Διατροφή

Έρευνα για τα αναψυκτικά: Πώς συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου

Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θνησιμότητας από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου.

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη είναι οι «κυριότερες πηγές πρόσθετων σακχάρων» για τους Αμερικανούς, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Σε μια νέα μελέτη, οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν πώς τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με τη θνησιμότητα από καρκίνο.

Η ομάδα εξέτασε δεδομένα για 934.777 άνδρες και γυναίκες χωρίς καρκίνο από το 1982 έως το 2016, τα οποία περιλάμβαναν πληροφορίες για την ποσότητα αναψυκτικών και των δύο κατηγοριών που κατανάλωναν.

Η ανάλυση έδειξε ότι 135.093 από τους συμμετέχοντες είχαν πεθάνει από καρκίνο μέχρι το 2016. Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρκίνους του παχέος εντέρου και των νεφρών. Ο κίνδυνος παρέμενε και μετά την προσαρμογή του ΔΜΣ (δείκτης μάζας σώματος).

«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση από άνδρες και γυναίκες περισσότερων από δύο αναψυκτικών με ζάχαρη την ημέρα, δεν συσχετίστηκε με θνησιμότητα από κάθε καρκίνο, αλλά με αυξημένο κίνδυνο καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία», αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα αναψυκτικά με τεχνητά γλυκαντικά συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παγκρέατος.

«Η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη συσχετίστηκε με υψηλότερη θνησιμότητα από ορισμένους καρκίνους, εν μέρει λόγω της παχυσαρκίας», αναφέρουν οι ερευνητές.

«Η συσχέτιση της κατανάλωσης αναψυκτικών με τεχνητά γλυκαντικά και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος, χρήζουν περαιτέρω μελέτης» τονίζουν.

Τα ευρήματα συσχετίζουν τον υψηλότερο ΔΜΣ με την αυξημένη κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Ο ΔΜΣ θεωρείται «αξιόπιστος δείκτης σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους», αν και δεν «διαγιγνώσκει» το σωματικό λίπος ενός ατόμου ούτε καθορίζει την υγεία ενός ατόμου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Εκτός από τον κίνδυνο καρκίνου, η τακτική κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη έχει επίσης συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιοπάθειες, η ουρική αρθρίτιδα, η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, ο διαβήτης τύπου 2 και η τερηδόνα.

«Δυστυχώς, οι Αμερικανοί υπερβαίνουν τα συνιστώμενα όρια κατανάλωσης ζάχαρης με βάση τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές των ΗΠΑ και τα ροφήματα με ζάχαρη είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για αύξηση βάρους, υπέρβαρο και παχυσαρκία», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Marjorie McCullough.

Και δεν είναι μόνο τα αναψυκτικά και οι χυμοί φρούτων που εμπίπτουν στην κατηγορία των ροφημάτων με ζάχαρη. Τα ενεργειακά και αθλητικά ποτά, το τσάι, ο καφές και τα αρωματισμένα νερά, πρέπει επίσης να θεωρούνται ροφήματα με ζάχαρη.

«Ο περιορισμός της πρόσληψης ροφημάτων με ζάχαρη, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς βάρους και υγιών διατροφικών προτύπων», σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Cancer, Epidemiology, Biomarkers & Prevention.

Διατροφή

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Βοηθούν στην αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη διάθεση

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

28.04.2025

Ασβαγκάντα: Το αρχαίο βότανο που μειώνει το στρες και ενισχύει την αθλητική απόδοση

28.04.2025

Αυτός είναι ο καλύτερος τύπος μαύρης σοκολάτας για απώλεια βάρους

25.04.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

25.04.2025

Πόσο διατηρούνται τα αλλαντικά στην κατάψυξη

23.04.2025

Το φυσικό «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των επώδυνων λοιμώξεων

23.04.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

Βοηθούν στην αρτηριακή πίεση και βελτιώνουν τη διάθεση

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

HAPI END: Η 100% φυτική λύση για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και απόδοσης (βίντεο)

29.04.2025

Οκτώ αντικείμενα που οι γιατροί από τα επείγοντα αποφεύγουν να έχουν στο σπίτι τους

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

28.04.2025

Friends with Benefits: Φιλία… με μπόνους!

28.04.2025

Ασβαγκάντα: Το αρχαίο βότανο που μειώνει το στρες και ενισχύει την αθλητική απόδοση

28.04.2025

Αυτός είναι ο καλύτερος τύπος μαύρης σοκολάτας για απώλεια βάρους

28.04.2025

Έρευνα αποδεικνύει ότι απέδωσαν στην COVID-19 θανάτους σε νοσοκομεία της Αθήνας ασχέτως της πραγματικής αιτίας!