Διατροφή

Αλεύρι μπανάνας: Κι όμως δεν είναι κάτι νέο

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε: σε επιδόρπια, υγιεινά smoothies και αρτοποιήματα
Αλεύρι μπανάνας: Κι όμως δεν είναι κάτι νέο

Το αλεύρι μπανάνας δεν είναι κάτι καινούριο. Χρησιμοποιείται για αιώνες στην Αϊτή, την Τζαμάικα και τις χώρες της Δυτικής Αφρικής και της Κεντρικής Αμερικής, ως φθηνό υποκατάστατο του τυποποιημένου αλευριού.

Είναι φτιαγμένο από πράσινες μπανάνες, οι οποίες αποφλοιώνονται, κόβονται και αφυδατώνονται και στη συνέχεια αλέθονται και γίνονται αλεύρι το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε: σε επιδόρπια, υγιεινά smoothies και αρτοποιήματα.

Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ACS Food Science & Technology, δείχνει ό,τι η αντικατάσταση μιας μικρής ποσότητας αλεύρου σίτου στα μπισκότα με αλεύρι από φλούδα μπανάνας, ενίσχυσε τη θρεπτική αξία των μπισκότων χωρίς να επηρεάζει αρνητικά τη γεύση και την υφή τους.

4+1 λόγοι για να το εντάξετε στη διατροφή σας

Ισορροπεί τα επίπεδα γλυκόζης

Επειδή οι άγουρες μπανάνες συλλέγονται πριν ωριμάσουν, η περιεκτικότητά τους σε φυσικά σάκχαρα είναι λιγότερη σε σχέση με τις ώριμες. Επίσης, σε αντίθεση με άλλα αμυλούχα συστατικά όπως τα ζυμαρικά και το άσπρο ψωμί – τα οποία χωνεύονται αμέσως, μετατρέπονται σε γλυκόζη και αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης – το ανθεκτικό άμυλο που περιέχουν οι πράσινες μπανάνες επιβραδύνει αυτή τη διαδικασία και εμποδίζει την απότομη αυξομείωση ενέργειας.

Το ανθεκτικό άμυλο είναι αυτό που συνήθως λείπει από τη διατροφή μας και που μπορεί επιλεκτικά να τροφοδοτήσει τα καλά βακτήρια. Η υπ ‘αριθμόν ένα πλουσιότερη πηγή ανθεκτικού αμύλου είναι οι πράσινες μπανάνες.

Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ίνες

Και όχι οποιαδήποτε ίνα, αλλά πρεβιοτική ίνα. Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι τα προβιοτικά είναι ο νούμερο ένα φίλος ενός υγιούς εντέρου και συνεπώς ενός υγιούς ανοσοποιητικού τα προβιοτικά υποστηρίζουν τα καλά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο, καθώς λειτουργούν ως τροφή τους, βοηθώντας τους να μεγαλώσουν και να εργαστούν αποτελεσματικότερα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει σε πολλά, από την κακή πέψη μέχρι το να κάνεις πιο επίπεδη κοιλιά.

Μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα

Έχει λιγότερες θερμίδες από τα περισσότερα άλευρα σίτου και άλλες εναλλακτικές λύσεις όπως είναι το αλεύρι βρώμης ή το αμυγδάλου, είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα. Λόγω της περιεκτικότητάς του σε ίνες, σε κρατάει χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης εξαιρετικό για όσους πάσχουν από διαβήτη γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Είναι θρεπτικό

Υψηλό σε βασικά μέταλλα και βιταμίνες, όπως ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Ε, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο, το αλεύρι μπανάνας είναι επίσης άφθονο σε κάλιο – τόσο πολύ ώστε μόλις δύο κουταλιές περιέχουν την ίδια ποσότητα με επτά ολόκληρες μπανάνες! Εάν νιώθεις κόπωση, μυϊκή αδυναμία ή έχεις πονοκέφαλο, χρειάζεσαι κάλιο. Το κάλιο βοηθά επίσης στη μείωση της χοληστερόλης, ενισχύει την υγεία της καρδιάς και τη δραστηριότητα των νεύρων και των μυών.

Είναι χωρίς γλουτένη

Εάν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη, βρήκες το αλεύρι σου! Είναι ιδανικό για vegans και όσα άτομα ακολουθούν τη δίαιτα Paleo.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού