Διατροφή

Καταρρίπτεται ο μύθος: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν μειώνουν τελικά τον κίνδυνο για Covid-19

Η βιταμίνη D έχει εδώ και καιρό αναγνωρισθεί ότι υποστηρίζει τις εγγενείς ανοσιακές αντιδράσεις του οργανισμού
Καταρρίπτεται ο μύθος: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν μειώνουν τελικά τον κίνδυνο για Covid-19

Καμία σχέση δεν βρήκαν να υπάρχει ανάμεσα στη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και σε μειωμένο κίνδυνο για λοίμωξη Covid-19 δύο μεγάλες κλινικές δοκιμές, μια βρετανική και μια νορβηγική.

Καταρρέει έτσι μάλλον ένας «μύθος», που είχε δημιουργηθεί γύρω από τα εν λόγω συμπληρώματα, όσον αφορά την προστατευτική δράση τους κατά του κορονοϊού ή άλλων οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Η βιταμίνη D έχει εδώ και καιρό αναγνωρισθεί ότι υποστηρίζει τις εγγενείς ανοσιακές αντιδράσεις του οργανισμού απέναντι σε αναπνευστικούς ιούς και βακτήρια. Μερικές μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι η εν λόγω βιταμίνη μπορεί να προστατεύει από σχετικές λοιμώξεις, ιδίως τους ανθρώπους που έχουν έλλειψη της D. Έτσι, η συγκεκριμένη βιταμίνη τράβηξε αρκετή προσοχή για τον πιθανό ρόλο της στην πρόληψη και θεραπεία της Covid-19, όμως οι περισσότερες σχετικές μελέτες μέχρι σήμερα ήταν μελέτες παρατήρησης (με ανάμικτα και ασαφή ευρήματα) και όχι κλινικές δοκιμές.

Η πρώτη δοκιμή, που έγινε στη Βρετανία το 2020-21 και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ) με επικεφαλής τον δρ Αντριάν Μαρτινό του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, αφορούσε 6.200 άτομα άνω των 16 ετών που δεν χρησιμοποιούσαν βιταμίνη D στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η πρώτη έκανε τεστ αίματος και όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα της D (ήταν το 86% των 3.100 ατόμων), πήραν συμπλήρωμα βιταμίνης σε δύο διαφορετικές δόσεις επί έξι μήνες, ενώ οι άλλοι μισοί (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης) δεν έκανε τεστ αίματος ούτε πήρε έξτρα βιταμίνη D.

Διαπιστώθηκε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι στη διάρκεια του επομένου εξαμήνου δεν υπήρχε καμία διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες, όσον αφορά τις διαγνώσεις γενικά των αναπνευστικών λοιμώξεων και ειδικότερα της Covid-19 (με βάση μοριακά τεστ). Με άλλα λόγια, η χορήγηση της D δεν μείωσε τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς από κορονοϊό.

Η δεύτερη δοκιμή, που έγινε στη Νορβηγία επίσης τη διετία 2020-21 και δημοσιεύθηκε στο BMJ, με επικεφαλής τον δρ Άρνε Σόραας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο, χρησιμοποίησε -αντί για συμπληρώματα της D- μουρουνέλαιο που, μεταξύ άλλων, περιέχει βιταμίνη D. Συμμετείχαν 34.741 άτομα 18-75 ετών που είχαν χωριστεί τυχαία σε δύο ομάδες και η μία έπαιρνε καθημερινά μουρουνέλαιο (5 mL), ενώ η άλλη πλασίμπο (καλαμποκέλαιο). Και η δοκιμή αυτή δεν βρήκε κάποια θετική επίπτωση του μουρουνέλαιου, σε σχέση με το πλασίμπο, όσον αφορά τη μείωση της πιθανότητας να διαγνωστεί κάποιος με Covid-19.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι η έξτρα βιταμίνη D δεν μειώνει τον κίνδυνο για Covid-19 ή άλλη οξεία αναπνευστική λοίμωξη. Ο Σουηδός καθηγητής Πέτερ Μπέργκμαν του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης δήλωσε ότι ο εμβολιασμός παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον κορονοϊό και επεσήμανε ότι ιδίως οι υγιείς άνθρωποι με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D δεν έχουν κανένα λόγο να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D ή μουρουνέλαιο. Από την άλλη, η χορήγηση θα μπορούσε να εξετασθεί (αφού προηγουμένως γίνουν εξετάσεις αίματος και επιβεβαιωθεί η ανεπάρκεια της D) στην περίπτωση ανθρώπων που σπάνια εκτίθενται στον ήλιο, εγκύων και ηλικιωμένων με χρόνιες παθήσεις.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού