Διατροφή

Όσα πρέπει να ξέρετε για το αγγούρι – Ιδιότητες, οφέλη, θερμίδες & θρεπτικά στοιχεία

Κίνδυνοι – παρενέργειες
Όσα πρέπει να ξέρετε για το αγγούρι – Ιδιότητες, οφέλη, θερμίδες & θρεπτικά στοιχεία

Τα αγγούρια πέρα από τη δροσιστική γεύση και την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της αφυδάτωσης και τρώγονται ευχάριστα σε ζεστό καιρό.

Λίγοι γνωρίζουν ότι το αγγούρι είναι φρούτο. Το αγγούρι είναι μέλος της οικογένειας Cucurbitaceae. Άλλα μέλη της οικογένειας περιλαμβάνουν τις κολοκύθες και διάφορα είδη πεπονιού.

Το αγγούρι παρέχει διάφορα θρεπτικά συστατικά και είναι χαμηλό σε θερμίδες, λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.

Οι άνθρωποι στην Ινδία καλλιεργούσαν αγγούρια για διατροφικούς και ιατρικούς σκοπούς από την αρχαιότητα και αποτελούν μέρος της μεσογειακής διατροφής εδώ και καιρό.

Αυτό το άρθρο εξετάζει το διατροφικό περιεχόμενο του αγγουριού, τα πιθανά οφέλη του για την υγεία και την ομορφιά, αλλά και τυχόν πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Αγγούρι: Οφέλη για την υγεία

Το διατροφικό προφίλ των αγγουριών δείχνει ότι προσφέρουν μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Ενυδάτωση

Τα αγγούρια αποτελούνται κυρίως από νερό και περιέχουν επίσης σημαντικούς ηλεκτρολύτες. Μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της αφυδάτωσης σε ζεστό καιρό, ή μετά από σωματική άσκηση.

Η καλή ενυδάτωση είναι απαραίτητη μεταξύ άλλων για τη διατήρηση ενός υγιούς εντέρου, την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, την αποφυγή πετρών στους νεφρούς. Το αγγούρι είναι μια από τις πιο ενυδατικές τροφές.

Υγεία των οστών

Η βιταμίνη Κ βοηθά στην πήξη του αίματος και μπορεί να υποστηρίξει την υγεία των οστών.

Ένα φλιτζάνι 142 γραμμαρίων (g) ψιλοκομμένου, ωμού αγγουριού με την φλούδα παρέχει 10,2 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Κ, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).

Οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές από ειδικούς συνιστούν πρόσληψη:

  • 90 mcg/ημέρα για γυναίκες ηλικίας 19 ετών και άνω
  • 120 mcg/ημέρα για άντρες της ίδιας ηλικίας

Το αγγούρι περιέχει επίσης 19,9 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου. Οι ενήλικες χρειάζονται 1.000–1.200 mg ασβεστίου/ημέρα, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Η βιταμίνη Κ βοηθά στη βελτίωση της απορρόφησης του ασβεστίου. Μαζί, αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλουν στην καλή υγεία των οστών.

Καρκίνος

Ως μέλος της οικογένειας των φυτών Cucurbitaceae, το αγγούρι περιέχει υψηλά επίπεδα θρεπτικών συστατικών με πικρή γεύση, γνωστά ως κουκουρβιτακίνη.

Σύμφωνα με μια δημοσίευση στο περιοδικό International Journal of Health Services, η κουκουρβιτακίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου, σταματώντας την αναπαραγωγή των καρκινικών κυττάρων.

Ένα φλιτζάνι 133 γραμμαρίων ψιλοκομμένου αγγουριού με την φλούδα του παρέχει επίσης περίπου 1 γραμμάριο φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Καρδιαγγειακή υγεία

Η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς (AHA) σημειώνει ότι οι φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της χοληστερόλης και στην πρόληψη των σχετικών καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Ένα φλιτζάνι 142 g αγγουριού με την φλούδα παρέχει επίσης 193 mg καλίου και 17 mg μαγνησίου. Οι Διατροφικές Οδηγίες συνιστούν στους ενήλικες να καταναλώνουν 4.700 mg καλίου κάθε μέρα και 310–410 mg μαγνησίου/ημέρα, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία.

Η μείωση της πρόσληψης νατρίου και η αύξηση της πρόσληψης καλίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Οι κουκουρβιτακίνες στο αγγούρι μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης.

Διαβήτης

Το αγγούρι μπορεί να παίξει ρόλο στον έλεγχο και την πρόληψη του διαβήτη. Περιέχει ουσίες που μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του σακχάρου στο αίμα, ή να εμποδίσουν την υπερβολική άνοδο της γλυκόζης στο αίμα.

Μια θεωρία είναι ότι οι κουκουρβιτακίνες στο αγγούρι βοηθούν στη ρύθμιση της απελευθέρωσης ινσουλίνης και του μεταβολισμού του ηπατικού γλυκογόνου, μιας βασικής ορμόνης στην επεξεργασία του σακχάρου στο αίμα.

Μια μελέτη έδειξε, ότι η φλούδα του αγγουριού βοήθησε στη διαχείριση των συμπτωμάτων του διαβήτη σε ποντίκια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.

Επίσης, οι φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη και στη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με την AHA.

Τα αγγούρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς προσθήκη υδατανθράκων που μπορούν να αυξήσουν τη γλυκόζη του αίματος.

Φλεγμονή

Το αγγούρι έχει και αντιφλεγμονώδη οφέλη. Η φλεγμονή είναι μια λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στην πρόκληση της ανάπτυξης διαφόρων καταστάσεων υγείας, όπως:

  • καρδιαγγειακή νόσος
  • διαβήτης
  • αυτοάνοσες καταστάσεις
  • κατάθλιψη
  • καρκίνος

Περιποίηση δέρματος

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα θρεπτικά συστατικά του αγγουριού μπορεί να προσφέρουν οφέλη και στην υγεία του δέρματος.

Η εφαρμογή κομμένου αγγουριού απευθείας στο δέρμα μπορεί να βοηθήσει να δροσίσει και να καταπραΰνει το δέρμα και να μειώσει τοπικά το πρήξιμο και τον ερεθισμό. Μπορεί να ανακουφίσει τα ηλιακά εγκαύματα.

Άλλες συμβουλές ομορφιάς για χρήση αγγουριού:

  • Τονωτικό: Ανακατέψτε και στραγγίξτε το αγγούρι για να συλλέξετε τον χυμό για ένα φυσικό τονωτικό. Αφήστε το στο δέρμα για 30 λεπτά και μετά ξεπλύνετε. Το αγγούρι μπορεί να έχει στυπτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στον καθαρισμό των πόρων.
  • Μάσκα προσώπου: Ανακατέψτε ίσες ποσότητες χυμού αγγουριού και γιαουρτιού για να φτιάξετε μια μάσκα προσώπου που βοηθά στην μείωση της ξηροδερμίας και των μαύρων στιγμάτων.

Αγγούρι: Θρεπτικά συστατικά

Ένα φλιτζάνι 142 γραμμαρίων ακατέργαστου, ωμού, ψιλοκομμένου αγγουριού με την φλούδα περιέχει:

  • νερό: 137 γρ
  • θερμίδες: 17 γρ
  • πρωτεΐνη: 0,8 γρ
  • λιπαρά: 0,2 γρ
  • υδατάνθρακες: 3,1 γρ, συμπεριλαμβανομένων 2 γρ. ζάχαρης
  • φυτικές ίνες: 1 γρ
  • ασβέστιο: 19,9 γρ
  • σίδηρος: 0,3 mg
  • μαγνήσιο: 17 mg
  • φώσφορος: 29,8 mg
  • κάλιο: 193 mg
  • νάτριο: 2,8 mg
  • βιταμίνη C: 4,5 mg
  • φυλλικό οξύ: 19,9 mcg
  • βήτα καροτίνη: 44 mcg
  • λουτεΐνη + ζεαξανθίνη 22,7 mcg
  • βιταμίνη Κ: 10,2 mcg

Το αγγούρι περιέχει επίσης μια σειρά από βιταμίνες Β, βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου ενός τύπου, που είναι γνωστός ως λιγνάνες.

Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην απομάκρυνση ουσιών από το σώμα γνωστές ως ελεύθερες ρίζες. Ορισμένες ελεύθερες ρίζες προέρχονται από φυσικές σωματικές διεργασίες και κάποιες από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η ρύπανση. Εάν συγκεντρωθούν πολύ στο σώμα, μπορεί να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και διάφορους τύπους ασθενειών.

Μελέτες δείχνουν ότι οι λιγνάνες στο αγγούρι και σε άλλα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και αρκετών τύπων καρκίνου.

Αγγούρι: Κίνδυνοι – παρενέργειες

Το αγγούρι είναι ασφαλές για κατανάλωση από τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα, που πρέπει να έχετε υπόψη.

Πεπτικά προβλήματα

Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ορισμένα είδη αγγουριού δύσκολα αφομοιώσιμα από τον οργανισμό.

Λέγεται ότι το συμβατικό, μεγάλο αγγούρι που διατίθεται στα περισσότερα ράφια παντοπωλείων είναι πιο εύκολο να το χωνέψουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

Πήξη του αίματος

Το αγγούρι έχει σχετικά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ. Η υπερβολική κατανάλωση αγγουριού μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο πήξης του αίματος ενός ατόμου.

Τα άτομα που παίρνουν βαρφαρίνη, ή παρόμοια φάρμακα για την αραίωση του αίματος, δεν πρέπει να αυξάνουν δραματικά ή ξαφνικά την πρόσληψη αγγουριού χωρίς να συμβουλευτούν γιατρό.

Αλλεργία

Μερικοί άνθρωποι έχουν αναφέρει αλλεργική αντίδραση στο αγγούρι. Όποιος έχει γνωστή αλλεργία θα πρέπει να αποφεύγει κάθε επαφή με το αγγούρι.

Τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν:

  • κνίδωση
  • πρήξιμο
  • δυσκολία αναπνοής

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εάν ένα άτομο έχει αναπνευστικά προβλήματα, χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα. Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Τοξικότητα

Ορισμένες κουκουρβιτακίνες είναι τοξικές για κατανάλωση από τους ανθρώπους. Η κατανάλωση κολοκύθας, για παράδειγμα, έχει προκαλέσει ασθένειες σε μερικούς ανθρώπους.

Ωστόσο, η συγκέντρωση κουκουρβιτακινών στις ποσότητες αγγουριού, που τρώμε κατά κανόνα είναι απίθανο να προκαλέσει τοξικότητα.

Διατροφή

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Οι αγκινάρες, μπορεί να μην αποτελούν από τα πιο αγαπημένα φαγητά ωστόσο θα πρέπει να γίνει γνωστό πως  είναι γεμάτες βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και πολύτιμα φυτοχημικά συστατικά που καταπολεμούν ασθένειες. “Η καρδιάς της αγκινάρας είναι μαλακιά και σαρκώδης. Αλλά τα πέταλα και οι μίσχοι του φυτού είναι εξίσου νόστιμα και θρεπτικά. Δεν είναι τόσο δύσκολο […]

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Ιατρεία Advanced Derma: Όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες αισθητικής στις πιο προσιτές τιμές – Βοtox, laser & υαλουρονικό από τη γιατρό Χ.Ζησίμου
07.02.2024

Ιατρεία Advanced Derma: Όλες οι σύγχρονες υπηρεσίες αισθητικής στις πιο προσιτές τιμές – Βοtox, laser & υαλουρονικό από τη γιατρό Χ.Ζησίμου

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ