Διατροφή

Νέα μελέτη για τα Ω-3

Τα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ιχθυέλαια φαίνεται ότι μπορούν να αναστρέψουν την αρνητική επίδραση που έχει το πλούσιο σε λιπαρά φαγητό στον εγκέφαλο


Τα ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών έχουν δείξει ότι η διατροφή υψηλών λιπαρών μπορεί να επηρεάσει την νευρογέννεση – δηλαδή τη διαδικασία δημιουργίας νέων νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, κύρια πηγή των οποίων είναι τα λιπαρά ψάρια, μπορεί να προλάβει αυτές τις αρνητικές δράσεις ενεργοποιώντας τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής, τη μάθηση και την μνήμη

Η ομάδα από το Ινστιτούτο Αντιγήρανσης και Χρόνιων Παθήσεων του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ αρχικά είχε ως στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν ρόλο στην απώλεια βάρους. 

Αν και η ανάλυση των 185 ερευνητικών εργασιών έδειξε ότι τα ιχθυέλαια δεν έχουν άμεση επίδραση στη διαδικασία απώλειας βάρους, εντούτοις οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ιχθυέλαια παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναστροφή της βλάβης που προκαλούν τα πολλά λιπαρά στον εγκέφαλο

Με βάση τις μελέτες σε πειραματόζωα φάνηκε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην αποκατάσταση και την ομαλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής νέων νευρώνων του εγκεφάλου και στην μείωση της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων στην κυκλοφορία του αίματος (όπως τα τριγλυκερίδια) οι οποίοι παρεμποδίζουν μεταξύ άλλων την ομαλή νευρωνική λειτουργία. 

Πηγή:vita.grΤα ω-3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ιχθυέλαια φαίνεται ότι μπορούν να αναστρέψουν την αρνητική επίδραση που έχει το πλούσιο σε λιπαρά φαγητό στον εγκέφαλο

Τα ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών έχουν δείξει ότι η διατροφή υψηλών λιπαρών μπορεί να επηρεάσει την νευρογέννεση – δηλαδή τη διαδικασία δημιουργίας νέων νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ μια διατροφή πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα, κύρια πηγή των οποίων είναι τα λιπαρά ψάρια, μπορεί να προλάβει αυτές τις αρνητικές δράσεις ενεργοποιώντας τις περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής, τη μάθηση και την μνήμη

Η ομάδα από το Ινστιτούτο Αντιγήρανσης και Χρόνιων Παθήσεων του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ αρχικά είχε ως στόχο να διαπιστώσει κατά πόσο τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν ρόλο στην απώλεια βάρους. 

Αν και η ανάλυση των 185 ερευνητικών εργασιών έδειξε ότι τα ιχθυέλαια δεν έχουν άμεση επίδραση στη διαδικασία απώλειας βάρους, εντούτοις οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ιχθυέλαια παίζουν σημαντικό ρόλο στην αναστροφή της βλάβης που προκαλούν τα πολλά λιπαρά στον εγκέφαλο

Με βάση τις μελέτες σε πειραματόζωα φάνηκε ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στην αποκατάσταση και την ομαλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής νέων νευρώνων του εγκεφάλου και στην μείωση της παραγωγής φλεγμονωδών παραγόντων στην κυκλοφορία του αίματος (όπως τα τριγλυκερίδια) οι οποίοι παρεμποδίζουν μεταξύ άλλων την ομαλή νευρωνική λειτουργία. 

Πηγή:vita.gr

Διατροφή

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού

29.04.2025

Η αρχαία αιγυπτιακή τεχνική που βοηθάει στον ύπνο – Γιατρός εξηγεί πώς λειτουργεί

29.04.2025

Γιατρός έκανε botox μόνο στη μία πλευρά του προσώπου της για να δείξει τη διαφορά – Αυτό είναι το αποτέλεσμα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

30.04.2025

Πότε το περπάτημα μπορεί να γίνει επικίνδυνο – Δείτε ποιοι πρέπει να προσέχουν

Οι καλύτερες ασκήσεις ενδυνάμωσης για εκείνους που περπατάνε είναι αυτές που στοχεύουν στον τετρακέφαλο

30.04.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Πιείτε σαμπάνια για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής

Η ανακοπή μπορεί να προκληθεί από ανώμαλο καρδιακό ρυθμό

30.04.2025

94χρονη γυμνάστρια αποκαλύπτει τις 4 ασκήσεις που πρέπει να κάνετε μετά τα 50

30.04.2025

Νέα μελέτη: Το επίμονα υψηλό σάκχαρο στην εφηβεία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιακής βλάβης

30.04.2025

Aυτό είναι το ένα λαχανικό που δεν πρέπει ποτέ να το τρώτε ωμό

30.04.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα αγγούρια

30.04.2025

Αυτά είναι τα 4 λάθη που κάνεις όταν παραγγέλνεις φαγητό απ’ έξω και βάζεις σε κίνδυνο την υγεία σου

30.04.2025

Τα εμβόλια κατά της Covid-19 προκάλεσαν περισσότερους θανάτους στην ανθρωπότητα από όλα τα άλλα εμβόλια 33 ετών!

29.04.2025

Τα 9 φρούτα με το περισσότερο μαγνήσιο για ενέργεια και ισχυρό ανοσοποιητικό

29.04.2025

Νέα μελέτη: Η κατανάλωση κοτόπουλου άνω των 300 γραμ./εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πεπτικού