Διατροφή

Αυτά είναι τα οφέλη του αβοκάντο για την υγεία (βίντεο)

Τι έδειξαν οι έρευνες
Αυτά είναι τα οφέλη του αβοκάντο για την υγεία (βίντεο)

Οι τελευταίες διατροφικές τάσεις και δίαιτες αλλάζουν συνεχώς. Ορισμένοι ειδικοί προσαρμόζουν τώρα την έρευνά τους στα οφέλη συγκεκριμένων τροφίμων για την υγεία. Ένα από αυτά τα τρόφιμα είναι το αβοκάντο.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Heart Association αξιολόγησε τον αντίκτυπο της κατανάλωσης ενός αβοκάντο ημερησίως σε σύγκριση με μια συνήθη δίαιτα.

Αν και οι ερευνητές δεν βρήκαν μεγάλη διαφορά μεταξύ της ομάδας ελέγχου και της ομάδας παρέμβασης, διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο καθημερινά είχαν χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης και βελτίωσαν την ποιότητα της διατροφής τους.

Είναι επίσης σημαντικό να επισημανθεί ότι η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Hass Avocado Board.

Χοληστερόλη και αβοκάντο: Διατροφική αξία

Μπορείτε να πάρετε χοληστερόλη από τα τρόφιμα, αλλά το σώμα παράγει επίσης χοληστερόλη. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι χοληστερόλης:

  1. η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) και
  2. η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL)

Είναι σημαντικό να διατηρείται η χοληστερόλη -ιδιαίτερα η LDL- κάτω από ένα ορισμένο επίπεδο για την πρόληψη σοβαρών καταστάσεων, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο και η στεφανιαία νόσος.

Γενικά, διάφορες έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και το πώς οι άνθρωποι μπορούν να τροποποιήσουν τη διατροφή τους για να διατηρήσουν τη χοληστερόλη τους σε υγιή επίπεδα. Ένας τομέας ενδιαφέροντος είναι ο τρόπος με τον οποίο συγκεκριμένα τρόφιμα επηρεάζουν την υγεία.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης. Τα αβοκάντο περιέχουν επίσης πολλές χρήσιμες βιταμίνες, όπως βιταμίνη C και Κ, και είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών.

Τα οφέλη ενός αβοκάντο την ημέρα

Η εν λόγω μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή και εξέτασε τα οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ενός αβοκάντο καθημερινά για έξι μήνες. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν εάν η καθημερινή κατανάλωση αυτού του φρούτου θα βοηθούσε να μειώσουν το σπλαχνικό τους λίπος συμμετέχοντες με αυξημένη περίμετρο μέσης (≥89 cm για τις γυναίκες και ≥102 cm για τους άνδρες).

Εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο σε πολλούς άλλους δείκτες υγείας, όπως τα επίπεδα χοληστερόλης, το σωματικό βάρος και ο δείκτης μάζας σώματος.

Για να συμπεριληφθούν στην μελέτη, οι συμμετέχοντες έπρεπε να έχουν αυξημένη περιφέρεια μέσης και τακτική κατανάλωση δύο ή λιγότερων αβοκάντο το μήνα. Η ομάδα παρέμβασης (505 συμμετέχοντες) κατανάλωνε ένα αβοκάντο καθημερινά, ενώ η ομάδα ελέγχου (503 συμμετέχοντες) συνέχισε την τυπική διατροφή της. Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφική πρόσληψη στην αρχή της μελέτης καθώς και μετά από 2, 4, και 6 μήνες. Χρησιμοποίησαν μαγνητικές τομογραφίες για να εξετάσουν τα επίπεδα του σπλαχνικού λιπώδους ιστού.

Διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν πολλές σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων ελέγχου και παρέμβασης. Η εξαίρεση ήταν στα επίπεδα χοληστερόλης:

Η ομάδα που έτρωγε καθημερινά ένα αβοκάντο είχε χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης.

Υπήρχαν επίσης μικρές διαφορές στη διατροφή μεταξύ των δύο ομάδων, με την ομάδα παρέμβασης να έχει υψηλότερες βαθμολογίες σε δείκτες υγιεινής διατροφής. Έλαβε υψηλότερα επίπεδα φυτικών ινών και λίπους και χαμηλότερα επίπεδα υδατανθράκων και πρωτεϊνών.

Επιπλέον, οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά την αύξηση βάρους, υποδεικνύοντας ότι η ενσωμάτωση ενός καθημερινού αβοκάντο στη διατροφή δεν συνέβαλε στην αύξηση βάρους.

Η συγγραφέας της μελέτης δρ. Alice H. Lichtenstein σημείωσε, ότι η προσθήκη υπερτροφών, ή υγιεινών τροφών στη διατροφή κάποιου δεν μεταφράζεται απαραίτητα σε σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Περιορισμοί της μελέτης

Αυτή η μελέτη είχε ορισμένους περιορισμούς:

  • Οι ερευνητές δεν συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με τα φάρμακα των συμμετεχόντων
  • Οι συμμετέχοντες παρατηρήθηκαν μόνο σε διάστημα έξι μηνών και ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να δώσει διαφορετικά αποτελέσματα, ιδιαίτερα όσον αφορά τον σπλαχνικό λιπώδη ιστό
  • Οι ερευνητές διεξήγαγαν επίσης τη μελέτη κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία μπορεί να επηρέασε τη ζωή των συμμετεχόντων
  • Ορισμένες συλλογές δεδομένων, όπως για τη διατροφή, βασίστηκαν στην αναφορά των συμμετεχόντων, επομένως υπάρχει κίνδυνος για σφάλματα

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού