Διατροφή

5 τροφές που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή

Για πολλούς ανθρώπους, η μάχη κατά της φλεγμονής ξεκινά από τη διατροφή.

Ενώ ορισμένες τροφές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της φλεγμονής, όπως:

-τα μούρα,

-το μπρόκολο,

-τα λαχανάκια Βρυξελλών,

-τα μανιτάρια,

-ο κουρκουμάς και,

-τα χόρτα, έτσι υπάρχουν και τα τρόφιμα που ενισχύουν την εμφάνιση φλεγμονών όταν καταναλώνονται σε μεγάλη ποσότητα.

Πέντε από τις βασικότερες κατηγορίες τροφίμων που διεγείρουν την πρόκληση φλεγμονής είναι οι εξής”, αναφέρει ο κ. Ευμένης Καραφυλλίδης -Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Διευθυντής Διαιτολογικού Τμήματος Μetropolitan General :

1. Ζάχαρη

H μειωμένη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά.

Η επιτραπέζια ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τους βιοδείκτες της φλεγμονής στο σώμα.

2. Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Όπως η ζάχαρη, έτσι και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες θα πρέπει επίσης να περιορίζονται για να αποφευχθεί η φλεγμονή.

Έχει φανεί ότι κατά την κατανάλωση τροφών χωρίς φυτικές ίνες, το σώμα παράγει ινσουλίνη για να δεσμεύσει τη γλυκόζη από το αίμα και με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία απέκκρισης της ινσουλίνης γίνεται μη ελεγχόμενη.

Έτσι το πάγκρεας παράγει όλο και περισσότερη ποσότητα για να ολοκληρωθεί η βιοχημική διεργασία.

3. Επεξεργασμένο κρέας

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συνίσταται η αποφυγή του επεξεργασμένου κρέατος και η φλεγμονή είναι μόνο ένας από αυτούς.

Το επεξεργασμένο κρέας έχει συσχετιστεί εδώ και πολύ καιρό με:

-αύξηση των καρδιακών παθήσεων,

-του διαβήτη,

-του καρκίνου του στομάχου,

-του καρκίνου του παχέος εντέρου και,

-φυσικά της φλεγμονής, επειδή περιέχουν τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs).

Τα AGEs είναι επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται όταν τρόφιμα, όπως το κρέας, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Μια αφθονία AGEs στο σώμα έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη ασθενειών όπως:

-το Αλτσχάιμερ και,

-ο διαβήτης, επομένως είναι σημαντικό να περιοριστεί η κατανάλωσή του.

4. Αλκοόλ

Το κόκκινο κρασί με μέτρο μπορεί πραγματικά να ωφελήσει την καρδιά, αλλά έχει πολλές βλαβερές συνέπειες όταν καταναλώνεται σε υπερβολική ποσότητα, και μια από αυτές είναι η αύξηση της φλεγμονής.

“Όταν το αλκοόλ διασπάται, παράγει τοξικά υποπροϊόντα που μπορούν να βλάψουν τα ηπατικά κύτταρα και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα”, εξηγεί ο κ. Καραφυλλίδης.

5. Trans λιπαρά οξέα

Τα trans λιπαρά οξέα ή αλλιώς υδρογονωμένα λιπαρά οξέα, που δημιουργούνται με την προσθήκη υδρογόνου σε ακόρεστα λίπη, έχουν συνδεθεί με:

-καρδιακές παθήσεις και,

-άνοια με την πάροδο του χρόνου.

Για τον λόγο αυτό, η βλαβερή τους επίδραση σε διάφορους τομείς της ανθρώπινης υγείας, καθιστούν επιτακτική την προσοχή των ετικετών των τροφίμων ως προς την αποφυγή συστατικών όπως «υδρογονωμένα» ή «μερικώς υδρογονωμένα» έλαια»“, καταλήγει ο κ. Καραφυλλίδης.

Διατροφή

04.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Αναγέννησε τα μαλλιά σου από τη ρίζα – Αποτελέσματα από τον 1ο μήνα!

04.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης που συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης

04.07.2025

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

04.07.2025

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

04.07.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

04.07.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

04.07.2025

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε

03.07.2025

Αυτός είναι ο κίνδυνος που «κρύβουν» οι πράσινες πατάτες

03.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχει για την υγεία ο βελονισμός: Σε ποιες παθήσεις βοηθάει και οι πιθανές παρενέργειες

03.07.2025

Πόνος στη μέση: Για ποιο λόγο οι διαβητικοί υποφέρουν συχνότερα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

04.07.2025

Τέλος στην τριχόπτωση! Το Νο1 φυσικό σετ για άνδρες & γυναίκες με redensyl & βότανα – Τώρα με ΔΩΡΟ!

Αναγέννησε τα μαλλιά σου από τη ρίζα – Αποτελέσματα από τον 1ο μήνα!

04.07.2025

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν οι ξηροί καρποί για την καρδιαγγειακή υγεία

Τροποποιούν τον μεταβολισμό της L-τρυπτοφάνης που συμβάλλει στη σύνθεση και παραγωγή της σεροτονίνης

04.07.2025

3+1 τροφές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την αφυδάτωση

04.07.2025

Ανεύρυσμα αορτής: Πότε θα πρέπει να κάνετε τσεκάπ

04.07.2025

Μπέικον: Δείτε πόσο μπορείτε να φάτε στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής

04.07.2025

VIP: To συμπλήρωμα διατροφής που εκτινάσσει την λίμπιντό σας με «μαγική» φυτική φόρμουλα

04.07.2025

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που μεταμορφώνει τους γλουτούς σας – Μεταμορφωθείτε λίγο πριν τις διακοπές σας!

04.07.2025

Support Immune Protein: Η φυτική λύση για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τόνωση του οργανισμού & των μυών

04.07.2025

HAPI END: Φυσική αποκατάσταση της ανδρικής σεξουαλικής λειτουργίας – 24 ώρες δύναμη, ενέργεια και αυτοπεποίθηση

04.07.2025

Τελικά το σούσι είναι υγιεινό; – Πόσο πρέπει να καταναλώνετε