Διατροφή

Καρπούζι: Το καλοκαιρινό φρούτο που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο

Πόσο καρπούζι μπορείτε να φάτε την ημέρα;
Καρπούζι: Το καλοκαιρινό φρούτο που πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο

Το καρπούζι με τη γλυκύτητα και τα ενυδατικά του αποτελέσματα, είναι ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας.

Μάλιστα, είναι το πιο αναζωογονητικό φρούτο που πρέπει να απολαμβάνετε τους ζεστούς μήνες, καθιστώντας το βασικό προϊόν του καλοκαιριού σε όλα τα σπίτια.

Το φρούτο είναι γεμάτο με βιταμίνες Α και C, είναι περίπου 92 τοις εκατό νερό και εξακολουθεί να είναι χαμηλό σε θερμίδες. Το γλυκό φρούτο έχει υπέροχη γεύση μόνο του ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χυμούς, σαλάτες, ακόμη και σε σορμπέ.

Ωστόσο, πάρα πολλά από οτιδήποτε μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε αρνητικές συνέπειες. Αν σας αρέσει να τρώτε πολύ καρπούζι το καλοκαίρι, ίσως να θέλετε να επαναξιολογήσετε την κατανάλωσή σας.

Στομαχικές διαταραχές

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε λυκοπένιο, αλλά αν τρώτε πολύ από αυτό κάθε μέρα, μπορεί να σας προκαλέσει ναυτία, διάρροια, δυσπεψία και φούσκωμα, αναφέρει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Άτομα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο στο σώμα τους ή όσοι πάσχουν από σοβαρή υπερκαλιαιμία δεν πρέπει να τρώνε περισσότερο από περίπου ένα φλιτζάνι καρπούζι την ημέρα.

Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό και άλλα καρδιαγγειακά προβλήματα, λέει το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

Υπερβολική ενυδάτωση

Ενώ η ενυδάτωση είναι σημαντική για το σώμα, η υπερκατανάλωση καρπουζιού μπορεί ναπροκαλέσει τοξίκωση από το νερό.

Γνωστή και ως υπερβολική ενυδάτωση, αυτή η κατάσταση μπορεί να μειώσει την περιεκτικότητα σε νάτριο του σώματος και να προκαλέσει πρήξιμο στα πόδια, εξάντληση και αδύναμα νεφρά σε ακραίες περιπτώσεις.

Αλλεργία

Η αλλεργία στο καρπούζι είναι σπάνια, αλλά μπορεί να προκαλέσει ήπιες αλλεργικές αντιδράσει σε ευαίσθητα άτομα.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό στο στόμα και το λαιμό, οίδημα των χειλιών, του στόματος, της γλώσσας, του λαιμού και μερικές φορές των αυτιών.

Δυσανεξία

Η εμφάνιση τροφικής δυσανεξίας στο καρπούζι είναι περισσότερο συχνή από την αλλεργική αντίδραση. Οι κλινικές εκδηλώσεις της τροφικής δυσανεξίας μπορεί να ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό.

Έχουν χαρακτηριστεί τα ακόλουθα αλλεργιογόνα στο καρπούζι: Cit la 2, Cit la MDH, Cit la TPI. Αναμένεται εκτεταμένη διασταυρούμενη αντιδραστικότητα μεταξύ των διαφόρων ειδών του γένους, καθώς και μεταξύ των μελών της οικογένειας Cucurbitaceae, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, το αγγούρι και το κολοκύθι.

Η υπερευαισθησία στο καρπούζι έχει συσχετιστεί και με άλλες υπερευαισθησίες, όπως στο πεπόνι και το λάτεξ (Σύνδρομο Φρούτου-Λάτεξ).

Πόσο καρπούζι μπορείτε να φάτε την ημέρα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς υγείας και διατροφολόγους, μπορείτε να φάτε οπουδήποτε μεταξύ 100 και 150 γραμμάρια αυτού του φρούτου την ημέρα.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού