Διατροφή

Πώς το αβοκάντο βοηθάει την καρδιά – Ποια είναι η απαραίτητη ποσότητα

Πώς το αβοκάντο βοηθάει την καρδιά – Ποια είναι η απαραίτητη ποσότητα

Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων μερίδων αβοκάντο την εβδομάδα συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Επίσης, και η αντικατάσταση του αβοκάντο με ορισμένες τροφές που περιέχουν λίπη, όπως βούτυρο, τυριά και επεξεργασμένα κρέατα, συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Heart Association.

Πώς το αβοκάντο βοηθάει την καρδιά και όχι μόνο

Τα αβοκάντο περιέχουν διαιτητικές ίνες, ακόρεστα λιπαρά (ιδιαίτερα μονοακόρεστα, υγιεινά λιπαρά) και άλλα ευνοϊκά συστατικά, που έχουν συσχετιστεί με την καλή καρδιαγγειακή υγεία. Κλινικές δοκιμές έχουν δείξει στο παρελθόν ότι το αβοκάντο έχει θετικό αντίκτυπο σε παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή είναι η πρώτη, τέτοιας έκτασης και τύπου μελέτη που υποστηρίζει τη θετική συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης αβοκάντο και των χαμηλότερων καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η στεφανιαία νόσος και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τι λένε οι ερευνητές

“Η μελέτη μας παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι η πρόσληψη ακόρεστων λιπαρών φυτικής προέλευσης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής και είναι ένα σημαντικό συστατικό για την πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων”, δήλωσε η δρ. Lorena S. Pacheco, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο τμήμα διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας TH Chan του Harvard.

Πώς έγινε η έρευνα

Για 30 χρόνια, οι ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερες από 68.780 συμμετέχουσες (30-55 ετών) από την μελέτη Nurses’ Health Study και περισσότερους από 41.700 συμμετέχοντες (40-75 ετών) από άλλη μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας. Όλα τα άτομα στην μελέτη δεν είχαν προσωπικό ιστορικό καρκίνου, στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού στην αρχή της μελέτης και ζούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ερευνητές κατέγραψαν 9.185 συμβάντα στεφανιαίας νόσου και 5.290 εγκεφαλικά επεισόδια κατά τη διάρκεια περισσότερων από 30 ετών παρακολούθησης.

Αξιολόγησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια κάθε τέσσερα χρόνια. Υπολόγισαν την πρόσληψη αβοκάντο από ένα ερωτηματολόγιο για την ποσότητα και τη συχνότητα που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες. Μία μερίδα ισοδυναμούσε με μισό αβοκάντο, ή μισό φλιτζάνι αβοκάντο.

Η ανάλυση ανέδειξε τα εξής:

  • Οι συμμετέχοντες στην μελέτη που έτρωγαν τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο κάθε εβδομάδα είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν καθόλου ή έτρωγαν σπάνια αβοκάντο.
  • Η αντικατάσταση μισής μερίδας καθημερινά μαργαρίνης, βουτύρου, αυγού, γιαουρτιού, τυριού, ή επεξεργασμένων κρεάτων, όπως το μπέικον, με την ίδια ποσότητα αβοκάντο συσχετίστηκε με 16% έως 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
  • Η αντικατάσταση μισής μερίδας αβοκάντο την ημέρα με ισοδύναμη ποσότητα ελαιολάδου, ξηρών καρπών και άλλων φυτικών ελαίων δεν έδειξε επιπλέον όφελος.
  • Δεν σημειώθηκαν σημαντικές συσχετίσεις σε σχέση με τον κίνδυνο εγκεφαλικού και την ποσότητα αβοκάντο που κατανάλωναν οι συμμετέχοντες.

Η πρόταση για “αντικατάσταση ορισμένων αλειμμάτων και τροφών με κορεσμένα λιπαρά, (όπως το τυρί) και των επεξεργασμένων κρεάτων, με αβοκάντο είναι κάτι που μπορούν να προτείνουν γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας, όπως εγγεγραμμένοι διαιτολόγοι, όταν συναντώνται με ασθενείς”, είπε η δρ. Pacheco.

Διατροφή και καρδιά

Η μελέτη ευθυγραμμίζεται με τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την επιλογή της μεσογειακής διατροφής, που επικεντρώνεται σε:

  • φρούτα
  • λαχανικά
  • δημητριακά
  • όσπρια
  • ψάρια
  • ελαιόλαδο

«Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά επειδή ένα υγιεινό διατροφικό πρότυπο είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την καρδιαγγειακή υγεία. Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς Αμερικανούς να επιτύχουν και να τηρήσουν πρότυπα υγιεινής διατροφής», δήλωσε η δρ. Cheryl Anderson, πρόεδρος του Συμβουλίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Επιδημιολογία και την Πρόληψη.

“Αν και κανένα τρόφιμο δεν είναι από μόνο του λύση για μια υγιεινή διατροφή, αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι το αβοκάντο έχει πιθανά οφέλη για την υγεία. Αυτό είναι πολλά υποσχόμενο γιατί είναι ένα τρόφιμο που είναι δημοφιλές, προσβάσιμο, επιθυμητό και εύκολο να συμπεριληφθεί στα γεύματα που καταναλώνονται στο σπίτι και στα εστιατόρια”, πρόσθεσε.

Περιορισμοί της έρευνας

Η μελέτη είναι παρατηρητική, επομένως δεν μπορεί να αποδειχθεί άμεση σχέση αιτίας και αποτελέσματος.

Δύο άλλοι περιορισμοί της έρευνας αφορούν τη συλλογή δεδομένων και τη σύνθεση του πληθυσμού της μελέτης.

Οι αναλύσεις της μελέτης ενδέχεται να επηρεαστούν από σφάλματα μέτρησης επειδή η διατροφική κατανάλωση αναφέρθηκε από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.

Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως λευκοί και λευκές νοσοκόμες και επαγγελματίες υγείας, επομένως αυτά τα αποτελέσματα ενδέχεται να μην ισχύουν για άλλες εθνοτικές ομάδες.

Διατροφή

03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Από τα πρώτα σημάδια μέχρι τις λύσεις

01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Όταν η νυχτερινή ανάπαυση δεν επαρκεί

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα
25.09.2025

Πώς να ψήσετε μπριζόλα σαν επαγγελματίας: Η επιστημονική μέθοδος διά στόματος Έλληνα επιστήμονα

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!
25.09.2025

Αυτά είναι τα δυο φρούτα που περιέχουν φισετίνη – Η αντιγηραντική ουσία που κάνει θαύματα!

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;
25.09.2025

Οι διατροφολόγοι ορκίζονται σε αυτά τα 2 ψάρια – Εσύ τα βάζεις στο πιάτο σου;

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία
24.09.2025

Μπάμιες: Το λαχανικό που λίγοι τρώνε αλλά… μειώνει τη χοληστερόλη – Τα οφέλη για την υγεία

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»
08.09.2025

Καθιστική ζωή στο γραφείο: Τι να προσέξεις στη διατροφή σου για να μη «χάσεις την μπάλα»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

07.10.2025

«Καμπανάκι» ΕΟΦ για σκεύασμα που «καίει λίπος»: Μην το χρησιμοποιήσετε

Το σκεύασμα περιέχει σιβουτραμίνη, μια δραστική ουσία που έχει αποσυρθεί από το 2010!

03.10.2025

Όσα δεν σου είπαν ποτέ για τις αιμορροΐδες και πώς αντιμετωπίζονται

Σύγχρονες λύσεις για αυτή την κοινή αλλά «κρυφή» πάθηση

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση
03.10.2025

Ανδρική ακράτεια ούρων: Αιτίες, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο
02.10.2025

Πώς η απαγόρευση κινητού το βράδυ βελτιώνει τον ύπνο και τις επιδόσεις στο σχολείο

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες
01.10.2025

Λιγότερος ύπνος, περισσότερα προβλήματα: Οι συνέπειες στο σώμα σας όταν κοιμάστε κάτω από 6 ώρες

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού
01.10.2025

Χειμερινή ασπίδα: 5 υπερτροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε
25.09.2025

Το νερό από τα μακαρόνια δεν πάει χαμένο – Δείτε πώς μπορείτε να το αξιοποιήσετε

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες
25.09.2025

Εξάνθημα πίσω από το αυτί: Αυτές είναι όλες οι πιθανές αιτίες

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου
25.09.2025

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί αποξηραμένα βερίκοκα – Εντοπίστηκε διοξείδιο του θείου

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία
25.09.2025

Οι ένοχες τροφές πίσω από τις ημικρανίες που μας ταλαιπωρούν – Ποια είναι η αιτία