Διατροφή

Το παραδοσιακό γιαούρτι και οι ευεργετικές του ιδιότητες σε ασθενείς με αντίσταση στην ινσουλίνη

Oι ανισορροπίες στη σύνθεσή του εντερικού μικροβιώματος έχουν αναφερθεί σε άτομα που πάσχουν από Μεταβολικό Σύνδρομο.

Αυτό οδήγησε την επιστημονική κοινότητα να διερευνήσει τη συμβολή του εντερικού μικροβιώματος στα οφέλη των παρεμβάσεων του τρόπου ζωής για τη βελτίωση των χαρακτηριστικών του Μεταβολικού Συνδρόμου και των αντίστοιχων συμπτωμάτων του.

Προηγούμενα ευρήματα σχετικής μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση, σχετίζεται με έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μεγαλύτερη τήρηση της μεσογειακής διατροφής.

Μια τυχαιοποιημένα ελεγχόμενη μελέτη, έδειξε ότι το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στην βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη σε παχύσαρκες γυναίκες με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο και Μεταβολικό Σύνδρομο, με τη συμμετοχή των μικροβίων του εντερικού μικροβιώματος και μεταβολικών παραγόντων.

Οι ερευνητές χορήγησαν 220 g / ημέρα γιαουρτιού (n = 48), ή κανονικού πλήρους γάλακτος (n = 44) σε παχύσαρκες ενήλικες γυναίκες με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο (NAFLD) και Μεταβολικό Σύνδρομο.

-Οι ανθρωπομετρικοί δείκτες,

-οι μεταβολικές παράμετροι,

-οι κυτοκίνες φλεγμονής και,

-το εντερικό μικροβίωμα αξιολογήθηκαν κατά την έναρξη της μελέτης και μετά από 6 μήνες παρέμβασης.

Σε σύγκριση με το γάλα, η πρόσληψη γιαουρτιού οδήγησε σε βελτίωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, της ινσουλίνης νηστείας και της ινσουλίνης 2 ωρών, παράλληλα με τη μείωση της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALT/SGPT) καθώς και του λίπους του ήπατος.

Επιπλέον, η λήψη γιαουρτιού οδήγησε σε:

-μειωμένα επίπεδα των τριγλυκεριδίων,

-της ολικής χοληστερόλης,

-της βασπίνης (μιας λιπο-κυτοκίνης, με δράση στην ευαισθητοποίηση στην ινσουλίνη και αντιφλεγμονώδη δράση),

-του λιποπολυσακχαρίτη (LPS),

-του αυξητικού παράγοντα των ινοβλαστών 21 (FGF 21), του παράγοντα νέκρωσης όγκων α (TNFα) και,

-αύξησης των δεικτών οξειδωτικού στρες συμπεριλαμβανομένης της υπεροξειδάσης της γλουταθειόνης και της δισμουτάσης του υπεροξειδίου.

Το γιαούρτι οδήγησε επίσης σε συγκεκριμένες μεταβολές της σύνθεσης εντερικού μικροβιώματος με άγνωστο όμως προς το παρόν λειτουργικό αντίκτυπο.

Χρησιμοποιήθηκε ένα στατιστικό μοντέλο για τη διευκρίνηση των πιθανών μηχανισμών με βάση τους οποίους, η κατανάλωση γιαουρτιού βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Με βάση αυτό το μοντέλο:

– το LPS,

-οι δείκτες φλεγμονώδους και,

-οξειδωτικού στρες,

-τα λιπίδια ορού και,

-η βλάβη στο ήπαρ όπως αυτή αξιολογείται μέσω της συσσώρευσης λίπους, ενδέχεται να αλληλοσυνδέονται και να ενισχύουν τα οφέλη του γιαουρτιού στον ανθρώπινο μεταβολισμό.

Συνολικά, αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι το γιαούρτι μπορεί να βελτιώσει την αντίσταση στην ινσουλίνη, κάτι που είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα της μη- αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος και του Μεταβολικού Συνδρόμου, πιθανώς με τη μείωση των λιπιδίων του ορού, της φλεγμονής, του οξειδωτικού στρες και του LPS και της αλλαγής της σύνθεσης του εντερικού μικροβιώματος.

Τα ευρήματα αυτά προστίθενται σε προηγούμενες επιδημιολογικές και τυχαιοποιημένα ελεγχόμενες μελέτες που δείχνουν τα οφέλη της πρόσληψης γιαουρτιού, όχι μόνο σε άτομα με παχυσαρκία, αλλά και σε υγιή άτομα.

Διατροφή

09.05.2025

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία

Τρεις τρόποι για να το εντάξετε στη διατροφή σας

09.05.2025

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο

Υπάρχουν πολλές άλλες τροφές που προσφέρουν ίση ή και μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης σε κάθε μερίδα

09.05.2025

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα

09.05.2025

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε

08.05.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

08.05.2025

Γυναίκα έχασε 52 κιλά χωρίς να πάει γυμναστήριο – Μόνο με τη βοήθεια ενός τοίχου στο σπίτι (φωτο)

08.05.2025

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι – Πρέπει να το τρώτε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

08.05.2025

Ψυχική ανθεκτικότητα στην ψηφιακή εποχή: Πώς να διατηρήσεις την ψυχική υγεία σου μέσα στον καταιγισμό της πληροφορίας

07.05.2025

Ο μεσημεριανός ύπνος «κατηγορείται» για την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού – Τι έδειξε μελέτη

07.05.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα εκκολπώματα εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

13.05.2025

The paradox of choice: Why more is less ή Πώς τα dating apps μας έμαθαν να ερωτευόμαστε λιγότερο

Όσο περισσότερους γνωρίζεις τόσο πιο μόνη νιώθεις

13.05.2025

Αναστάτωση με λάθος διάγνωση στη Πάτρα – 72χρονη διεγνώσθη με…καρκίνο του προστάτη – «Έπαθα σοκ»

«Είδα το αποτέλεσμα και έπαθα σοκ» λέει για το λάθος σε διαγνωστικό κέντρο

09.05.2025

Γιατί ερωτεύεσαι τοξικούς ανθρώπους – και πώς να το σταματήσεις

09.05.2025

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία

09.05.2025

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα

09.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτά είναι τα 5 προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

09.05.2025

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο

09.05.2025

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα

09.05.2025

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε

09.05.2025

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες μονοεστιακών ενδοφθάλμιων φακών