Διατροφή

Καλύτερα να τις αποφεύγετε: Αυτές είναι οι πιο ανθυγιεινές τροφές για την καρδιά μετά τα 50

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι μας, έχουμε κάποιον στον περίγυρό μας, που όταν έκλεισε τα 50 ξαφνικά ξεκίνησε να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στην υγεία της καρδιάς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση για την Καρδιά (AHA), μετά τα 50 και τα 60 οι περισσότεροι παίρνουν σωματικό βάρος, ειδικά γύρω από την μέση τους, ενώ εμφανίζονται και παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Το σίγουρο είναι πως έχετε χρόνο να ανατρέψετε τα πράγματα για την υγεία της καρδιάς σας. Η συμβουλή για το πώς θα το πετύχετε είναι πολύ ξεκάθαρη και συγκεκριμένη: τρώτε λιγότερα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Αν χρειάζεστε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές, δείτε μια λίστα με τις πιο ανθυγιεινές τροφές για την καρδιά σας, σύμφωνα με τους διαιτολόγους.

Λιπαρά κρέατα και τηγανητά

“Εάν θέλετε να διατηρήσετε την καρδιά σας υγιή μετά τα 50, είναι καιρός να ρίξετε μια σοβαρή ματιά στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών”, λέει η δρ. Rebecca Schilling, διαιτολόγος-διατροφολόγος.

«Οι περισσότεροι από τους πελάτες μου άνω των 50 ετών πασχίζουν να προσαρμοστούν με αυτό. Μεγάλωσαν με κόκκινο κρέας και τηγανητά και η σκέψη να γίνουν περισσότερο… βίγκαν, τους τρομάζει».

Αλλά μια υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και χαμηλή σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες διατροφή συμβάλλει στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων.

“Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά δημιουργούν μια ‘τέλεια καταιγίδα’ φράζοντας τις αρτηρίες, αυξάνοντας την κακή χοληστερόλη και συμβάλλοντας στην υπέρταση. Η σύστασή μου είναι να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος στα γεύματα σε μια μερίδα 85 γραμμαρίων (περίπου στο μέγεθος της παλάμης σας), να τρώτε σπανίως κόκκινα κρέατα και τηγανητά, να κόβετε το λίπος από όλα τα κομμάτια κρέατος, να επιλέγετε χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά και να τρώτε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και των φυτικές ίνες καθημερινά”, λέει η δρ. Schilling.

Πατατάκια & αναψυκτικά

Περιέχουν τριπλή απειλή για την υγεία της καρδιάς σας: νάτριο (αλάτι), κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη.

“Τα σνακ σε σακούλες (και τα μπισκότα, επίσης) δεν έχουν μόνο πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, αλλά ενθαρρύνουν επίσης την υπερκατανάλωση τροφής και αυξάνουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους επειδή είναι πολύ εύγευστα”, λέει η διαιτολόγος Melissa Mitri.

Η ζάχαρη παίζει επίσης βασικό ρόλο στην κακή υγεία της καρδιάς. “Τα αναψυκτικά περιέχουν πολύ πρόσθετη ζάχαρη, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διαβήτη, παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις. Μπορείτε να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο επιλέγοντας πιο υγιεινές εναλλακτικές λύσεις σόδας, όπως το ανθρακούχο νερό”, λέει η δρ. Mitri.

Ροφήματα “διαίτης”

Η μετάβαση από ποτά με ζάχαρη σε αναψυκτικά διαίτης για μείωση των θερμίδων και της ζάχαρης μπορεί να ακούγεται σαν έξυπνη κίνηση, αλλά είναι αντιπαραγωγική, όσον αφορά την υγεία της καρδιάς.

“Τα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιομεταβολικών ασθενειών”, λέει η διαιτολόγος διατροφολόγος Arika Hoscheit.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes Care έδειξε ότι όσοι πίνουν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά έχουν 36% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο και 67% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν τέτοια αναψυκτικά.

Πώς συσχετίζεται η λιγότερη ζάχαρη με τον αύξηση κινδύνου για διαβήτη; Η δρ. Hoscheit λέει ότι η τεχνητή γλυκύτητα των χαμηλών και χωρίς θερμίδες ποτών διαίτης δυσκολεύει τον οργανισμό να μετρήσει τη θερμιδική πυκνότητα, «αυξάνοντας την όρεξη και διαταράσσοντας το μικροβίωμα σας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δυσανεξία στη γλυκόζη και αυξημένη λαχτάρα για ζαχαρούχα, ενεργειακά πυκνά τρόφιμα και αναψυκτικά».

Για να προστατεύσετε την καρδιά σας, επιλέξτε νερό τις περισσότερες φορές και ελαχιστοποιήστε την πρόσληψη τεχνητά ζαχαρούχων ποτών. “Η μείωση της πρόσληψης αναψυκτικών διαίτης μπορεί να μειώσει την όρεξή σας, να βελτιώσει τη διαχείριση του βάρους και να βελτιώσει τη συνολική υγεία σας”, καταλήγει η δρ. Hoscheit.

Ντόνατς

Το #1 σνακ που πρέπει να αποφεύγουν άνδρες και γυναίκες άνω των 50 που ανησυχούν για την υγεία της καρδιάς τους είναι τα ντόνατς.

“Τα ντόνατς δεν είναι μόνο τηγανητά, τα οποία ρίχνουν πολύ ανθυγιεινό λίπος στο σύστημά σας, είναι επίσης φορτωμένα με επεξεργασμένους υδατάνθρακες και ζάχαρη, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους και κινδύνου για καρδιακές παθήσεις”, λέει η δρ. Susan Bowerman, ειδική στη διαχείριση παχυσαρκίας και βάρους.

“Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες και η ζάχαρη δοκιμάζουν επίσης την ικανότητα του σώματος να τα επεξεργάζεται και καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν πολλοί γίνονται ανθεκτικοί στην ινσουλίνη, ή προδιαβητικοί, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων”, προσθέτει η ίδια.

Διατροφή

04.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Αναγέννησε τα μαλλιά σου από τη ρίζα – Αποτελέσματα από τον 1ο μήνα!

04.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης που συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης

04.07.2025

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

04.07.2025

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

04.07.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

04.07.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

04.07.2025

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

04.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Αναγέννησε τα μαλλιά σου από τη ρίζα – Αποτελέσματα από τον 1ο μήνα!

04.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης που συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης

04.07.2025

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

04.07.2025

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ

04.07.2025

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

04.07.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

04.07.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

04.07.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

04.07.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

04.07.2025

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε