Διατροφή

Γιατί πρέπει να προσέχετε στην περίοδο της νηστείας – Οι 3 καλύτερες τροφές

Για αρχή πρέπει να ξέρεις πως υπάρχουν τρόφιμα που θα γίνουν μόνιμοι σύντροφοί σου για όσο διάστημα αποφασίσεις να κρατήσεις τη νηστεία. Ποια είναι αυτά;

Σόγια – πολύ καλό υποκατάστατο των ζωικών προϊόντων, πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, χωρίς χοληστερόλη εκ φύσεως, που προάγουν το αίσθημα του κορεσμού συμβάλλοντας στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Μανιτάρια – τα μανιτάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή χάρη στο υψηλό τους περιεχόμενο σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα στοιχεία. Επιπλέον, τα μανιτάρια έχουν μικρή θερμιδική αξία, μόλις 32 θερμίδες/150 γραμμάρια, λιγότερη δηλαδή και από ένα φρούτο. Αυτό τα κάνει κατάλληλα για δίαιτες αδυνατίσματος. Οι πρωτεΐνες που περιέχουν είναι υψηλής βιολογικής αξίας και για αυτό και μπορούν να αντικαταστήσουν το κρέας σε περιόδους νηστείας.

Θαλασσινά – τα οστρακοειδή είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία, βοηθούν στη λειτουργία του μεταβολισμού και σύμφωνα με νέες έρευνες είναι ωφέλιμα για ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, κατάθλιψη και υψηλή αρτηριακή πίεση.

OI ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΗΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ

Όλα καλά ως εδώ… η νηστεία σε κρατάει μακριά από λιπαρά και πολλές θερμίδες και παράλληλα σου δίνει την ευκαιρία να απολαύσεις περισσότερα λαχανικά που σου προσφέρουν φυτικές ίνες, βιταμίνες και άφθονη ενυδάτωση. Υπάρχει όμως και η παγίδα των υδατανθράκων. Όταν το κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά δεν είναι στο μενού, είναι πολύ πιθανό να στραφείς περισσότερο από όσο πρέπει σε πατάτες, ζυμαρικά και φυσικά ψωμί.

Τι μπορείς να κάνεις; Το πρώτο που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι πως το πιάτο σου είναι μια παλέτα που πρέπει να έχει όλες τις ομάδες τροφίμων. Πρωτεΐνη, που θα βρεις από μανιτάρια ή σόγια, ξηρούς καρπούς, φρούτα και λαχανικά. Έτσι θα είσαι σίγουρη πως η διατροφή σου είναι ισορροπημένη και σωστή. Μαζί με το πιάτο σου υπολόγισε πάντα μία με δύο φέτες ψωμί.

Plus Tip: Φρόντισε τα ζυμαρικά και το ψωμί να είναι ολικής άλεσης. Τα προϊόντα ολικής άλεσης έχουν περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά στοιχεία που θα βοηθήσουν τον οργανισμό σου να λειτουργήσει καλύτερα.

ΚΑΙ ΜΕ ΟΣΑ ΔΕΝ… ΒΡΙΣΚΕIΣ ΣΤΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ;

Πολλές φορές έχεις ακούσει πως όσο νηστεύεις δεν δίνεις στο σώμα σου το απαραίτητο ασβέστιο (βασική του πηγή είναι τα γαλακτοκομικά) και το σίδηρο (με κύρια πηγή του το κόκκινο κρέας). Σημείωσε άλλωστε πως το ασβέστιο δεν παίζει μόνο σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών και των δοντιών, αλλά και στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού.

Ασβέστιο – “Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πλούσια σε ασβέστιο. Ένα φλιτζάνι γάλα περιέχει 300mg ασβεστίου. Κακώς όμως έχουμε την εντύπωση πως το ασβέστιο υπάρχει μόνο στο γάλα” σημειώνει ο κ. Κριαράς.

“Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το μπρόκολο, τα λάχανα, η σόγια, το τυρί από σόγια, είναι επίσης καλές πηγές ασβεστίου. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένου σπανακιού περιέχει 100mg ασβεστίου, ενώ η ισοδύναμη ποσότητα μπρόκολου περιέχει 45mg” σημειώνει ο διαιτολόγος. Άλλη πηγή ασβεστίου είναι οι ξηροί καρποί, και ιδιαίτερα α καρύδια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι (και το ταχίνι).

Σίδηρος – Αν φροντίσεις να καταναλώνεις πολλά φρούτα και ειδικά εσπεριδοειδή για να παίρνεις μεγάλες ποσότητες Βιταμίνης C, τότε δεν πρέπει να σε ανησυχεί τίποτα. “Η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του λιγοστού σιδήρου που βρίσκεται στις φυτικές τροφές. Επίσης, όταν οι ανάγκες είναι αυξημένες, η ικανότητα απορρόφησης του σώματος μας αυξάνεται” εξηγεί ο κ. Κριαράς.

Νηστίσιμες πηγές σιδήρου είναι οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα (βερίκοκα, δαμάσκηνα, σταφίδες), τα φασόλια, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το ψωμί και τα δημητριακά εμπλουτισμένα με σίδηρο.

Βιταμίνη D – Η μειωμένη πρόσληψη βιταμίνης D οδηγεί σε μειωμένη απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από το έντερο που έχει ως συνέπεια τη μειωμένη συγκέντρωσή τους στον οργανισμό. Δεδομένου ότι ζούμε στην ηλιόλουστη Ελλάδα, δεν έχουμε πρόβλημα, αφού μπορούμε να συνθέσουμε μόνοι μας Βιταμίνη D μέσω του ήλιου.

Βιταμίνη Β12 – Οι αποκλειστικά χορτοφάγοι μπορεί να παρουσιάσουν έλλειψη στη Βιταμίνης 12, αφού υπάρχει μόνο σε ζωικά τρόφιμα. Οι μόνες φυτικές τροφές που περιέχουν αξιόλογα ποσά είναι τα μπλε φύκια (η γνωστή μας σπιρουλίνα) και τα σπαράγγια. Επίσης, η πρόσληψη φολλικού οξέος (βιταμίνη Β9) με τη μορφή συμπληρώματος διατροφής μπορεί να καλύπτει τα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης Β12.

Βιταμίνη Β2 – Συμβάλλει στον καταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών για την παραγωγή ενέργειας και είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματος και των ματιών. Σημαντικές πηγές πρόσληψης αποτελούν το γάλα, τα εντόσθια, τα αυγά αλλά υπάρχει και στους ξηρούς καρπούς, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα μανιτάρια και τα αναποφλοίωτα δημητριακά.

Ψευδάργυρος – Το κόκκινο κρέας αποτελεί μία από τις καλύτερες πηγές ψευδαργύρου περιέχεται επίσης , στα ψάρια και τα αυγά. Είναι απαραίτητος για τη μυϊκή δραστηριότητα, τη λειτουργία της πέψης, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις, βελτιώνει τη υγεία του δέρματος, συμβάλλει στη ρύθμιση ορμονών και στη ανάπτυξη-οργάνωση της κυτταρικής δομής. Τα ξερά φασόλια, οι φακές, οι ξηροί καρποί και τα δημητριακά περιέχουν μικρότερη ποσότητα ψευδαργύρου.

Διατροφή

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

02.07.2025

Πόνος στον ώμο μετά τον ύπνο – Αυτές είναι οι στάσεις πουν πρέπει να αποφεύγετε

02.07.2025

Αυτές είναι οι κατάλληλες στιγμές που πρέπει να πιείτε νερό για να ενυδατώσετε τον οργανισμό σας

02.07.2025

Τι είναι οι μυκοτοξίνες και πώς σχηματίζονται στα τρόφιμα

02.07.2025

Γιατί δεν πρέπει να αγοράζετε πεπόνια και καρπούζια με αυτό το σημάδι

01.07.2025

Νέα μελέτη: Ο λόγος που αυξάνονται τα εγκεφαλικά επεισόδια τον Ιούλιο

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

Τι είναι η σολανίνη;

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

Στοχεύει στην εξισορρόπηση της ροής ενέργειας του σώματος (το λεγόμενο «τσι»)

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Τα επικίνδυνα βακτήρια που τα οικιακά πλυντήρια δεν μπορούν να σκοτώσουν

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Ποια ηπατίτιδα είναι η πιο επικίνδυνη

03.07.2025

Νέα έρευνα αποκαλύπτει: Η μουσική κατά την οδήγηση μειώνει το άγχος του οδηγού

03.07.2025

Αυτά είναι τα πέντε προειδοποιητικά σημάδια της σκωληκοειδίτιδας

03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

03.07.2025

Αλλαντικά: Πόσο μπορούν να διατηρηθούν στην κατάψυξη – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

03.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

03.07.2025

Ιδρώτας: Τα 5+1 κόλπα για να μην μυρίζει άσχημα το σώμα μας