Διατροφή

Νέα θετικά δεδομένα για το ελαιόλαδο: Από ποιες παθήσεις προστατεύει

Η κατανάλωση τουλάχιστον 7 γραμμαρίων ελαιόλαδου καθημερινά συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια, καρκίνο, νευροεκφυλιστικές και αναπνευστικές νόσους, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, η αντικατάσταση 10 γραμμαρίων μαργαρίνης, βουτύρου ή μαγιονέζας με ίση ποσότητα ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει και τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια.

«Οι παρατηρήσεις μας συμφωνούν με τις επίσημες οδηγίες που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωση ελαιόλαδου και άλλων φυτικών ελαίων», αναφέρει η Marta Guasch-Ferré, PhD, επικεφαλής της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Harvard.

«Οι γιατροί θα πρέπει να συνιστούν στους ασθενείς τους να αποφεύγουν λιπαρά όπως η μαργαρίνη και το βούτυρο και αντί αυτών να καταναλώνουν ελαιόλαδο, προκειμένου να βελτιώσουν έτσι τη γενικότερη υγεία τους.

Η έρευνά μας προσφέρει σημαντικά δεδομένα τα οποία βοηθούν τους ασθενείς να κατανοήσουν ποιες είναι οι ουσίες που πρέπει να προσθέσουν στη διατροφή τους», πρόσθεσε.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 60.582 γυναίκες από την Nurses’ Health Study και 31.801 άνδρες εθελοντές από την Health Professionals Follow-up Study.

Κανένας από αυτούς τους εθελοντές δεν είχε καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο στην αρχή της έρευνας (το 1990).

Στα επόμενα 28 χρόνια, οι εθελοντές συμπλήρωναν ερωτηματολόγια κάθε 4 χρόνια.

Σε αυτά υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με:

-τη συχνότητα κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφίμων,

-μεταξύ των οποίων και το ελαιόλαδο.

Η κατανάλωση ελαιόλαδου υπολογίστηκε από 3 ερωτήσεις οι οποίες αφορούσαν:

-την ποσότητα του ελαιόλαδου στη σαλάτα,

-την ποσότητα στα τρόφιμα ή το φαΐ, καθώς και,

-τη χρήση του στο τηγάνισμα και το ψήσιμο στο σπίτι.

Η μία κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 13.5 γραμμάρια ελαιόλαδο όπως υπολόγισαν οι επιστήμονες.

Οι εθελοντές ανέφεραν επίσης ποια ήταν η ποσότητα μαργαρίνης και βουτύρου που κατανάλωναν.

Στα ερωτηματολόγια υπήρχαν επίσης ερωτήσεις σχετικά με τα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς και τα υπόλοιπα λιπαρά στη διατροφή των εθελοντών.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της μελέτης, η μέση κατανάλωση ελαιόλαδου αυξήθηκε από 1.6 γραμμάρια την ημέρα το 1990,  σε 4 γραμμάρια την ημέρα το 2010.

Αντιθέτως, η κατανάλωση μαργαρίνης παρουσίασε μείωση στο ίδιο διάστημα (από 12 γραμμάρια την ημέρα σε 4).

Στα υπόλοιπα λιπαρά δεν παρατηρήθηκε διαφοροποίηση.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε 4 ομάδες ανάλογα με την ποσότητα ελαιόλαδου που κατανάλωναν. Οι ομάδες αυτές ήταν:

  • Ποτέ ή <1 φορά το μήνα
  • >0 έως 4.5 γραμμάρια ελαιόλαδου την ημέρα
  • >4.5 έως 7 γραμμάρια την ημέρα
  • > 7 γραμμάρια την ημέρα

Στο διάστημα των 28 ετών της μελέτης καταγράφηκαν συνολικά 36.856 θάνατοι (22.768 στη Nurses’ Health Study και 14.076 στην Health Professionals Follow-up Study).

Οι εθελοντές που κατανάλωναν περισσότερο ελαιόλαδο ήταν συνήθως:

-πιο αθλητικοί,

-είχαν καταγωγή από τη Μεσόγειο,

-δεν κάπνιζαν και ,

-κατανάλωναν περισσότερα φρούτα και λαχανικά,  σε σχέση με αυτούς που έκαναν χαμηλή κατανάλωση ελαιόλαδου.

Περίπου το 5% των εθελοντών κατανάλωνε περισσότερα από 9 γρ ελαιόλαδο την ημέρα.

Όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τους εθελοντές που κατανάλωναν ποτέή σπάνια ελαιόλαδο με αυτούς που έκαναν την υψηλότερη κατανάλωση, διαπίστωσαν ότι οι τελευταίοι είχαν:

  • 19% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια
  • 17% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο
  • 29% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστικές νόσους
  • 18% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστικές παθήσεις

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η αντικατάσταση 10 γραμμαρίων μαργαρίνης, βουτύρου, μαγιονέζας ή άλλων ανθυγιεινών λιπών με ελαιόλαδο καθημερινά μπορεί να μειώσει κατά 8-34% τον κίνδυνο θανάτου από όλα τα αίτια.

Η μείωση αυτή δεν παρατηρήθηκε κατά την αντικατάσταση άλλων φυτικών ελαίων. με το ελαιόλαδο.

«Η κατανάλωση ελαιόλαδου ενδέχεται να αποτελεί δείκτη γενικότερης καλής υγείας και καλύτερης κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Ωστόσο, ακόμα και όταν κάναμε προσαρμογή για αυτό τον παράγοντα, τα αποτελέσματά μας δεν διαφοροποιήθηκαν.

Η έρευνά μας εξέτασε επί το πλείστον καυκάσιους επαγγελματίες υγείας, επομένως η κοινωνική και οικονομική κατάσταση αποτελεί κοινό παρονομαστή, ωστόσο τα αποτελέσματά της ενδεχομένως δεν αφορούν άλλους πληθυσμούς», αναφέρουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.

«Η παρούσα μελέτη καθώς και άλλες έρευνες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου προσφέρει αρκετά οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα αρκετά αναπάντητα ερωτήματα.

Για παράδειγμα, υπάρχει σχέση αιτίας-αποτελέσματος;

Ποια είναι ακριβώς η ποσότητα ελαιόλαδου που πρέπει να καταναλώνουμε προκειμένου να απολαύσουμε τα οφέλη που διαπίστωσε η παρούσα μελέτη;

Αυτά τα ερωτήματα και αρκετά άλλα θα πρέπει να απαντηθούν σε μελλοντικές μελέτες», αναφέρει η Susanna C. Larsson, PhD, σε ένα άρθρο που συνόδευσε την παρούσα μελέτη.

Διατροφή

09.05.2025

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία

Τρεις τρόποι για να το εντάξετε στη διατροφή σας

09.05.2025

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο

Υπάρχουν πολλές άλλες τροφές που προσφέρουν ίση ή και μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης σε κάθε μερίδα

09.05.2025

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα

09.05.2025

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε

08.05.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν το καλοκαίρι!

08.05.2025

Γυναίκα έχασε 52 κιλά χωρίς να πάει γυμναστήριο – Μόνο με τη βοήθεια ενός τοίχου στο σπίτι (φωτο)

08.05.2025

Αυτό είναι το πιο υγιεινό ψάρι – Πρέπει να το τρώτε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα

08.05.2025

Ψυχική ανθεκτικότητα στην ψηφιακή εποχή: Πώς να διατηρήσεις την ψυχική υγεία σου μέσα στον καταιγισμό της πληροφορίας

07.05.2025

Ο μεσημεριανός ύπνος «κατηγορείται» για την εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού – Τι έδειξε μελέτη

07.05.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα εκκολπώματα εντέρου – Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

13.05.2025

The paradox of choice: Why more is less ή Πώς τα dating apps μας έμαθαν να ερωτευόμαστε λιγότερο

Όσο περισσότερους γνωρίζεις τόσο πιο μόνη νιώθεις

13.05.2025

Αναστάτωση με λάθος διάγνωση στη Πάτρα – 72χρονη διεγνώσθη με…καρκίνο του προστάτη – «Έπαθα σοκ»

«Είδα το αποτέλεσμα και έπαθα σοκ» λέει για το λάθος σε διαγνωστικό κέντρο

09.05.2025

Γιατί ερωτεύεσαι τοξικούς ανθρώπους – και πώς να το σταματήσεις

09.05.2025

Τελικά το μέλι βοηθάει στην απώλεια βάρους; – Η διατροφική του αξία

09.05.2025

Παγκόσμιος συναγερμός για την «κοιλάδα του πυρετού»: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα στις ΗΠΑ – Ποια τα συμπτώματα

09.05.2025

Ειδικοί αποκαλύπτουν: Αυτά είναι τα 5 προειδοποιητικά σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου

09.05.2025

Αυτές είναι οι 8 τροφές που περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο

09.05.2025

Αυτό είναι το φρούτο που προλαμβάνει την οστεοπόρωση: Η ιδανική ποσότητα

09.05.2025

Σας είναι αρκετές τέσσερις ώρες ύπνου την ημέρα; – Δείτε ποια είναι η μετάλλαξη που μπορεί να φέρετε

09.05.2025

ΕΟΦ: Ανακαλεί παρτίδες μονοεστιακών ενδοφθάλμιων φακών