Διατροφή

Φαγητό και τσιμπολόγημα μπροστά από την τηλεόραση: Γιατί είναι απαγορευτικό

Φαγητό και τσιμπολόγημα μπροστά από την τηλεόραση: Γιατί είναι απαγορευτικό

Ανακάλυψες πως είσαι από τους ανθρώπους που κάθεσαι τη νύχτα στον καναπέ, βλέποντας τηλεόραση τσιμπολογώντας; Μια νέα μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Cambridge διαπίστωσε ότι περισσότερες από μία στις 10 περιπτώσεις καρδιακών παθήσεων θα μπορούσαν να προληφθούν εάν οι άνθρωποι μειώσουν τον χρόνο που περνούν κάνοντας ακριβώς αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

Η μελέτη

Σύμφωνα με τους ερευνητές, περισσότερες από μία στις 10 περιπτώσεις στεφανιαίας νόσου μπορούν να προληφθούν εάν οι άνθρωποι περνούν μία ώρα λιγότερο την ημέρα όντας καθιστοί. Αλλά, αν αυτό δεν είναι δυνατό, προτείνουν τουλάχιστον να σηκωθείτε και να περπατήσετε από το να περνάτε ώρες καθιστοί ή ξαπλωμένοι στον αγαπημένο σας καναπέ. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια μελέτη πρέπει εγκαταλείψτε την συνήθεια να τρώτε βλαβερά σνακ και σοκολάτες.

tv.jpg

Ο Δρ. Young Hwan Kim, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ και ερευνητής στη Μονάδα Επιδημιολογίας του Cambridge Medical Research Council, δήλωσε στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων PA: «Εκτός από τη μείωση του χρόνου που κάθεστε και παρακολουθείτε τηλεόραση, υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όπως το να κάνετε ορισμένες ασκήσεις γυμναστικής στο διάλειμμα του αγαπημένου σας τηλεοπτικού προγράμματος». Στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν τα σνακ, ειδικά τα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας όπως οι σοκολάτες. Τα μέτρα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στον μετριασμό του κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.»

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα αυτής της νόσου είναι ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.

laptop.jpg

Ένας υπολογιστής δεν είναι τηλεόραση

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Medicine, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 11% των περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου θα μπορούσαν να προληφθούν εάν οι άνθρωποι παρακολουθούσαν λιγότερο από μία ώρα τηλεόρασης καθημερινά, αλλά είδαν ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν υπολογιστές δεν διέτρεχαν τον ίδιο κίνδυνο. Για την πραγματοποίηση της έρευνας χρησιμοποίησαν δεδομένα από μια βρετανική μελέτη της Biobank σε 373.026 άτομα και εξέτασαν επίσης τη γενετική ευαισθησία στις καρδιακές παθήσεις.

Η ομάδα εξέτασε τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που παρακολουθούν τηλεόραση και χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή στον ελεύθερο χρόνο, αξιολογώντας τις απαντήσεις τους σε ερωτηματολόγια.

Τα ευρήματα κατά τη διάρκεια μιας 13ετούς παρακολούθησης έδειξαν ότι σε σύγκριση με περισσότερες από τέσσερις ώρες τηλεόρασης την ημέρα, υπήρχε 16% μικρότερη πιθανότητα στεφανιαίας νόσου εάν οι άνθρωποι παρακολουθούσαν λιγότερο από μία ώρα την ημέρα, ανεξάρτητα από γενετικούς παράγοντες κινδύνου.

Οι άνθρωποι που παρακολουθούσαν δύο έως τρεις ώρες τηλεόρασης την ημέρα, διέτρεχαν 6% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της πάθησης σε σύγκριση με εκείνους που παρακολουθούσαν περισσότερες από τέσσερις ώρες. Η μελέτη, ωστόσο, διαπίστωσε ότι η παραμονή ελεύθερου χρόνου μπροστά από έναν υπολογιστή δεν επηρέασε τον κίνδυνο ασθένειας.

Η ομάδα εξήγησε ότι η παρακολούθηση της τηλεόρασης τείνει να γίνεται μετά το δείπνο, (συνήθως το γεύμα με την υψηλότερη θερμιδική αξία της ημέρας), γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα λιπών και χοληστερόλης στο αίμα.

Αρκετοί άνθρωποι επίσης τείνουν να τσιμπολογούν περισσότερο μπροστά από μια τηλεόραση από ό, τι όταν χρησιμοποιούν έναν υπολογιστή, καθώς η παρακολούθηση τηλεόρασης τείνει να είναι μεγαλύτερης διάρκειας σε σύγκριση με τη χρήση ενός υπολογιστή.

Να σημειωθεί πως η στεφανιαία νόσος είναι η πιο κοινή καρδιακή νόσος και η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, οπότε οι ερευνητές προσπαθούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να την αποτρέψουν ενθαρρύνοντάς τους να διατηρήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Αυτή η ασθένεια περιλαμβάνει τη συστολή ή την απόφραξη των αρτηριών που παρέχουν αίμα στην καρδιά καθώς και πόνο στο στήθος, δύσπνοια και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού