Διατροφή

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται

Τα οφέλη του καφέ για την υγεία δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται

Σίγουρα το έχετε ξανακούσει: η κατανάλωση καφέ κάνει καλό στην υγεία σας. 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων .

Όμως, ενώ αυτές οι συσχετίσεις έχουν αποδειχθεί πολλές φορές, στην πραγματικότητα δεν αποδεικνύουν ότι ο καφές μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών.

Στην πραγματικότητα, το να αποδείξεις ότι ο καφές κάνει καλό στην υγεία σου είναι περίπλοκο.

Ενώ προτείνεται ότι η κατανάλωση τριών έως πέντε φλιτζανιών καφέ την ημέρα θα προσφέρει βέλτιστα οφέλη για την υγεία , δεν είναι τόσο απλό.

Ο καφές είναι χημικά πολύπλοκος, καθώς περιέχει πολλά συστατικά που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία σας με διάφορους τρόπους.

Ενώ η καφεΐνη είναι η πιο γνωστή ένωση στον καφέ, υπάρχουν περισσότερα συστατικά στον καφέ από την καφεΐνη. 

Εδώ είναι μερικές από τις άλλες ενώσεις που βρίσκονται στον καφέ που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία σας:

Αλκαλοειδή. Εκτός από την καφεΐνη, η τριγωνελίνη είναι ένα άλλο σημαντικό αλκαλοειδές που βρίσκεται στον καφέ. Η τριγωνελίνη έχει ερευνηθεί λιγότερο από την καφεΐνη, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 .

Πολυφαινόλες. Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι ενώσεις, που βρίσκονται σε πολλά φυτά, συμπεριλαμβανομένου του κακάο και των βατόμουρων, είναι καλές για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ . Ο καφές περιέχει κυρίως μια κατηγορία πολυφαινολών που ονομάζονται χλωρογενικά οξέα.

Διτερπένια. Ο καφές περιέχει δύο τύπους διτερπενίων –καφεστόλη και καβεόλη– που συνθέτουν το λάδι του καφέ, τη φυσική λιπαρή ουσία που απελευθερώνεται από τον καφέ κατά την παρασκευή του. Τα διτερπένια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου .

Μελανοϊδίνες. Αυτές οι ενώσεις, που παράγονται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διαδικασία του καβουρδίσματος, δίνουν στον καβουρδισμένο καφέ το χρώμα του και δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση και άρωμα του καφέ. Μπορεί επίσης να έχουν πρεβιοτική δράση, που σημαίνει ότι αυξάνουν την ποσότητα των ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο σας , κάτι που είναι σημαντικό για τη συνολική υγεία.

Ο τρόπος με τον οποίο καλλιεργείται, παρασκευάζεται και σερβίρεται ο καφές σας μπορεί να επηρεάσει όλες τις ενώσεις που περιέχει ο καφές σας. και ως εκ τούτου τα οφέλη για την υγεία που μπορεί να δείτε:

Πρώτον:  Οι συνθήκες ανάπτυξης μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα καφεΐνης και χλωρογενικών οξέων που περιέχει ο καφές.

Για παράδειγμα, ο καφές που καλλιεργείται σε μεγάλα υψόμετρα θα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και χλωρογενικό οξύ.

Οι δύο τύποι κόκκων καφέ, ο arabica και ο robusta , έχουν επίσης αποδειχθεί ότι έχουν διαφορετικά επίπεδα καφεΐνης, χλωρογενικού οξέος και τριγωνελίνης. 

Αν και κανένας από τους δύο τύπους δεν έχει αποδειχθεί πιο ωφέλιμος για την υγεία.

Μια εικόνα ενός φυτού καφέ σε ένα αγρόκτημα.
Δεν είναι μόνο ο τρόπος που τον παρασκευάζετε – ακόμα και το πού καλλιεργείται ο καφές επηρεάζει τις ενώσεις που περιέχει.

-Η επεξεργασία θα επηρεάσει επίσης τη χημική σύνθεση του καφέ .

Για παράδειγμα, κάποιος καφές είναι ντεκαφεϊνέ.

Αυτό γίνεται συνήθως πριν από το ψήσιμο και ανάλογα με τη μέθοδο αποκαφεϊνοποίησης, μπορεί να επηρεάσει περαιτέρω άλλες ενώσεις.

Για παράδειγμα, μικρά επίπεδα χλωρογενικών οξέων χάνονται κατά τη διαδικασία αποκαφεϊνοποίησης.

Ο βαθμός στον οποίο ο καφές ψήνεται είναι επίσης βασικός.

Όσο πιο έντονο το ψήσιμο, τόσο περισσότερες μελανοειδίνες σχηματίζονται (και τόσο πιο έντονη η γεύση).

Αλλά αυτό μειώνει τα χλωρογενικά οξέα και την περιεκτικότητα σε τριγωνελίνη .

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο στιγμιαίος καφές είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καφέ που καταναλώνεται.

Αυτό είναι τυπικά λυοφιλοποιημένο (κρατούν όλη την θρεπτική τους αξία)

Η έρευνα δείχνει ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει υψηλότερα επίπεδα μελανοϊδίνης ανά μερίδα σε σύγκριση με τον καφέ φίλτρου και τον εσπρέσο.

Ο τρόπος παρασκευής του καφέ σας θα επηρεάσει επίσης τη χημική του σύνθεση.

Για παράδειγμα, ο βρασμένος καφές περιέχει υψηλότερα επίπεδα διτερπενίων σε σύγκριση με τον καφέ φίλτρου. 

Άλλοι παράγοντες  όπως:

-η ποσότητα του καφέ που χρησιμοποιήθηκε,

-το πόσο λεπτά αλέστηκε ,

-η θερμοκρασία του νερού και,

-το μέγεθος του φλιτζανιού,  θα επηρεάσουν επίσης τη χημική σύνθεση του καφέ.

-Επιπτώσεις στην υγεία

Κάθε ένωση έχει διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία σας, γι’ αυτό και ο τρόπος παραγωγής και παρασκευής του καφέ μπορεί να είναι σημαντικός.

-Τα χλωρογενικά οξέα, για παράδειγμα, πιστεύεται ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου βελτιώνοντας τη λειτουργία των αρτηριών σας .

– Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 ελέγχοντας τις αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό.

-Από την άλλη πλευρά, τα διτερπένια έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας, ενός τύπου χοληστερόλης που σχετίζεται με καρδιαγγειακές παθήσεις .

Ενώ λιγότερη έρευνα έχει επικεντρωθεί στην τριγωνελίνη και τις μελανοειδίνες , ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι και τα δύο μπορεί να είναι καλά για την υγεία σας.

-Η προσθήκη κρέμας, ζάχαρης και σιροπιού θα αλλάξει το θρεπτικό περιεχόμενο του φλυτζανιού σας.

Όχι μόνο θα αυξήσουν την περιεκτικότητα σε θερμίδες, αλλά μπορούν επίσης να αυξήσουν την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και σακχάρων.

Και τα δύο αυτά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ μπορεί να εξουδετερώσουν τις ευεργετικές επιδράσεις των άλλων ενώσεων που περιέχει το φλιτζάνι του καφέ σας.

Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι οι άνθρωποι μπορεί να ανταποκρίνονται διαφορετικά σε ορισμένες από αυτές τις ενώσεις. 

Η τακτική κατανάλωση τριών έως τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ημερησίως έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ανοχή στις επιδράσεις της καφεΐνης που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση.

Η γενετική μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χειρίζεται την καφεΐνη και άλλες ενώσεις.

Τα αυξανόμενα στοιχεία υποδεικνύουν επίσης το μικροβίωμα του εντέρου ως σημαντικό παράγοντα για τον καθορισμό των επιπτώσεων που μπορεί να έχει ο καφές στην υγεία.

Για παράδειγμα, ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι τα μικρόβια του εντέρου παίζουν σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του χλωρογενικού οξέος και ως εκ τούτου μπορεί να καθορίσουν εάν θα ωφελήσουν την υγεία σας ή όχι.

Οι ερευνητές πρέπει να διεξάγουν μεγάλες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα αυτών των μικρότερων μελετών, οι οποίες φαίνεται να δείχνουν ότι ο καφές είναι καλός για την υγεία σας.

Αλλά στο μεταξύ, ελαχιστοποιήστε τη ζάχαρη και την κρέμα που χρησιμοποιείτε στον καφέ σας.

Και αν είστε καλά στην υγεία σας και δεν είστε έγκυος, συνεχίστε να ακολουθείτε μια μέτρια προσέγγιση στην κατανάλωση καφέ, επιλέγοντας καφέ φίλτρου όπου είναι δυνατόν.

Σύνδεσμος για το άρθρο: https://theconversation.com/coffees-health-benefits-arent-as-straightforward-as-they-seem-heres-why-172907

Διατροφή

18.05.2022

Δίαιτα: Αν κάνετε αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι καύσεις και θα κοπούν οι λιγούρες

Τι έδειξε μελέτη

18.05.2022

Αυτό το πρόγραμμα διατροφής αντιμετωπίζει την κατάθλιψη

Τι έδειξε έρευνα

Αμύγδαλα vs τηγανιτές πατάτες: Δείτε τι θα συμβεί αν τρώτε ίσες θερμιδικά μερίδες μόνο από το ένα
18.05.2022

Αμύγδαλα vs τηγανιτές πατάτες: Δείτε τι θα συμβεί αν τρώτε ίσες θερμιδικά μερίδες μόνο από το ένα

Σολανώδη λαχανικά: Tι είναι και γιατί χρειάζονται προσοχή
17.05.2022

Σολανώδη λαχανικά: Tι είναι και γιατί χρειάζονται προσοχή

Τελικά τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στην απώλεια βάρους;
16.05.2022

Τελικά τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στην απώλεια βάρους;

Τα φρούτα και τα λαχανικά του Μαΐου – Οι συνταγές του μήνα
16.05.2022

Τα φρούτα και τα λαχανικά του Μαΐου – Οι συνταγές του μήνα

Τί μπορείτε να βάλετε στο φαγητό αντί για βούτυρο
12.05.2022

Τί μπορείτε να βάλετε στο φαγητό αντί για βούτυρο

Περιποίηση μετά την προπόνηση: Πώς θα αναζωογονηθείτε
12.05.2022

Περιποίηση μετά την προπόνηση: Πώς θα αναζωογονηθείτε

Αντιμετωπίστε τοπικό πάχος, σύσφιξη και κυτταρίτιδα με τον συνδυασμό εστιασμένων ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και ραδιοσυχνοτήτων RF
12.05.2022

Αντιμετωπίστε τοπικό πάχος, σύσφιξη και κυτταρίτιδα με τον συνδυασμό εστιασμένων ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και ραδιοσυχνοτήτων RF

Τα 2+1 πράγματα που προκαλούν τριχόπτωση
10.05.2022

Τα 2+1 πράγματα που προκαλούν τριχόπτωση

Δημοφιλή

Healthy pets
1

20+1 πράγματα που δεν ξέρετε για τα ζώα!

Επιδημίες
2

Η Βρετανία αίρει όλους τους περιορισμούς κατά του Covid-19

Υγεία & πολιτική
3

ΥΠΑΙΘ: Ανακοίνωσε το πρωτόκολλο για την δια ζώσης λειτουργία των πανεπιστημίων

Υγεία & πολιτική
4

Θ.Πλεύρης: Έρχεται διάταξη για την απόλυση των ανεμβολίαστων υγειονομικών – «Ριψάσπιδες που αρνούνται την επιστήμη»

Περισσότερα

20.05.2022

ΕΟΔΥ για ευλογιά των πιθήκων: «Δεν υπάρχει κάποιο ύποπτο κρούσμα μέχρι στιγμής στην Ελλάδα»

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και […]

20.05.2022

Το CDC συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών

Συμβουλευτική επιτροπή των CDC συνέστησε τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών. Συγκεκριμένα, συμβουλευτική επιτροπή των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC) συνέστησε χθες Πέμπτη τη χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης εμβολίου κατά της covid-19 στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών τουλάχιστον πέντε μήνες μετά τη […]

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές
20.05.2022

Νέα έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος θανατηφόρου καρκίνου του προστάτη για τους καπνιστές

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ στο κινεζικό εμβόλιο Convidecia
20.05.2022

Άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ στο κινεζικό εμβόλιο Convidecia

O Ν.Καπραβέλος εξακολουθεί να θέλει τον κόσμο μασκοφορεμένο – «Να μην αρθεί το μέτρο για την χρήση μάσκας»
19.05.2022

O Ν.Καπραβέλος εξακολουθεί να θέλει τον κόσμο μασκοφορεμένο – «Να μην αρθεί το μέτρο για την χρήση μάσκας»

Σύμφωνο Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Περισσότερα lockdown & λιγότερη ελευθερία»
19.05.2022

Σύμφωνο Πανδημίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «Περισσότερα lockdown & λιγότερη ελευθερία»

Νέα μελέτη: Οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που πήραν το φάρμακο imatinib είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου
19.05.2022

Νέα μελέτη: Οι ασθενείς με σοβαρή Covid-19 που πήραν το φάρμακο imatinib είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου

Σοκ στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο με οξεία μυοκαρδίτιδα εμβολιασμένος 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού
18.05.2022

Σοκ στην Πάτρα: Στο νοσοκομείο με οξεία μυοκαρδίτιδα εμβολιασμένος 16χρονος ποδοσφαιριστής του Παναιτωλικού

Δίαιτα: Αν κάνετε αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι καύσεις και θα κοπούν οι λιγούρες
18.05.2022

Δίαιτα: Αν κάνετε αυτό θα πολλαπλασιαστούν οι καύσεις και θα κοπούν οι λιγούρες

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία
18.05.2022

Πόνος στη μέση και αντιφλεγμονώδη φάρμακα: Γιατί δεν βοηθούν στη θεραπεία