Διατροφή

Προσοχή: Aυτά τα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για πρόωρη άνοια

Προσοχή: Aυτά τα τρόφιμα αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για πρόωρη άνοια

Ανησυχητικά ευρήματα από νέα, μεγάλη μελέτη. Τα ευρήματά της ενισχύουν εκείνα παλαιότερων ερευνών. Ποια είναι τα πιο επιβαρυντικά τρόφιμα για την υγεία του εγκεφάλου. Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο για άνοια.

Μια διατροφή πλούσια σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα δεν βλάπτει μόνο την καρδιά και την σιλουέτα σας. Μπορεί να βλάψει σοβαρά και την υγεία του εγκεφάλου, ανοίγοντας τον δρόμο στην πρόωρη εκδήλωση άνοιας, προειδοποιούν επιστήμονες από την Κίνα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί μια δεκαετία περισσότερους από 70.000 μεσήλικες, εξετάζοντας τις δυνητικές επιπτώσεις των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην υγεία του εγκεφάλου. Όπως διαπίστωσαν, όσοι κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες είχαν κατά 43% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τις μικρότερες.

Οι μανιώδεις λάτρεις τους κατανάλωναν καθημερινά σχεδόν 800 γραμμάρια από αυτά. Οι μικρότερες ποσότητες ήταν σχεδόν το ένα τέταρτο (225 γραμμάρια).

Σύμφωνα με το Heart and Stroke Foundation, του Καναδά, τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι εκείνα που έχουν αλλάξει πολύ από την αρχική κατάστασή τους, διότι έχουν υποστεί πολλαπλές επεξεργασίες και έχουν προσθήκη:

  • Ζάχαρης
  • Λιπαρών
  • Άλατος
  • Χημικών προσθέτων
  • Συντηρητικών ή/και
  • Τεχνητών χρωμάτων

Επιπλέον, είναι φτωχά σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και άλλα ωφέλιμα βασικά συστατικά. Μερικά παραδείγματα υπερεπεξεργασμένων τροφίμων είναι:

  • Τα αναψυκτικά με ζάχαρη
  • Τα πατατάκια και τα άλλα αντίστοιχα σνακ
  • Τα γλυκά με ζάχαρη
  • Τα παγωτά
  • Τα λευκά δημητριακά πρωινού με πολλή ζάχαρη και αλάτι
  • Οι συσκευασμένες σούπες
  • Οι τηγανητές πατάτες
  • Το τηγανητό κοτόπουλο
  • Τα λουκάνικα
  • Τα χάμπουργκερ κ.λπ.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 72.083 εθελοντές. Όλοι τους ήταν ηλικίας 55 ετών και άνω κατά την έναρξη της μελέτης. Κανένας δεν έπασχε αρχικά από άνοια.

Δέκα χρόνια αργότερα, 518 από τους εθελοντές είχαν εκδηλώσει άνοια. Από αυτούς:

  • Οι 287 ανέπτυξαν νόσο Αλτσχάιμερ
  • Οι 119 ανέπτυξαν αγγειακή άνοια
  • Οι υπόλοιποι είχαν άλλου είδους άνοιες

Οι επιστήμονες εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση της διατροφής τους με την υγεία του εγκεφάλου τους, εστιάζοντας στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα. Όπως διαπίστωσαν, με κάθε αύξηση της κατανάλωσής τους κατά 10%, αυξανόταν:

  • 25% ο γενικός κίνδυνος άνοιας
  • 14% ο κίνδυνος για νόσο Αλτσχάιμερ
  • 28% ο κίνδυνος για αγγειακή άνοια

Τα καλά νέα

Τα καλά νέα είναι ότι πως οι εθελοντές που μείωσαν στο μεσοδιάστημα τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, βελτίωσαν σημαντικά την υγεία του εγκεφάλου τους. Στην πραγματικότητα, η αντικατάσταση του 10% της ποσότητας που έτρωγαν με πιο υγιεινά φαγητά, μείωνε τον κίνδυνο άνοιας κατά 19%.

Οι πιο υγιεινές επιλογές που έκαναν ήταν λ.χ. φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όσπρια, γάλα, μη επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού χωρίς προσθήκη ζάχαρης κ.λπ.

«Οι μικρές διατροφικές αλλαγές μπορεί να παράσχουν μεγάλα οφέλη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Huiping Li, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Tianjin. «Σημαντική αλλαγή είναι και να αυξηθεί η κατανάλωση ανεπεξέργαστων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων, και να μειωθεί εκείνη των υπερεπεξεργασμένων».

Στην πραγματικότητα, με κάθε μείωση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων κατά 60 γραμμάρια την ημέρα και ταυτόχρονη αύξηση κατά 60 γρ. των ανεπεξέργαστων, μειωνόταν κατά 3% ο κίνδυνος για άνοια, πρόσθεσε.

Τα 60 γραμμάρια των μη επεξεργασμένων τροφίμων αντιστοιχούν σε:

  • Μισό μήλο
  • Μία μερίδα καλαμπόκι ή
  • Ένα μπολ πίτουρο δημητριακών

Τα 60 γραμμάρια των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων αντιστοιχούν σε:

  • Μία μπάρα σοκολάτας ή
  • Μία μερίδα μπέικον

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού