσετε ότι έχει παραχθεί η μέγιστη ποσότητα αλισίνης.

Είναι επίσης σημαντικό να μην το μαγειρεύετε πολύ. Μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό Nutrients διαπίστωσε ότι το βρασμένο σκόρδο περιείχε 16% λιγότερη αλισίνη και το ψημένο σκόρδο 30% λιγότερη από το ωμό.

Αποφεύγετε τέλος την κατανάλωση σκόρδου που συντηρείται σε νερό ή λάδι, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι επίσης έχει χαμηλότερα επίπεδα αλισίνης.

Διατροφή

02.05.2025

Το γνωρίζατε; – Για ποιον λόγο υπάρχουν λευκά και καφέ αυγά

Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες με διαφορετικές επίσης χρωστικές ιδιότητες στο κέλυφός τους

02.05.2025

Πρωινοί τύποι: Τα 7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αρχίζουν την ημέρα τους πριν ανατείλει ο ήλιος

Η φιλοσοφία πίσω από το πρωινό ξύπνημα

02.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Γιατί το χασμουρητό είναι επικίνδυνο για την υγεία

02.05.2025

Δείτε πώς οι μπανάνες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης

02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

02.05.2025

Το γνωρίζατε; – Για ποιον λόγο υπάρχουν λευκά και καφέ αυγά

Υπάρχουν διαφορετικές ποικιλίες με διαφορετικές επίσης χρωστικές ιδιότητες στο κέλυφός τους

02.05.2025

Μακιαβελικές προσωπικότητες: Οι γοητευτικοί «στρατηγοί» της καθημερινότητας

Τι κρύβεται πίσω από το χαμόγελο κάποιου που ξέρει πάντα τι να πει, πότε να το πει και ποιον να κερδίσει

02.05.2025

Τι είναι η σκοτεινή ενσυναίσθηση και πώς να την αντιμετωπίσετε

02.05.2025

Επιστήμονες αποκαλύπτουν πώς να πλύνετε σωστά τα δόντια σας – Η σειρά έχει σημασία

02.05.2025

Πρωινοί τύποι: Τα 7 χαρακτηριστικά των ανθρώπων που αρχίζουν την ημέρα τους πριν ανατείλει ο ήλιος

02.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Γιατί το χασμουρητό είναι επικίνδυνο για την υγεία

02.05.2025

Δείτε πώς οι μπανάνες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα χοληστερόλης

02.05.2025

45χρονος πέθανε ξαφνικά την Πρωτομαγιά στο Ηράκλειο της Κρήτης

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής