Διατροφή

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί η έκθεση στον ήλιο κάνει τους άνδρες πιο πεινασμένους από τις γυναίκες;

Έχετε αναρωτηθεί; – Γιατί η έκθεση στον ήλιο κάνει τους άνδρες πιο πεινασμένους από τις γυναίκες;

Σύμφωνα με ισραηλινή έρευνα, διαπιστώθηκε πως οι άνδρες θα πεινάσουν πολύ περισσότερο από τις γυναίκες όταν εκτεθούν στις ακτίνες του ήλιου.

Ειδικότερα, η νέα μελέτη συνδυάζει μια έρευνα για τις διατροφικές συνήθειες περίπου 3.000 Ισραηλινών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι στους άνδρες, η έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται p53 που σηματοδοτεί το σώμα να παράγει γκρελίνη – μια ορμόνη που διεγείρει την όρεξη.

Στον αντίποδα στις γυναίκες, η ορμόνη οιστρογόνο εμποδίζει την αλληλεπίδραση μεταξύ p53 και γκρελίνης και έτσι δεν προκαλείται η επιθυμία για φαγητό μετά από την έκθεσή τους στον ήλιο.

Η πρωτοποριακή μελέτη

Η νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) αποκαλύπτει ότι η ηλιακή έκθεση αυξάνει την όρεξη στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες ξετυλίγοντας τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών στην ενεργοποίηση του μεταβολικού μηχανισμού.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι στα αρσενικά τόσο των ζωικών ειδών όσο και των ανθρώπων, η έκθεση στον ήλιο ενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται p53, προκειμένου να επιδιορθώσει οποιαδήποτε βλάβη του DNA στο δέρμα που μπορεί να έχει προκληθεί από την έκθεση. Η ενεργοποίηση του p53 σηματοδοτεί το σώμα να παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται γκρελίνη, η οποία διεγείρει την όρεξη κάτι που όπως ήδη αναφέρθηκε δεν ισχύει στις γυναίκες.

Η πρωτοποριακή μελέτη, που μόλις δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Nature Metabolism καθοδηγήθηκε από τον καθηγητή Carmit Levy και τον διδακτορικό φοιτητή Shivang Parikh του τμήματος ανθρώπινης γενετικής και βιοχημείας και τους Dr. Yiftach Gepner και Dr. Lior Bikovski από την Ιατρική Σχολή Sackler του TAU, ενώ διεξήχθη σε συνεργασία με πολλούς ερευνητές στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων συνεισφερόντων από το Ιατρικό Κέντρο Του Τελ Αβίβ Sourasky, το Νοσοκομείο Assuta Ashdod, το Ιατρικό Κέντρο Meir στο Kfar Saba και το Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Tel Hashomer, μαζί με τον καθηγητή Aron Weller του Πανεπιστημίου Bar-Ilan στο Ramat Gan.

Η μελέτη βασίστηκε σε επιδημιολογικά δεδομένα που συλλέχθηκαν σε μια έρευνα διάρκειας ενός έτους σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες 3.000 Ισραηλινών και των δύο φύλων. Τα δε ευρήματα προσδιορίζουν το δέρμα ως πρωταρχικό ρυθμιστή της ενέργειας και της όρεξης τόσο στα πειραματόζωα όσο και στους ανθρώπους.

Η δραματική μεταβολική διαφορά μεταξύ των φύλων

Υπάρχει μια δραματική μεταβολική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, επηρεάζοντας τόσο την υγεία τους όσο και τη συμπεριφορά τους, έγραψαν οι συγγραφείς.

Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προσδιοριστεί εάν ανταποκρίνονται διαφορετικά σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ενεργοποίησης, όπως η έκθεση στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία του ήλιου.

«Εξετάσαμε τις διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών μετά την έκθεση στον ήλιο και διαπιστώσαμε ότι οι άνδρες τρώνε περισσότερο από τις γυναίκες επειδή η όρεξή τους έχει αυξηθεί.

Η μελέτη μας ήταν η πρώτη ιατρική μελέτη που εξαρτάται από το φύλο και διεξήχθη ποτέ σχετικά με την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία και για πρώτη φορά αποκρυπτογραφήθηκε η μοριακή σύνδεση μεταξύ της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία και της όρεξης. 

Οι ιατρικές μελέτες που εξαρτώνται από το φύλο είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, καθώς απαιτείται διπλάσιος αριθμός συμμετεχόντων για να βρεθούν στατιστικά σημαντικές διαφορές», δήλωσε ο Levy.

Τα οφέλη για την υγεία από την ηλιακή ακτινοβολία έχουν αποδοθεί στη βιταμίνη D4, αλλά δύο πρόσφατες κλινικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας έδειξαν ότι η βιταμίνη D από μόνη της δεν συνδεόταν με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, θανάτου από όλες τις αιτίες και διηθητικού καρκίνου.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι τουλάχιστον μερικά από τα οφέλη για την υγεία του ηλιακού φωτός είναι ανεξάρτητα από τη βιταμίνη D, έγραψαν.

«Ως άνθρωποι, έχουμε αποβάλει τη γούνα μας και κατά συνέπεια, το δέρμα μας – το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα μας – εκτίθεται σε σήματα από το περιβάλλον. Η πρωτεΐνη p53, που βρίσκεται στο δέρμα, επιδιορθώνει τη βλάβη στο DNA που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο ενώ σηματοδοτεί στο σώμα μας ότι ο χειμώνας τελείωσε και είμαστε έξω στον ήλιο, πιθανώς για να προετοιμαστούμε για την εποχή του ζευγαρώματος.

Τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια ενθαρρυντική βάση για περισσότερη έρευνα, τόσο για τον ανθρώπινο μεταβολισμό όσο και για πιθανές θεραπείες με βάση την υπεριώδη ακτινοβολία για μεταβολικές ασθένειες και διαταραχές της όρεξης», κατέληξε.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού